Thursday, October 14, 2010

Zaman dulu-dlu....

Dulu zaman dok kt kg...kenangan umur 8,9,10 tahun asyik dok main keliling kg mengalahkan budak2 lelaki..main senapang,polis sentri,congkak,jengket (yg kaki sebelah tu..kedah panggil main jengket),main tanah buat kek dlm tempurung..bestnya!!
Yg sadis tu.. apa yg kitorg wat kt tok nek,org tua dkt umh aku,dh tua dan dok sorg2.Kami bg kek yg kami buat dari tanah (tanah campur air pastu jemur,kira jd kek tanah,cantik pulak tu) ,pastu letak dlm daun pisang,last sekali suruh salah sorg geng yg dipercayai tok nek tu (sb mak dia selalu suruh dia hantar lauk kt tok nek tu) utk hntar kek tanah tu.PEhh punyalah suka org tua tu dpt kek..tgk2 tanah!jahat sungguh masa tu, tak termasuk lg curi tebu dan jambu batu kt kebun org..Siap ada geng 5 sekawan a.k.a SHAN..haha...Mandi sungai pn sama-sama bogel sampai kena kejar org yg'otak tak centre' ..tp masa tu main dlm hutan,tak ada sapa pn nk kacau,tak ada kes rogol+bunuh budak mcm skrg..baik org2 dulu..jahat2 budak bujang kt kg aku dulupn, abis kuat diorg ngendap ank dara org jer.Bdk2 ni depa langsung tak kacau.Kacau suh krim slm kt kakak aku yg cun ada la..
Main masak-masak guna daun pokok tu dh kira mcm mkn nasi dh..tiap ari ngadap tambah lg time cuti sekolah.Main nenek2,puteri2 pn selalu.main puteri ni gua tension sb asik orang sama jadi putri.aku asik kena jadi dayang sebab tak comel kot.pastu guna daun pokok jdkn duit utk beli ikan tipu2.adalah yg jd penjual ikan,jual aiskrim tipu.Ceh,pastu sume tido jap,nnti ada la yg buat bunyi aym berkokok..then sume pn bgn mulakan hari baru...abis hutan kt belakang umg jd cerah sb kami tebas utk jdkn umh kami dan kawasan 'kg' kami..klu bln posa masing2 x larat jadi asik main batu seremban jek..dhtu asik org yg yg sama jek menang sb dia terror!tu yg aku mls nk main sb aku x terror sgt..Tv kt umh manalah ada masa tu..umo aku dlm 6thn cmtu,dlm thn '83.'84..rindu weh....
Pastu buat jam tgn dari daun kelapa,ckp dgn kwn2 guna jam palsu tu..konon jam palsu tu mcm hp la..
pdhal kwn kt sebelah je pn..tgk imaginasi tinggi tu...Tgk2 skrg pn dh ada teknologi mcm tu..

Ni la idola aku masa tu..siap pi tgk ramai2 kt umh kwn yg ada tv,lepas tgk konon cita-cita nk kawin dgn mamat ni haaaa....kui kuiii..pastu ada lg hero..cite Ninja yg ada group jgk,Yin,Sasuka dan len2 yg aku dh lupa dh..
Gaban...ramai gile peminat dia masa tu...
Kartun pn tgk yg bermoral jek..hehe...
masa tu minat gila tgk kartun ni....skrg pn patut ada gk selingan cite ni bg ank2 tgk...sb ni kn hikayat zaman dulu...
Kancil yg bijak..guna nama Raja Sulaiman jek kejanya...
Lah...buaya pn kena tipu..satu dua aku lekuk..tiga empat kena ketuk...teringat suara kancil yg comel tu...



Pastu umo 14thn..minat mamat ni pulak...masa tu umo 14thn pn perangai mcm2 budak2 lg..tak mcm bdk skrg..cpt mature..
Masa tu aku rasa baja hitam ni la manusia paling hensem dimuka bumi nih..haha...
Pastu... Miero attack..best best..berpusing-pusing bola tu kena tampar.Ceh,masa tu heroin sexy tak kena gam pn..kui.. kuii...

Then,minat hindi movie pulak terutamanya mamat ni...Aamir Khan..hehe



Umo 15thn,tukar selera minat mat saleh pulak...ni lak hero pujaan aku..tahun '92,'93 cmtu..

aku suka Jason Priestly..
Beverly Hills 90210..siap beli t-shirt berhelai-helai.Punyalah bangga dpt tayang baju tu masa Sukan kt sekolah..pastu minat yg ni pulak...
Tgk siri ni tiap mlm sb nk tgk Johnny Deep jer...
Adoi..rosak2 sb pengaruh TV.Pi sekolah jumpa kengkawan,mesti pagi2 dh update pasal latest siri sml..pastu beli majalah yg ada pic hero2 ni walau duit takder..Johnny Depp topik hangat kami la..dh tu berebut lak sapa yg minat dulu.Kt bilik aku tu penuh poster dia kt pintu bilik sampai kena marah sb umh dh mcm kedai kaset.

Tahun 1993',94' ,95'..
Naik tingkatan 5,selera dh tukar pulak..cmner boleh terminat kt Michael Doohan pn xtau.TP kali ni kira serius gila..siap aku hntr surat kt photographer akhber Berita Harian,pastu masukkan duit dlm tu mintk tlg dia amik gambar Mike Doohan dan kirim kt aku.Sampai la ni aku tak dpt jawapan..sian aku...
Dgn Doohan lain ckit,aku dh tak minat org lain.Aku ngadap tv(ceh,tv dh ada kt umh ms tu) tunggu dia race kt mana-mana litar tak kiralah kul 2,3 pg pn sb ada siaran langsung.Arwah ayh aku punyalah bising..ada jer cover pasal dia sume aku beli..dulu lumba motor kira rancak,dpt cover penuh sb ada tajaan Rothman-Honda,Lucky stike,Marlboro-Yahama..jd grand gile sb poster dia akan keluar paper satu muka surat bila dia menang mlm tu.Gmbar dia tgh tunggang motor la yg kuar..
Aku memang minat abis dgn dia..sampai satu sek pn tau..aku ada buat buku scrap pasal dia-kumpul sume pic dan detail dia.kt memana je aku tgk pic dia,aku akn amik tak kiralah kutip kt jln ker,pi selongkar umh org ker jnji dpt pic dia..majalah motor apa tah yg aku selalu dok beli dulu..ms tu manalah byk majalah melayu cover psl motor ni,jd mahal la harganya.Huh..tak kira,aku beli jgk.Pastu semedang je beli paper NST sb paper ni byk cover Doohan.Taukeh kedai paper tu melayu..siap mcm respect kt aku sb beli paper omputih..hehe tp dia xtau aku pn bkn reti baca sgt,nk amik gmbr mamat tu je yg lebih...

huh..powernya corner baring tu.....

pujaan hatiku...
masa tu aku benci betul kt Wayne Rainey dgn Kevin Schwantz sb depa ni la yg asik bg saingan sengit kt doohan
Masa tu sukan motoGP 500cc,250cc ni mencapai golden era.Sb masa tu memang 3juara ni berebut dan berjuang bermatian utk menang..masing2 ada kekuatan tersendiri.Peminat motor pn ternanti2 saper yg akan jd champion di setiap litar dan publisiti pn meletup pasal Grand Prix 500cc ni..paper pn akan keluar sume biodata psl racer ni,poster kira rancak habis lah,.tak mcm skrg..dh suram sukan motor ni.Penaja pn berebut nk sponsor iklan pelumba depa kt paper dulu.
Aku dpt buat 2buku scrap pasal dia..byk gila pic dia.Bangga tuh siap pi tunjuk kt kengkawan di sekolah.Kwn2 pn ada yg sokong,tlg aku kumpul pic Doohan ni..tp bdk2 lelaki kelas biasalah,asik dok perli aku jek.Tension aku.
Nasib baik SPM bole jgk score walau dok tgh masyuk dgn dia..haha..mcm tomboi aku..masa tu impian nk pi Brisbane (tempt dia lahir) dan jumpa dia.Tingkatan 5 mcm mature ckit..dh tak melahu sana sini.Tp masa tu aku ni mcm dh terpesong ckit..cita-cita pn nk kawin dgn mat saleh,hehe...mesti korang pn ada yg mcm aku kn??

Last sekali minat mamat ni...The New Adventure of Robin Hood


Matthew Poretta



.



No comments:

Post a Comment