Posts

Showing posts from November, 2011

Pantai Merdeka dan Pulau Sayak

Image

Located in my hometown. Dulu masa form 3,suka lepak kat sini dgn kawan-kawan..tempat kenangan dan nostalgia. Zaman nakal dan remaja, ramai peminat dan admirer (ceh,bajet cun), disini la tempat merenung diri, dan cari arah tujuan masa depan.

Mungkin terkenal kerena lagu 'Cinta Pantai Merdeka'.Sesiapa yang ada kisah melankolik disini akan terasa bahangnya bila ke sini...tambah lagi bila dengar lagu Kumpulan Tropika tu.Memang famous sebab ia pantai yang banyak menyimpan kisah percintaan yang indah dan pahit...(tp bukan aku). Pantai ni agak syahdu dan sayu bila dihayati dan direnung-renung ke nun jauh ombaknya..sebenarnya semua pantai pun mcm tu...layan jiwang heh bila tengok laut.
Seriously pantai ni pantai biasa jer, pasirnya agak kasar..tak sehalus Batu Feringgi.Tapi permandangannya memang cantik...sejujur lagu nya..ia saujana mata dengan pemandangan Tanjung Dawai..masjidnya yang berbalam dari jauh..dan berteluk dikiri dibarisi Pulau Sayak.Best jugak datang sini,dah ada byk…

Pangkor Island,Perak

Image
This trip made to accamodate my  duty as student escort officer in Pulau Pangkor Perak.
So since it's a school holiday due to Deepavali I brought along my kids.
Peringatan: Melalu jalan biasa setelah exit di tol Changkat jering/Beruas amatlah mencabar.Serupa macam nak pi cameron highland pun ada..dengan lori-lori besar dan corner maut yg panjang.
I drove to Lumut jetty use GPS and park my car at the storey car park near jetty.
Walk about 5 minutes to jety and buy ferry tickets,Adult charge is RM10 (all ticket is two way) and children below 12 is RM5.Free for children below 5years.
Reach Pangkor,take pink van for RM10 to Puteri Bayu resort at Pantai Bongak.



View from the beach