Friday, January 20, 2012

sahabat waktu susah..

Banyak jenis kawan..
1.kawan mkn kawan-suka tikam belakang
2.Kawan sekadar tegur hi dan hilang-jenis suka privacy
3.kawan masa enjoy-ada duit call dia teman pi club atau shopping
4.kawan yg merimaskan..letih nk layan!-kuat bebel,byk ckp dan mulut takde brek
5.Kawan yg anggap kita mcm kuli dia..kuli takpe tapi jgn jadi batak dah sb nanti kena makan daging manusia pulak
6.kawan yg manjang poket kosong aka kedekut haji bakhil
7.Kawan yg gunakan duit utk beli kawan..perasan dia bagus
8.follower..ikut dan mengekor mana je kita nak pi.kalau tak inform dia akan buat miss call 4 ribu kali

semakin lama mengobserved and menilai ragam orang dan diri..buat kita selalu berfikir.
Sekarang keadaan sekeliling akan buat kita makin peka, alert..bila usia makin berkurang.
Berkawan jua umpama berkasih..sahabat yg kita suka,dia suka berkawan dgn org lain.yang kita kureng suka, dia yg selalu ada disisi kita.


mungkin kita gembira., happy berkawan dgn geng-geng yg brilliant,smart dan funny.. of coz they are popular.
Dan kita pun rasa syok dapat sertai group kengkawan macam ni..mana taknya pi mana2 ada orang kenal ,berkawan pun enjoy,respectable dan sikap geng ni yg pandai bawa diri.
tapi...percayalah bila kita di timpa kesusahan atau nak minta tolong kita payah nak susahkan mereka.ertikata lain kita takka minta tolong dari mereka.
Kenapa?? geng macam ni selalu ada life mereka sendiri..dan lingkungan kawan2 yg kita tak kenal.dan kita akan malu untuk minta pertolongan dari mereka kerana takut dianggap menyusahkan.dan kita pun tak yakin adakah mereka boleh menolong kita?
Kerana kadang2 sebenarnya bila bersama mereka kita tau realitinya 'mulut takde filter' mereka.akan terkeluar juga sikap sebenar seorang dua yang menyakitkan hati. Sebab?kita takde apa value pun pd mereka. Mungkin..kita hanya menempel dan mereka perlukan kita untuk memudahkan sesuatu projek for their own agenda.

Dan akan ada juga kawan2 yg annoying dlm kumpulan kerja kita. Mungkin mulutnya takde brek,tak smart,dan mrs clumsy.kita pun rasa tak selesa sebab dia suka besar-besarkan some issue. dan kita rasa kita lagi hebat,bijak dari dia..tapi..kawan mcm ni lah yg akan kita cari bila di timpa kesusahan. percaya tak?sb kita tau,dia akan tolong kita, dia perlukan kita untuk sesuatu isu yg dia tak jelas dan dia rakan yg baik but sadly this type of person is.. annoying.. orang seperti ini, dia selalu jd pengikut setia so kita yg take the charge..mudah berkawan sb mudah diajak kesana sini.dia follower...
Dan tak perlu nk cari kawan yg smart,perasan bagus dan popular. Sebab akhirnya yg akan bersama kita disaat susah adalah kawan yg kita selau sisihkan. In the end of the story the  'popular high school girl bunch' is so true .It still occurs in high school and still exist around your own colleague. you still want to be a part of their life no matter how bitch they are .but now Irest my case.

No comments:

Post a Comment