Backpack plan to Kashmir

Impian dihati nak backpack ke Kashmir hujung tahun ni,sewaktu winter.

Sekarang tgh survey website tetapi malangnya..ramai yg buat pakej bersekali Delhi,Agra dan Jaipur.
Tapi yg tak best nya aku tak minat tempat yg bersejarah dan bukan nak pi shoping bagaiii..aku hanya nak pi tgk permandangan gunung ganang Himalaya,golek2 dog kt salji,tgk musim bunga ke,pusing pusing di lembah gunung ala ala Maria dalam Sound Of Music tu .. yakni benda yg takde dan takleh buat kt Malaysia.

bestnya dpt pusing2 cam gini dilatari gunung ganang dan bunga bungaan..takde hero pun aku peduli hape


Tugu?Masjid?..kt Malaysia pun ado.Kolonial building?bersepah kat Penang.Pilih mana yg nak.
Tengok pakej ikut tour mahaiii beno..sampai 5k lebih sedangkan kalau backpack tu boleh jimat 1,2k tu.Pi korea lagi murah tapi Kashmir lagi lawa..heaven on earth.Aku rasa filem Hritik Roshan berlakon tu kt Jammu-Kashmir la,tak silap tajuk Krishhh.pokok pine,gunung2,memang ala ala Switzerland,atau Salzburg tahap bajet cantik dia.
Korea terlalu kormersial aku rasa padahal tempat dia biasa jek,nami island,shoping lagi apa?
(K-pop mania jgn mareeee).kelebihan Kashmir ni bajet dia ok apa,tak semahal korea,makanan pun halal sb ramai islam.Biryani dia memang meletop...ikut cerita kwn2 yg penah pi sana.Cuma orang takut sb konflik.
Kalau pakej stkt Dehli ok la,boleh singgah Taj Mahal sb dah dkt..ni nak ke Red Fort Agra punyalah jauh,2 jam camtu,haihhh.Sebab cita-cita nak pi Europe tu mungkin terlaksana 2 tahun lagi so sebagai pembakar semangat,better pi Kashmir dulu.ada sapa nak join?tgh cari teman backpack yg sehati sejiwa nih.
Bajet maybe 2k tak termasuk tiket kapalterbang.Cukup kot..pi dalam 6hari camtu.Pergi panaskan badan dulu..Lagipun kos melancong ke india ni tak mahal sgt,makan sume kira affordable.
Bkn apa,terpengaruh dgn blog Aidil Yusof  la ni dlm entry ' lovely Kashmir'.Tu yg buat haku mkn hati tgk gambo2 kt sana.

Tempat wajib pergi ke Kashmir ni plan aku ada 3 tempat yg aku include:
1.Pahalgam
ada iras-iras cam Austria atau Switzerland tak?




2.Gulmarg






3.Sonmarg



Teramat-amatlah cantik Kashmir ni...kalau tak takkan digelar ;heaven on earth ' ye tak.
bajet pergi pada bulan Februari-March sebab masa tu winter lagi dan nak masuk ke spring.Tahun bila jgn tanya...sebab tgh plan,maybe next year takpun 2014..heh lambatnya.



Comments

  1. salam,

    dah jumpa teman untuk pegi kashmir? saya pun tengah cari sape yang nak join pegi kashmir dalam early next year..(akanegurl@gmail.com)-elly

    ReplyDelete
    Replies
    1. akanegurl,

      dah jumpa teman nak pi kashmir..yakni adik sendiri yg dipaksa oleh kakaknya tapi belanja sendiri-sendiri,hehe.
      Ok,planning kitaorang nak pi mid of february till early.kalo nak join boleh tapi elok cari lagi sorang cukupkan 4org,jd bilik hotel/guesthouse dah boleh share.Kita plan nak hopping flight sb direct flight mahal la

      Delete
  2. aza,

    saya cb dl kalo dapt cr sorng lag, tp ssh skt nk cr kwn yg blh p ikut time kita. sy ad kwn sorg kt kashmir, leh visit kalo dia blum keluar dr kashmir for further study..bile2 ms leh kt bcg utk plan ni, roger2 or emel sy: akanegurl@gmail.com :)

    ReplyDelete
  3. bestnye. niat nak jugak backpacking, tapi tak jumpa2 geng. ha, kalo ade plan bila2, roger2 la cayang77 [at] yahoo.com. or add me kat fesbook : zarirah sulaiman. jumpa di sana ! hehe..

    ReplyDelete
  4. Saya nak ke kashmir oct 2013. Date dah ade... Cuma kawan takde. Helpppp... Start 19th oct balik 26 or 27 oct. Tix tak beli lagi tp trip confirm. Email me nr_fiza at yahoo dot com.. Desperately looking for a travel partner... -fiza

    Anyway.. Safe ke travel solo ke kashmir?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik jurujalan,

      Selamat untuk travel seorang diri ke Kashmir,cuma elakkan tempat terpencil dan sentiasa alert.
      Ok,sesapa nak join sila email beliau dan semoga trip berjaya direalisasikan.
      Good Luck!

      Delete
  5. ok. 3 years dah. tp nk tahu gak. kak x nk g kashmir lg ker? hahaha.. nk join... hiksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha kan dah 3 tahun..rindu..akan repeat cuma taktau bila

      Delete
    2. Ciksfh. Sy plan nk pegi india trip ke kashmir and ladakh bulan 8 ni. Scene 3 idiots tu. Pun tgh desperate cari travel partner ni. Boleh contact sy kt fb Nurul Hasanah Rusdi. Email hangawat11@gmail.com. Boleh sembang panjang sikit hehe

      Delete
  6. saya plan nak ke Kashmir juga tapi 2017.Selain Kashmir macam nak singgah Ladakh juga insyaALLAH tengok keadaan macam mana.Tapi sempat ke if 7hari pergi Kashmir and Ladakh eh huhu

    Tengah bosan2 kerja, study la sikit2 ni pasal India especially Kashmir hehe.Tengah cari infor sebanyak mungkin, tersinggah sini..hehe best pulak.

    still ada sorang dua member nak join tapi belum confirm.
    please contact me if anyone interested okay.Kalau memang ada exprience or kawan2 kat sana pun boleh lah tolong saya...hehe


    my email : kingnorashikin@gmail.com

    thanks a lot ^_^

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Negara yang rakyat Malaysia boleh lawati tanpa visa/senarai perlu visa

Langkah demi langkah dan cara nak naik kapal terbang-proses dan prosedur

Shopping dan membeli belah kain pasang,telekung dan tudung di Bandung Indonesia

Ole-ole yang harus dibeli di Langkawi/Koleksi pinggan mangkuk Haji Ismail Group

Vietnam Part 1-Shoping dan membeli belah kain pasang, beg, dan barang dari Ben Thanh Vietnam