Wednesday, June 27, 2012

Menu berbuka puasa yang nikmat,best,lazat dan menggiurkan

 air paling penting-jus tembikai
 cendol
Asam pedas ikan siakap..yang ni menu carta no.1
Asam pedas ikan bawal-kalo hari-hari berbuka dgn asam pedas pun aku rela
sambal udang,kari ikan dan bendi,ayam bakar dan sup.Air ribena..wallah
asam pedas,ikan bakar,ayam kicap dan sup cendawan...and cendol
Ayam blackpepper

Cencaru bakar,sup  sayur,bendi goreng cili dan cili kicap.Air ribena



Kerang bakar,ayam goreng kunyit,sup daging dan cili kicap.Air sarsi

Tom yam campur dan ikan merah masak kicap.Air oren


Siput sedut masak lemak,masak kicap ikan merah,nasi putih
menu skema utk yg tak makan pedas-ayam masak lemak dan sayur campur
kari ikan cermin-ada ke ikan cermin dalam bahasa rasmi?

sotong goreng kicap dgn capsicum
nasi daging
air asam gandingan nasi daging
sambal sotong
sambal sotong,kangkung goreng,kari ikan kembung,ayam goreng ,air oren
ayam goreng rempah
siput sedut masak lemak,ayam goreng rempah,air asam dan sup sayur,jus apple
popia sardin
soto
koktel buah
laksa kedah
kebab
kerabu mangga
puding telur
sago gula melaka
murtabak satu kewajiban
air tebu satu kemestian
ikan kerisi sweet sour
kari ayam,sweet sour,sup sayur,kuih campuran+murtabak,air tebu dan kurma

berbuka dgn menu camni tambah sambal belacan pun dah cukupkan?



Diatas adalah menu berbuka yang mengiurkan bagi aku.Selain makanan,air memainkan peranan penting.Yg wajib adalah jus tembikai,air tebu,apple jus dan oren jus.Berais semestinya.
Aku tak rela berpantang dengan berbuka puasa dengan air suam.Dikala dahaga bila dapat meneguk minuman berais huuuuhhh nikmatnya tak terhingga.
Okeh,aku tak prihatin jaga badan,tak kisah perut buncit asalkan dapat meneguk air jus berais.Tekak adalah segalanya biarpun dah tua nanti ko tanggung la akibatnya.Makan -,aku takle cerewet nak bubur cha-cha ke,kuih badak berendam ke.Takde kuih aku takde hal,takde nak terjun laut ke hapa.Ada nasi,lauk pedas dah boleh belasah 3 pinggan.(buruk lantak..hehe gilo apa aku nak mcm tu ingat bela hantu raya ke apa).
Sebab apa aku dok post bab puasa ni?hee aku tengah berpuasa ganti sekarang.
Jadi memang nazak bila tengok jus tembikai.
Buah adalah wajib sebagai kunyahan bila tengok tv..buah yang masam manis dan berjus cam orange,green apple,plum,pear lagi best dari buah yang terlalu manis.bayangkan perahan air buah oren masuk tekak?
Lagi dua minggu kita akan menyambut Ramadan..masa ni la tiap hari dok fikir nak berbuka apa.
Aku teawal fikir bab menu berbuka ni sebab sape suh ganti posa lambat? kan dah kena posa awal 2 minggu.
(entry tah pape..posa ganti pun riuh cam budak darjah 1)


2 comments:

  1. Azaleania,
    Wah.. memang sah saya terliur melihat menu2 berbuka puasa yang sememangnye nikmat, best, lazat dan mengiurkan itu!

    Air ribena, air sarsi! *calit!* Setiap kali bulan puasa, dua-dua air tu memang wajib. Lagi terasa aura ramadhan. Ahaks!

    Nak calit lagik ni, get ready get ready. *calit!* saya pon tak de la terjun ke laut ke hapa kalo tak de kuih. Ada nasik, ada air berais.. dah cukup.

    So dah siap pikir menu berbuka sampai raya nanti? :D

    ReplyDelete
  2. Aida,

    Kalo tengok picture buka puasa ada air adoyaii lagi rasa bergetar gitu.

    Rasa menu berbuka nak buat pilaf cendawan tu. ;p tapi takot tak jadi

    ReplyDelete