Roti jala kuah sardin

Untuk manusia yang malas nak buat kari ayam,tapi raijn menjala tepung.Canned of sardine will do.

Resepi:

2 cawan tepung gandum
1 biji telur
sedikit serbuk kunyit
3 cawan air-agak-agak bancuhannya dan untuk test,pastikan bancuhan tadi lekat dibelakang senduk
sedikit garam

Cara:
1.Campur semua bahan kecuali air.
2.Kacau dan tambah air agak-agak pekat dan bancuhan boleh bertali melalui sarang jala.tapis bancuhan tadi atau blender utk haluskan bancuhan dan mengelakkan ia berbiji.
3.Panaskan kuali leper,sapu dengan tisu/daun pandan yang dicelup sedikit minyak
4.Masukkan bancuhan dalam sarang jala,bentukkan menjadi jala.(selalu bancuhan pertama kali dikuali sedikit melekat tp pastu dah ok)
5.Bila bancuhan dah garing,lipat dan bentukkan segi tiga atau segi empat.(suka hati kalo nak lipat jd cam kain baju pun)
6.Angkat dan siap.

Inti sardin:
1 tin sardin cap ayam atau king (baru sedap)
1 biji bawang merah-hiris nipis
1 ulas bwg putih-hiris
2 biji cili padi-belah dua
1 sudu cili kisar-kalo suka,tak nak pun takpe
sedikit minyak

Cara:
1.Tumis bawang dan cili hingga garing
2.Masukkan sardin dan sedikit air.
3.Didihkan dan hancurkan sardin sedikit.
4.Siap dan hidang.

Comments

  1. Erk! Sempat lagi menjala dalam dok sakit tu. Kemas dan halus je jalanye tu ye?

    Bukan kena makan yogurt and mende2 sejuk gitu? And apakah yang merah menyala kat tepi teko tu? Cili kah? Adoi la!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aida,ni guna jala asli tau..cam jala ikan tuh.
      Tekak melayu ni payah nak mkn benda tak pedas,tu yg gigih nak sardin pedas gak.(mana tak sakit tekak asik panas je dia)
      Okeh,itu adalah cili plastik sbg hiasan,muahaahaa

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Negara yang rakyat Malaysia boleh lawati tanpa visa/senarai perlu visa

Langkah demi langkah dan cara nak naik kapal terbang-proses dan prosedur

Shopping dan membeli belah kain pasang,telekung dan tudung di Bandung Indonesia

Ole-ole yang harus dibeli di Langkawi/Koleksi pinggan mangkuk Haji Ismail Group

Vietnam Part 1-Shoping dan membeli belah kain pasang, beg, dan barang dari Ben Thanh Vietnam