Taman Tasik Taiping/zoo taiping

Taman Tasik Taiping ialah satu kawasan rekreasi yang unik.Dengan deretan pokoknya yang tua,berusia,antik,unik dan sejuk,ia adalah tempat terbaik menenangkan fikiran.Disepanjang jalan pokok-pokok angsana bagaikan memayungi lorongnya.
Disini juga ada perkhidmatan rekreasi yang boleh dimudiki dengan feri atau kayuh bot.Taiping adalah ibu negeri Perak sebelum dipindahkan ke Ipoh.
Kawasan ni terletak dilembah bukit bukau,dan sebab tu juga kot zoo ada berhampiran sebab sesuai dengan habitan kehutanannya yang sejuk dan berimba.
Taiping adalah kawasan paling lembab di Malaysia dan menerima taburan hujan paling tinggi sepanjang tahun.
Untuk ke Taiping sangat mudah,keluar highway PLUS,ambil taiping exit dan jalan terus sahaja hingga jumpa zoo (ada signboard sepanjang jalan).
Tiket masuk zoo:
Dewasa : RM12
Kanak-kanak : RM8
Naik buggy zoo: Percuma


-Diskaun untuk penduduk Mykad Perak.Dikaunter kalo declare orang Perak,sila tunjukkan Mykad.

Direka oleh seorang lelaki berbangsa Inggeris as in Wikipedia:

-The idea of a public garden was dear to the heart of Colonel Robert Sandilands Frowd Walker.[1] It was developed by Charles Compton Reade (1880–1933), who was also responsible for planning the Kuala Lumpur garden town.
The 64 hectares (160 acres) site was the first public garden in Malaya, and was cherished for its beauty; it has been well-maintained since its opening. There are ten scenic lakes and ponds, which highlight the gardens. Along Residency Road, near the gardens, were golden rain trees (Malay: angsana) (pterocarpus indicus) planted along the pathway. In George L. Peet’s A Journal in the Federal Capital, when he visited Taiping in 1933 he said “I know of no more lovely sight in this country than the Taiping gardens when the rays of the early morning sun are shining obliquely through their clumps of bamboo, palms and isolated trees scattered on islands among the expanse of water. One receives in that glorious half hour an experience of light in foliage that is quite unobtainable in England”.-

Depan zoo
harga tiket zoo..orang perak dapat diskaun
entrance zoo
orang utan rilek sambil tengok gelagat manusia


the gajahs

bandar taiping..ada byk colonial building

so redup kat sini
berapa usia pokok ni agaknya
sejuk dan tenang
cantik terjaga
ramai warga emas amik angin
lokasi drama pun byk





boleh nk tenangkn ati

scenery atas bot

laluan nak naik bot


Comments

Popular posts from this blog

Negara yang rakyat Malaysia boleh lawati tanpa visa/senarai perlu visa

Langkah demi langkah dan cara nak naik kapal terbang-proses dan prosedur

Shopping dan membeli belah kain pasang,telekung dan tudung di Bandung Indonesia

Ole-ole yang harus dibeli di Langkawi/Koleksi pinggan mangkuk Haji Ismail Group

Vietnam Part 1-Shoping dan membeli belah kain pasang, beg, dan barang dari Ben Thanh Vietnam