Wednesday, July 11, 2012

Not 'so sweet species' and Anthony Bourdain type

Dear Tony-we're in same league
Last night I just watched No Reservation-Eastern Europe. Dah 40 kali ulang tayang baru sempat tengok.
Kali ni pakcik Tony berkunjung ke Austria..dan baru aku sedar Tony ni sama spesies dengan aku rupenya.
We're not into sweet things,pastries and coffee. We're not sweet tooth type.frequently don't like sweet food.
Dia cuba elakkan Austria kerana padanya Austria adalah Sacher tort,linzertort,apple strudel dan pastries. Patut mamat ni aku jarang tengok dia makan dessert.
So we were bunch of people who not a sweet tooth,not 'so sweet' type, talk less or more, not favorable and almost everyone had met us will try to kill us. Orang-orang yang tak suka manis dan sememangnya bukan orang yang manis.
We were not sweet eater, not a sweet talker, not a sweet dreamer but hell yes we do look like a sweet 17  :D

Si Tony ni karnivore tegar, something we have in common cuma bezanya dia ni pecinta cik Piggy..aku? haih yahhh.gilo apa kalo ngadap piggy tuh. (sila kerat aku 28 jika itu terjadi). Kalau tengok dia makan blood sausages yang mengerikan tu,mau muntah hijo ko. Dia ni penggila pork,memana pergi asik la mencari ham, sausages dan meatlaof tuh. Alu doakan satu hati nanti cacing pita tu masuk dalam mata dia. Agar dia insap.

Taktaulah jika  spesies 'tak sweet' ni ramai ke idak,tapi ye aku memang anti coklat, anti aiskrim,tak suka whipping cream dan benda yang berkeju nanti gua muak. Adakah kerana itu,mulut dan muka aku ni tak manis? Mulut puaka perhaps?
Tak se'sweet' orang lain yang gila coklat dan dessert. Yang boleh berkata-kata manis, comel dan bisa mencairkan hati bos dengan mata kelip-kelip. Yang boleh dapat kenaikan pangkat dan jadi pujaan seluruh department kerana cantik, sweet,cute and gorgeous .Mungkin sebab tu client tengok bayang kita je, dah sebatu larinya. Tambah lagi bos,kita belum buka mulut, dia dah dismiss meeting. Tengok muka kita pun buat cam kita ni jelmaan hantu raya yang tak bertuan.
Kerana aku tak makan semua benda manis ni dan muka pun ala-ala buah mempelam tak masak,maka tolong jangan berikan saya peribahasa seperti ini  in case trying to wooing me  ~ ''All you need is love. But a little chocolate now and then doesn't hurt`. (hakikatnya ada orang bagi aku kata-kata tuh yang akhirnya aku terus banned dia)
Ia sungguh tak berkesan pada aku malah boleh membuatkan aku muntah.
Dan dear colleague yang asik masuk lambat time lunch when the boss noticed, tak perlu merasuah aku dgn Mcflurrfy atau ice-blended, it's not gonna work.
 

images wikipedia

Aku makan coklat dan aiskrim kalo ianya free sahaja dan itupun selalu tak abis.Kek, tat dan kuih yang manis not my staple food. Aku bukan sugar-freak dan bukan pengidap anokresia. Perasaan tak suka makan sweet tu dah lama sejak zaman remaja. Ya,aku adalah remaja era zaman jepun yang takde mengidam nak makan kek secret recipe dan tiramisu sebaliknya mengidam nak makan doner kebab dan teppanyaki. Tekak ni adalah tekak orang susah dan sedar diri,hehe..tak  dimanjakan dengan all the sweet little thing.
Jadi sila jgn bermimpi yang di blog ni akan ada resepi sacher tort, mousse,tiramisu dan bubur idaman bulan puasa.
Bagaimana pun kalau di timbang berat aku tanpa lemak mungkin adalah 40kg shj, dengan lemak mungkin dua kali ganda dan lemak itu datang dari pecinta karbohidrat seperti aku.
Biarpun tak makan all the sweet things, tapi lemak itu berganda banyaknya sebab aku takleh hidup tanpa nasi dan spicy food. Hoih,dulu berangan nak kawin mat saleh,tapi tak makan nasi satu hari dah serupa ayam kena penyakit hawar, baik tak payah.
Hakikatnya-walau dalam masakan lauk-pauk pun aku jarangkan penggunaan santan.
Sangat ngeri ok bila aku blogwalking rumah orang negeri sembilan -resepi setiap hari adalah masak lemak. Santan pekat pulak tu.
Ini cerita bukan pasal diet atau healthy meal..tapi kita akan makan makanan yang kita suka sahaja, makanan yang di program oleh minda.Yang lain-lain tu,biar sedap, heaven tapi kalo tak minat tengok sajalah. Persepsi diri sentiasa membiarkan ia kekal begitu.

2 comments:

  1. Haha!
    *calit!* saya pon tak minat sangat mende2 manis ni. tak de la tak makan langsung or benci sampai buat kempen mari bom kedai kek, kedai pastries dan seangkatan dengannye. bila datang 'attack' nak makan cekelat, ais krim.. baru makan. kalo tak, sebelah mata pon tak pandang. cewah!

    not sweet?
    *calit lagik!* sama la kita!
    nak join kelab kongkang? saya naib pengerusi. haha! tak reti kan nak sweet2 bagai ni, rasa muka beku macam terlebih botox lak.

    santan?
    *calit!*
    saya pon ngeri tengok orang guna santan sesuka hati. siang malam pagi petang santan. saya pon guna santan tapi bertempat. kalo buleh substitute dengan susu cair ke, natural yogurt ke, susu segar ke.. akan saya substitute kan.

    nasi and pedas?
    *calit sambil laga montot!*
    serious rugi sapa2 yang tak suka nasi or tak makan pedas ni kan? diorang tak tau kenikmatan bila hidung berair, napas tercungap macam lari marathon tak de kesudahan.. penangan dek makan pedas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aida,

      Uihhh..beribu calit kita rupenya ye.(best gile sambil laga bontot ;D

      Aida,okey..you are officially appointed as deputy CEO.
      Tapi deputy kena goes on deathly mission,tolong buat kempen bom semua sweet and pastries outlet as admission requirement.
      Buleh?

      'Just love the way you are'..slogan kelab kongkang kita,setuju?term n condition-no angkat bontot and strictly no jilat bontot,except for yourself,muahaha

      Delete