Tuesday, March 20, 2012

Wordless Wednesday

~“There's very little advice in men's magazines, because men don't think there's a lot they don't know. Women do. Women want to learn. Men think, "I know what I'm doing, just show me somebody naked."”

~Women are like cars: we all want a Ferrari, sometimes want a pickup truck, and end up with a station wagon


~The average woman would rather have beauty than brains, because the average man can see better than he can think

*Jerry Sienfield quotes

Resepi Kambing bakar@ lamb,steak dan BBQ

Okeh,ni ada satu resepi lamb steak, boleh guna utk semua perapan bbq dan western style cuma tukar herb sahaja. Resepi BBQ untuk beef, lamb, ayam, seafood semua boleh guna.
Seasoning atau marinade (bermaksud perapan) ni menggunakan bahan -bahan asas dan simple.
Sebelum ni cari resepi merata kat internet tapi semua menggunakan banyak bahan. Sudahnya kena gak guna ilmu zaman menuntut dolu-dolu. Marinade sendiri dan rasa.
Huh,manusia busy (benonya malas) cam aku ni takde masa nak baca dan beli bahan bagai.
Sangat senang resepi lamb ni dan sedappp. Dulu pernah study chef course dan ni ada panduan gunakan herba dalam western cuisine for beginner...kalo for professional tu, ya ampunn.. ilmu belum cukup di otak (bukan didada yer)


tatau pasai apa benda ni asik terbalik jekk penat mak dok adjust takleh gak-ada rosemary,thyme,sweet basil,italian parsley.Beli kat Tesco jek.(oii letak picture beso sangat pehal?ingat orang buta ke?)
1.  Rosemary-untuk lamb,daun kasar dan sedikit panjang.
2.Thyme/terragon-ayam,beef-bau strong,daun kecil dan bulat dan comel
3. Dill-rasa dan bau mild,daun macam pokok krismas..halus dan panjang,untuk ikan dan seafood
4. Basil-sangat wangi dan bau tajam ,untuk pasta,tomato sauce,concasse,bruschetta.Aku taksub pada basil ni....Sambil rehat-rehat aku akan cium daun ni merangkap aromaterapi aku.Daun licin dan agak lebar berbanding daun herb yg lain.
4. Parsley-untuk pasta dan sautee;,menaikkan rasa dan sbg hiasan

Yang ni adalah basic herb yang perlu ada di dalam dapur Jamie atau Gordon Ramsay. Kalo tak mampus ko ..dapur bergegar cam  puting beliung , periuk belanga pun melayang, dowh. Serupa nak masak rendang tapi serai, halia dan lengkuas takde. Kalo camtu baik masak megi jer.

Bahan basic marinade bagi bbq ayam, daging dan lamb BBQ western style:
-Paprika-kena letak byk sikit utk naikkan color dan lidah melayu suka pedas
-Salt
-Blackpepper crush
-Herb (yg sesuai)-kalo nak mudah guna mix herb
-Sedikit minyak untuk moisture dalam kata lain FAT
 (oh,alergik dgn fat yer?abis FAT RICE (nasi lemak) boleh bedal 4,5 bungkus?)
Cer kalo makcik penjual nasi lemak letak signboard tepi jalan "Fat Rice RM2", agak-agak ngeri tak nak beli? kenapa aku rasa 'lemak' dlm bahasa melayu lagi merdu?
-Lea&perrin sauce atau Worchestershire Sauce. Nak letak pun boleh,tak letak pun no hal.



paprika kene lebih baru berseri seri cik lamb kita ni...

Untuk BBQ seafood marinade :
-Salt
-blackpepper
-paprika
-lemon juice
-dill
-minyak masak

ni ikan jenahak bake...terbaik
Sayugia diingat ini adalah basic marinade, nak tambah cummin, lemon, cincaluk,tah pape lagi terpulang.
Basic marinade western sebenar tak begitu byk bahan, cuma lately diorg start guna banyak spices sebab nak enchance flavour agar sama /strong flavour adapted dari turkish, moroccon food seperti tambah cummin, coriander powder dan aniseed powder.
Mungkin ada HP sauce,worchestershire Lea&Perrin tu tapi rasa dia tak strong, mild dan sweet.
Dan hakikatnya, lagi  kita sbg rakyat Malaysia memang  suka menambah papepun-madu, oyster sauce, belacan, budu,tempoyak  dan segala mak nenek dalam BBQ dishes. Akuilah... Kita memang superb dalam memelayukan makanan asing.
Akuilah kita ni suka tokok tambah segala dalam semua aktiviti harian.(tambah makan, tambah tido, tambah muflis, tambah bini,tambah berat,tambah cantik,heee)
Pada aku,kalau nak rasa fresh dan asli,jangan guna bahan perapan yang berlebihan. Less is more bukan pada pakaian atau stylista saja yer, pada semua aspek.
Bahan perap yg too much ,ia akan menenggelamkan rasa ayam atau daging itu. Cer bayangkan ko lumur sebotol minyak wangi masa nak keluar rumah? pastu tambah lak dgn minyak atar, petrol dan minyak yuyi cap limau?
Tak cukup? okeh,tambah lagi make up ala geisha dan selit bulu-bulu burung merak kat montot.Takpun try pakai seluar dalam kat luar dan bra ala superman.(terlebih sudah)
Agak-agak jadi apa?
Kalo jadi penari samba okeh la, kalo jadi drag queen atau  nioranggilalepastanjungrambutan camner?
Heh, terkeluar tajuk plak. Kalo exam SPM karangan Bahasa Melayu ni harus  aku fail.

Okeh, sebab aku tgh baca novel Twilight tak abis lagi dan imagined I am one of Cullens clan, aku craving for meat and blood. Sila Abaikan rupa aku yg tak se gorgeous Cullens clan tu.
So menu selalu aku produced-lamb shoulder dan lamb shoulder, lamb burger , then lamb shoulder New Zealand mari lagik.(Pas sebulan masuk ICU.)
Untuk yang nak masak banyak BBQ item ni-. campur paprika,salt,pepper, mix herb dan minyak masak dalam bowl. Agak-agak sukatannya. Then bahagikan untuk ayam BBQ, daging lembu BBQ, kambing BBQ, seafood BBQ. Cuma utk lamb tambah rsemary, ayam tambahkan thyme,seafood tambah dill dan beef tambah oregano atau terragon. Marjoram pun ok cuma agak strong flavour.

Roast Lamb shoulder with penne cabonara


Roast Lamb shoulder with butter vege and lasagne served with blackpepper sauce
Bahan-bahan:
-Lamb shoulder-2 pcs (nak ganti ayam,beef steak pun buleh)
-2 sudu paprika
-1/2 sudu kecik black pepper
-1 sudu kecik garam
-1 sudu mix herb/rosemary 5,6 helai
-Minyak masak 2 sudu
-3 sudu Lea&perrin sauce (option)-takde pun sodap gak!

1. Perap semua bahan bersama lamb selama 4, 5 jam. Kalo 8 jam pun buleh
2. Bakar atau grill dalam suhu 180C selama 20minit. Masak ala medium, bukan well done.Kang tercabut gigi palsu nak gigit.
3. Serve with potato,butter vege dan pasta. Tuang sos lada hitam atau mint sauce.
4. Boleh makan dah tapi jgn lupa bismillah. Ngapppp
Kambing bakar ala western with butter vege, la la la dah siap potong kecik-kecik.
Lasagne tu secotet je sebab dikebas oleh kucing kepala hitam masa aku gigih nak amik picture.
BBQ ayam @ chicken

Sotong dan Udang BBQ

Baked clams

nak resepi ayam panggang ala kenny rogers sila tengok bawah ni..yang ni lagi sodappppppp.(promote nampak tapi memang sumpah sedap,tak caya try dulu)


Ayam Panggang Ala Kenny Rogers:

Bahan-bahan:

◦1 ekor ayam-bersihkan

-Bahan untuk marinade ayam:
◦3 biji bawang besar
◦4 biji bawang putih
◦1 inci halia
◦2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
◦2 sudu besar madu
◦1 ketul kiub ayam Knorr
◦2 sudu besar gula pasir
◦2 sudu  mix herb
◦1 1/2 sudu teh garam halus
2 sudu paprika
◦Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
◦Sedikit mentega

Cara-cara:
A. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
B. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
C. Perap selama 1 1/2 jam.
D. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
E. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.Pasta,french fries dan nasi pun boleh.




notakaki: Sos blackpepper boleh beli dalam botol brand Life, sedap pada tekak aku.Tuang dan tambah sedikit air dan panaskan

Monday, March 19, 2012

Jerry Seinfield Quotes

·  War doesn't determine who's right. War determines who's left.
“The Swiss have an interesting army. Five hundred years without a war. Pretty impressive. Also pretty lucky for them. Ever see that little Swiss Army knife they have to fight with? Not much of a weapon there. Corkscrews, Bottle openers. 'Come on, buddy, let's go. You get past me, the guy in back of me, he's got a spoon. Back off. I've got the toe clippers right here.”

The Road Less Travelled

~Road Less Travelled
“Sometimes the road less traveled is less traveled for a reason”~Jerry Seinfield

Metaphorically speaking, someone who takes 'the road less traveled' is acting independently, freeing themselves from the comformity of others (who choose to take 'the road more often traveled'), generally making their own choices, and perhaps leaving a new trail that will become the road more often traveled (until, of course, someone takes the road less traveled from there, and happens upon something even better than the first improvement; in that way, the cycle always repeats itself.



~The road more often traveled
Despite the obvious advantages of taking the road less traveled, there are certain times when taking this path is not always the best choice, and it might be better just to stick with the road more often traveled. Taking another road just to circumvent the road more often traveled, the road that policy is built on, is not constructive. Making the choice of which road to take can sometimes be hard, and is very dependent on the situation.

One must assess the possible advantages, disadvantages and risks of taking either road, just as any real-life explorer or traveler would.

Saturday, March 17, 2012

Capellini marinara for dinner-recipe


colour not in the manner marinara sauce should be but i do like my pasta mild.Tips-for the tasty seafood pasta try to add shellfish like clam.They add the sweetness of seafood in pasta.



Ingredients:
1 handful of capellini-cook to al dante
100 gm prawn-dress
100 gm squid-clean and cut into small pieces
300 gm clam-soak with saltwater to remove dirt and toss
3 tsp Tomato concasse or puree
A vegetables (optional)-carrot,brocolli,mushroom cut into slice or julienne
2 garlic-chop
1 onion-chop
bunch of basil  and parsley
oil
seasoning-salt,blackpepper,




Method:
1.Heat pan and pour oil
2.Saute' garlic and onion.Add basil
3.Add in seafood.Put tomato puree and add some water.(about 3 5 tsp)
4.Wait till clams open.
5.Add pasta and vegetables.Stir evenly and season.Add chop parsley.
6.Cook for 3,4 minutes and served.

Lauk pauk lunch 2


abaikan sambal tumis 2 jenis tu..sb satu for lunch,satu for dinner.Gila sambal

sambal tumis udang


ayam goreng

sayur caca merba

Tuesday, March 13, 2012

Wordless Wednesday 2

Nampak keta ni kat parking..mcm keta Batman pun ada

In the midst of the vampire world

Aku memang manusia ketinggalan zaman yg hidup di abad-21 ni.
Yang orang lain dah khatam novel Twilight ni 40 juta kali tapi aku baru start baca novel ni semalam.
Tapi akulah antara orang-orang terawal ngadap filem 'Twilight' ni. (sb ada org belanja tgk movie,I loike)
Jadi aku dah tau jalan ceritanya. Dan bila baca novel ni,aku memang membayangkan Kristen Stewart sebagai Isabella Swan dan Robert Patisson sebagai Edward Cullen. Plus Tayler Lautner sebagai Jacob.
Kenapa aku baru terhegeh-hegeh nak baca novel ni padahal orang lain dah buat pekasam@dah jual kat mamak recycle?

1 .Aku takmo rugikan duit dgn beli novel yg tah pape. Dah beli kena la bacakan?Tapi novel ni dah diakui popular dan interesting.Alooo..ini novel omputih bukan murah yer. Harga RM35.90 kat kedai.Kalau RM3.50 takpe, beli satu kontena pun ada aku kesah..Rm35.50 tu dari beli novel yg tak best baik aku pi makan Secret Recipes ke, Nando's ke.(ya,ya aku tau aku kedekut,ada bau-bau petai dgn  Hj Bakhil)
Ok,kalau tu pun takleh digunapakai aku mengaku yg aku manusia poket nya bocor. Semalam aku tgk ada Rm 2K dalam poket tetiba pagi ni cuma ada RM2 jek. Memang poket bocor,taktau jatuh kat mana duit tu. Sadis.

2. Yg ni paling best. Dikala pembaca lain sibuk buat bantahan barisan pelakon Twilight tak penuhi standard yg mereka bayangkan untuk watak hero/heroin filem tu,aku dah tentu bygkan pelakon yg sebenar.(ye,sebab diorg dah membayangkan yg diorg la pelakon tu dan diorg rasa diorg lg hebat/bajet cun dari pelakon yg dicasting tu..hehe). What? aku rasa memang Kristen Stewart sesuai sgt dgn watak tu sebab muka dia yg emotionless expression,bajet Aphrodite tu. Edward Cullen lak dlm novel tu dibayangkan sooo gorgeous (Robert Patisson ok,hensem tp taklah super duper handsome cam Gabriel Aubry tu, but ok sebab dia muka ketat gak dan mata nya menikam kalbu,lirik matamu panahan arjurna..intense eyes,sesuai jd vampire)

3. Masa orang dok beratur 3 line untuk dapatkan novel ni,aku rilek tengah makan Mee sotong kat Padang Kota..menikmati hembusan bayu selat Melaka...Kunun nak jadi pembaca terawal baca novel Stephenie Meyer ni. Ada dapat hadiah ke?Ataupun itu hanya satu mitos shj?yg digunakan untuk show off kat kengkawan yg aku ni baca novel omputih, top novel (yg dh meletop kt dunia barat) yg digembar-gemburkan? Pada aku,takyah risau,novel tu takkan habis dan akan dicetak berulang kali, 7th edition, 20th edition malah cover dia nanti akan tambah meletop sebab gunakan cover Kristen dan Robert. Macam memoir  Eat,Pray Love tuh,tetiba guna cover picture Julia Robert tgh gigit lolipop kat depan fountain di Rome.
Bagaimanapun aku faham bahawa ada jugak yg beli 1st edition sebagai pelaburan. Utk dijual dgn harga beratus kali ganda kelak semasa color rambut dah bertukar.


4. Yang ini sebab yg sebenar. Aku baca novel ikut mood. Kalau dpt novel free,jam tu jgk aku baca.
Kalau kena bayar, kena tunggu time ada bajet. Oh,mengakulah yang aku lebih rela makan dari membaca.
Tambahan pulak Twilight ni bukan satu siri saja tapi bersiri-siri..mau bajet ratus-ratus gak utk lengkapkan koleksi. Dan lagi,aku kalau dah baca novel memang payah nak berenti.Jadi kena tunggu aku betul-betul bersedia baru boleh start baca...baca pun kena ada konsentrated dan stamina,yeh..Contoh,bila aku kena admit kat hospital ke ,atau masa aku tak keluar rumah seminggu. Aku sanggup tak mandi 3 hari,mkn apa yg edible,hp pun aku off..,nak dpt feel kenalah bertapa ye dak?(over plak dah..)

5. Last sekali,aku jarang beli romantic novel,even dia horror atau thriller. Aku selalu beli novel yg ada suntikan motivasi sikit dlm penceritaanya. Kecuali Sidney Sheldon. Katalah apapun memang aku ni 'old skool'. Aku baca novel lama cam Mitch Albom,Danielle Steel, Nora Roberts, Sidney Sheldon dan Helen Fielding. Novelis baru yg top pun aku tak kenai cam Jonathan Franzen tu.(mmg nk baca novel dia tp tak beli lagi). Novel Sophie Kinsella baca gak(dah takde pilihan) tp pinjam kat library. Rajin jgk aku beno nya pi library..(poyoss). Okeh,sesungguhnya aku amat sedar umo aku yg dah senja ni,yg mana kalo makan nasi sepinggan arini, minggu depan baru perut habis cerna, takkan nak pi hegeh nak baca novel remaja lagi (again,kalau free aku peduli apa).
Membaca jambatan ilmu apa, tak kira lah kalo ko baca signboard sekalipun.
Novel melayu yg last aku beli novel Ahadiat Akasyah..yakni yg dibeli pada tahun 1992.Masa tgh sekolah dan dara sunti.Aku siap cium 40ribu gambar Ahadiat kat belakang cover Budak Setan tu.Memang mamat tu masa tu hensem tak hengat.ala,yg picture dia tgh pegang stereng keta tuu...korang pun sama,kan kan? (statement cam blog glemer kunun)
Yg novel alaf baru ni cam Bicara Hati, Seredup Kasihmu sume pinjam dan ada yg diberi percuma kat aku. Aku suka gak dgn novelis  Nia Azalea dan Norhayati Berahim. Sharifah Abu Salem? Of coz la.
Cuma bila dah dpt free takkan nak pi beli kan ?Membazir amalan setan,tul tak.

Ye,aku manusia yg suka benda-benda free - freebies,freegift,freedom,freethinker,freewilly, opss... kecuali Freemanson.


Tetiba rasa cam remaja lak...bila baca novel ni.Rasa muda semacam!

Monday, March 12, 2012

Gabriel Aubry; Final custody battle -lost




And it's Halle Berry for the win!

The actress and her baby daddy, Gabriel Aubry, were both present in court today for the latest edition of their ongoing custody, specifically regarding the provision in their previous agreement dealing with how much time each party gets with daughter Nahla when Halle is shooting a film - and apparently, the judge ruled in her favor!
Looks as though little Nahla's gonna get to travel with mom to Europe when she starts up production soon!

Sorry, Gabe! Here's hoping you two can find a way to both factor in to your child's life amicably soon!
Fingers crossed!


Gabriel Aubry Picks Up Nahla After Halle's Big Engagement News




Model Gabriel Aubry picked up his daughter Nahla in Los Angeles, California on January 11, 2012. Nahla wasn’t into the photographers this afternoon and took cover in her daddy’s arms. Nahla’s mother Halle Berry had big news today as she is now engaged to actor Oliver Martinez.

New Picture Collection : Gabriel Aubry's child endangerment court case dropped














The child endangerment investigation into Gabriel Aubry has been dropped by authorities.

The Los Angeles Department of Children and Family Services were investigating claims the French-Canadian model had mistreated his three-year-old Nahla, from his relationship with ex-girlfriend Halle Berry
'CPS concluded that Gabriel has done absolutely nothing ever to endanger the welfare of Nahla. The report also recommends that Gabriel no longer be required to have supervised visitation.


'The judge in dependency court will have to sign off on this but this is a huge win for Gabe, as he has always maintained that he has done nothing wrong.
'Gabriel has only been a loving parent to Nahla and he is thrilled that CPS recognizes that. He is hopeful that the judge in dependency court will formally sign off on closing the investigation.'

There was concern that Aubry was a bad father after the nanny who worked for the former couple alleged that he pushed her while she was holding Nahla.
Perhaps because of this, a judge recently ruled that Aubry's visits with Nahla would have to be supervised and that he wasn't allowed overnight visits with his daughter.


Read more: http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2112292/Gabriel-Aubrys-child-endangerment-court-case-dropped.html#ixzz1osytv6Z
Read more: http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2112292/Gabriel-Aubrys-child-endangerment-court-case-dropped.html#ixzz1osyjDIiC