Saturday, May 26, 2012

Quotes of the Day~Dr House MD




 "It's a basic truth of the human condition that everybody lies. The only variable is about what. The weird thing about telling someone they're dying is it tends to focus their priorities. You find out what matters to them. What they're willing to die for. What they're willing to lie for."

 "I'm sure he's a good guy. He's probably a great guy. Probably a much better guy than I am. And some part of me wants him to die. I'm just not sure if it's because I want to be with her, or if it's because I want her to suffer."

"People like talking about people. Makes us feel superior. Makes us feel in control. And sometimes, for some people, knowing some things makes them care."

"Men are pigs. [They will] pretty much have sex with anyone, fat, skinny, married, single, complete strangers, relatives'

"You want to make things right? Too bad. Nothing's ever right."

"The most successful marriages are based on lies."

"If you can fake sincerity, you can fake pretty much anything."

"Treating illness is why we became doctors. Treating patients is actually what makes most doctors miserable."












Wednesday, May 23, 2012

Aseania Resort Langkawi

Hotel ni terletak di Pantai Cenang,Langkawi.
Terletak kira-kira 30 minit dari jeti Kuah.
Dekat dgn pantai,boleh jamu mata dgn sexy bikini girl.
Rate dalam Rm180/220 pernight.


Ini hotelnya

besar lobi
bilik


pool yg luas,ada kid's zone,ombak buatan dan gelungsur air
macam spanish ke mexican theme
hotel ni style ala mediterranean sikit

Laguna coffee house

food not bad

Ole-ole yang harus dibeli di Langkawi/Koleksi pinggan mangkuk Haji Ismail Group

Langkawi Pulau Lagenda


Entry ini ditujukan kepada manusia yang ingin pergi melancong atau berkursus ke Langkawi, Kedah.
Kita mesti akan fikir,apakah ole-ole yang popular dan murah untuk diberi pada isteri,suami, sedara, kengkawan pejabat dan yg paling penting- BOSS?
Why Boss? okeh jika kau benci bos dan ko tak nak beli pape kat dia, silakan.Tapi ingat..pasni jgn lah dok berangan nak pi seminar ke Singapore hatta ke Petaling Jaya sekalipun.
Hmm, kata orang tak perlu kipas untuk naik pangkat. WTH? .Ini bukan kipas tapi pendekatan psikologi menawan hati demi kesejahteraan masa depan.

 Ini adalah kerana boss jualah yang menghantar kita berkusus menggunakan duit jabatan- tanggung makan dan tido di 4-star hotel sambil berjalan-jalan di tepi pantai waktu senggang. Takkan sekartun rokok atau sepaket ferrero Rocher pun tak bagi? Orang berbudi kita berbahasa kan?
Rokok adalah satu pemberian yg bagus sebab Bos tak yah nak beli rokok seminggu dan percayalah dia akan rasa syukur ya amat sebab tak end up buy packet of cigarette everyday.(save RM10 tu..)
Biarpun kadangkala bila tengah angin tu, ko wish dia mati cepat akibat kanser bagi membolehkan ko cepat ganti tempat dia, tapi still dia akan cukup menghargai rokok tu. So it should be yes yes.
Kalau Boss lebih kaya dan pangkat Dato'- nak best atau lebih standard, sila beli cigar.
(Beli benda ni buat aku rasa cam jutawan mafia Itali yg hisap cerut Havana club.) macam2 jenis ada.yg gulung sendiri tobacco pun variety jugak.

Kalau yg melancong sendiri, sila bawa balik ole-ole kepada penaja anda. Tak kira diri sendiri,atau kepada along yang memberi pinjaman cekik darah.

Langkawi terkenal sebagai pulau bebas cukai- pinggan mangkuk, rokok, coklat  perfume, cigar, arak hatta kereta pun kalau boleh kita nak beli dan bawa balik kan?

Sebagai seorang blogger yang bertujuan murni nak bagi info-info bombastik, maka dengan ini aku menyenaraikan beberapa ole-ole yang harus dan WAJIB dibeli jika ke pulau sumpahan Mahsuri ini.
Kalau tak,kau boleh dijatuhkan hukuman 'pasni jgn hantar dia pi kursus lagi' atau lagi sadis  'kedekut nak mampus,coklat sebiji pun takleh beli?'. Diorang ni bukan kira yang aku adalah seorang pekerja cemerlang yang tak melencong,aku pi kursus semata-mata bukan pi shoping, cewahhh.

1. Coklat dan coklat lagi
Pesanan aku- kalau nak beli coklat,untuk yg terdekat, belikan coklat imported. Belgium chocolate pun ada, italian pun ada. Yg popular kisses, hershey's (tah betul tak ejaan), ritter sports, ferrero rocher dan sebagainya. Sebab kalo nak setakat beli cadbury, kat memana tempat bukan bebas cukai pun boleh..tapi sebab sini takde tax, beli lah yg sedap dan mahal sikit. Tapi campur jugak dgn local product untuk diberi kat pejabat, menangislah kan kalau semua imported.
Beli setakat buah tangan dan untuk dirasa bukan untuk dibelasah. Lainlah kalo kirim dgn duit..ni kirim dengan air liur..berpadananlah. Harga bawah RM10 ada, belas-belas pun ada.
Untuk coklat, HIG (Haji Ismail Group Company)  lebih murah rasanya dan more variety.


Coklat yang pelbagai jenis..yg sedap tu, yg color putih,disalut dgn coconut flake,Raffaello..heaven!
Ni kira baru 1st day beli,lum campur last day lagi

Yang kat bawah ni harga terkini tahun 2015 yer:








2. Kain Batik 



Untuk kain batik pula-ada macam-macam jenis. Mami jarum, Tiga Serangkai, Daun Dewa tah pape lagi. Penah jugak tengok kaum lelaki pilih kain batik,mak oiii punyalah lama..sat amik,sat letak,sat tukar,..pengsan. Sapalah yang dera dia utk beli banyak-banyak kain batik tu. Harga dalam RM8 atau RM12-13  tengok kualiti dan bidang besar/kecik.
Kalo kain pelikat pulak, ada gajah duduk,gajah berdiri dan macam-macam lagi.
Sila beli kain batik di sini,sgt popular

3. Ikan bilis 
,Ikan bilis boleh dibeli dikedai depan hotel Bella Vista tu,harga competitive.Harga dalam sekilo RM22-26 camtu

Ikan bilis,product Langkawi.





4. Rokok, cigar dan cerut
Rokok pun ole-ole yang bagus walaupun kadangkala rasa itu macam nak doakan penerima mati cepat. Ohh,perokok memang berkeinginan nak mati cepat, kalo tak tentu diorang dah lama berhenti merokok, lagi bak kata ramai perokok 'nak mati kat memana pun boleh bukan sebab merokok '. Jadi silakan hadiah rokok berkartun-kartun semasa ke Langkawi ni pada mereka.
Tapi yg aku selalu perhatikan, kaum hawa ni,bila beli rokok manjang kena datang kedai tukar balik sebab tersalah beli jenama rokok. Dah tu,Dunhill,Winston,Marlboro warna merah kotak dia sama jek..
Rokok harga dalam RM59,69 satu kartun(ada 10 paket) ikut jenama. Tapi rasa tak sama cam di semenanjung sebab takde filter kot,strong flavour - ni org lelaki bagitau,sebab aku baik hati maka aku beli rokok untuk bagi staf mati cepat. Tiap kali ke Langkawi, itulah souvenir aku kepada diorang. Hah,bagus tak dapat bos cam aku ni?





5. Pinggan Mangkuk, Periuk belanga, sudu garfu dan kawasan yang sama waktu dengannya
Bagi penggemar pinggan mangkuk lak,ehemmm jangan pitam hoh kalo tengok set Noritake yang beribu RM tu..
Jadi, dengan bangganya aku bawakan picture set-set pinggan koleksi dari Haji Ismail Group Langkawi ni. Bukan senang nak amik picure ni...tapi aku curi-curi gak. Sila jangan saman aku dan mohon jadi folower aku sebagai token of gratitude. Harga dia ikut jenama dan set.
Pinggan mangkuk aku rasa murah sikit di Idaman Suri..tapi di Idaman Suri ni payah nak amik picture, dia terang-terang bagi amaran No Kamera Allowed. Lah,cam la pelanggan survey harga untuk buka business compete dia. Tak mesra alam langsung. Dia tak tahu yg blogger cam aku boleh increasekan sale dia dgn photo-photo product yg ada dikedai dia.(statement cam blogger glemer  ben ashaari tuh).

Lagi satu info yang aku dapat, Idaman Suri ni milik orang Indian Kristian..atas bangunan tu ada gereja. Dan syarikat ni juga merupakan penyumbang utama dana pengerakan kristian di Malaysia dan dimana-mana yg dia suka nak derma (dgr org langkawi bgtau).
Jadi, pilihlah mana ko nak beli? pada aku tentulah Haji Ismail Group. HIG tiap tahun akan sponsor umrah untuk orang-orang Langkawi yang layak. Semoga rezeki HIG lebih murah dan berkat. Dah le orang kita, harga pun lebih kurang je. Tapi kalo korang jenis tak kisah, suka nak menguntungkan bangsa lain, silakan beli. Walaupun org kata kat HIG ni crowded, sesak dan Idaman Suri lebih lapang tapi tak guna semua tu..nak beli sikit-sikit boleh la. kalo ratus-ratus tu baik pi kayakan Haji Ismail.
Lagi pulak,barang kat HIG lebih berkualiti dari Idaman Suri ni.(Idaman Suri ada kilang kat China ok, kayakan dia?)

ni dkt Idaman Suri


pinggan buat basahan kat Idaman Suri

pitam woh tgk harga dia..yang ni kat HIG



vision set

Fanatik pinggan mangkuk,best tak kalo pi kedai HIG ni?


6. Perfume/Minyak Wangi
Perfume boleh juga dibuat ole-oleh utk yang tersayang. Di plaza Langkawi ada satu kedai melayu yang jual perfume original cuma harganya kurang sebab dia reject packaging. Try dulu test perfume kat sini,harga 1/2 price. Gucci flora 150ML yamg biasa RM300 tu boleh dapat RM150 disini. (adik salesgirl tolong bagi diskaun 90% sebab I dah tolong promote, i lovee Gucci Flora)


7. Arak/Liquor
Arak? memang murah berganda..,yang non muslim sila beli banyak-banyak tapi jangan bawa keluar pulau.
 liquor ni murah  tapi tak teringin aku nak pi menengok harganya. Ada juga tau manusia pesan kat aku Jack Daniel tapi tak sanggup gua, kang tak pasal feri nak balik karam,sia-sia aku mati.

8. Beg dan trolley travel bag
Beg tarik atau trolley travel bag sangat murah di sini. Bermula pada harga RM29.90, 39.90, 49.90 hingga riban-riban, memang berbaloi beli untuk kegunaan balik kampung dan berkursus. Tip aku,masa pi bawa bag yang kecik je,sampai sana beli bag baru dan bila balik, balik dengan beg baru. Rugi wooh kalo tak beli beg nih sebab kalo kat Semenanjung, trolley bag yang kecik pun dah RM80 atau Rm100.Beg cam kat bawah ni baru RM40 tau.


9. Minyak gamat, bam gamat, bedak sejuk gamat dan kawasan yang sama waktu dengannya.
Ada yg 12botol RM9, atau lebih mahai. Ok la beli minyak gamat,memang berguna bg darah berhenti cepat bila luka.


10 . Kereta ,(jangan marah,saja nak tambah item..)
Kereta of coz murah tanpa cukai. Jadi kalau nak bawa kereta balik sebagai ole-ole sila sediakan berpuluh ribu RM untuk permit ke semenanjung.

Cuma disini mungkin harga makanan mahal sedikit, start dari Kuala Perlis dah agak mahal RM3,4 dari harga normal. Di Kuala Perlis pun harga dah cekik darah especially time holiday.

Itu saja entry aku pada minggu ni. Sekarang gua sibuk gila sebab tengah conference kat Langkawi ni.
Tapi gigih juga nak post entry sebab cuti sekolah ni ramai yang akan membanjiri Langkawi ni.

Sunday, May 20, 2012

Teater Muzikal Rubiah/kaitan lagenda makam anak dara

Teater ni berdasarkan kisah Makam Anak Dara yang menjadi lagenda di Kuala Selangor.
Cerita eksentrik di Kuala Selangor disusuli dengan kisah Makam Anak Dara.

Menurut versi cerita daripada Muzium Sejarah Kuala Selangor dan cerita lisan orang kampung, seorang anak dara yang warak dipaksa berkahwin dengan seorang pemuda walaupun dia tidak bersetuju.
Gadis itu dikenali dengan nama Siti Rubiah. Siti Rubiah tiba-tiba ghaib pada malam pernikahan.
Jelas Harun, kerana jasad Siti tidak ditemui, sebuah kubur dibina oleh ibu bapanya bagi memperingatinya dan ia digelar Makam Anak Dara.
Penduduk tempatan yang ditemui mendakwa pernah terserempak dengan Siti Rubiah dan dikatakan seorang gadis yang cukup cantik dengan rambutnya panjang melepasi bahu.
~Kosmo




Sinopsis:
 Rubiah dalam teater ini disifatkan sebagai seorang gadis yang khatam Quran, mempelajari hukum hakam, mencintai keindahan alam dan bertugas sebagai guru Al-Quran. Bahkan perwatakan ini di modifikasi serta dikembangkan bukan saja solehah, malah cantik jelita, bersuara merdu dan mempunyai kisah lahir yang tersendiri.

Rubiah bukan gadis biasa. Anak tunggal Pak Tuan dan Mak Tuan ini bukan saja disayangi kawan-kawan malah merupakan kebanggaan Desa. Mak Alang sudah lama berhasrat menjodohkan Rubiah dengan anaknya, Alang. Demi untuk menyunting Rubiah, Alang keluar mengembara mencari bekalan hidup. Malangnya ketika bermain di tasik, Rubiah didatangi lelaki misteri, Daeng bersama rakan-rakannya
dan kemunculan lelaki misteri itu adalah satu watak yang unik yang mengkagumkan dan menyenangkan Rubiah.

Begitu juga dengan usikan Daeng telah memaksa Rubiah bersumpah, “Walau sejuta gordang sembilan kau palu, aku bersumpah tak akan menari, sirna jasad ku di muka bumi.”
Sumpahan itu membuatkan Daeng tercabar dan utusan merisik segera dihantar. Pak Tuan menjadi serba salah tetapi Mak Tuan terus menerima dengan rasa bangga.

Dengan kekuasaan Tuhan, pada malam pertunangan, tiba-tiba guruh berdentum, kilat memancar keadaan menjadi gelap gelita, Rubiah di dapati hilang. Cuma selendang dan cincin pertunangan sahaja tertinggal di atas sejadah. Kesedihan Rubiah lenyap pada hari pertunangannya ketika cincin baru sahaja disarungkan ke jarinya.


~Overall,its an entertaining.Cerita yang menyayat hati..susunan muziknya sangat best.
Suara penyanyi muzikal ni memang superb.

Tuesday, May 15, 2012

Sunday, May 13, 2012

Apa itu Halovest?

Halovest adalah sejenis alat perubatan yang dipasang pada kepala dan berupa vest.
Ia digunakan untuk pesakit yang mengalami kepatahan tulang leher,pesakit yg cedera tulang leher yang fungsinya digunakan untuk meluruskan tulang dan tidak membolehkan pesakit menoleh kiri kanan sesuka hati.
Oleh itu,pesakit akan jadi ala-ala robocop dan bila nak toleh kiri,dia terpaksa memusing seluruh badannya.
Alat ini dipasang dengan menebuk skru pada 4 tempat dikepala-dua didepan yakni dahi,dan lagi 2 skru dibelakang kepala.
Ia akan dipasang oleh pihak hospital dan pihak pembekal alatan tersebut.
Harga sewa untuk tiga bulan adalah RM3500 termasuk deposit RM500.
Alat ni sangat popular di kalangan orang yg mengalami kemalangan,sama ada dijalan atau tempat kerja.Ia juga akan dipasang apabila tengkorak kepala pecah akibat rantai balak yg melibas kepala (cerita benar..).
Ok..masa mula dipasang,pesakit diminta pakai baju pagoda dalamnya dan vest akan dipasang diatasnya.
Camni la halovest tu.ada design macam-macam.Ada baju pelapik bulu kambing untuk support tak bagi longgar alat ni bila pakai.




-Bagi hospital kerajaan di Malaysia,ahli keluarga kena buat bayaran dulu baru alat ni akan dipasang.Kelebihan alat ni ialah pesakit boleh bergerak,takdelah kena pasung kat katil hospital sampai tak boleh pergi toilet berhari-hari.Jadi sebelum alat ni dipasang,selalu kepala pesakit akan ditebuk skru,dipakaikan alat pemberat yg mengawal kepala takleh gerak dan dipasang pada tiang katil.Tujuan:meluruskan balik tulang spine atau leher.

Lepas pasang,selalu pesakit boleh balik,dan baju tu akan dipakai selama 3 bulan.Maknanya macam takleh mandikan?
Dan baju pagoda tu mula keluarkan peluh dan bau busuk (haruslah,sebab tak mandi dan berkepam dalam tu).Jadi tipnya...sebab aku dah berurusan menjaga pesakit macam ni..aku cadangkan baju pagoda tu digunting dan dibuang,melainkan ko nak buat kenangan dan framekan.
.
Waktu ni pesakit tension gilo sebab panas dan tak mandi sekian lama.Jadi boleh mandikan dua-3 kali seminggu..buka belt vest tu (lepas sebulanlah,takut tulang spine tu tak kuat lagi) buang baju bebulu kambing tu,dan mandikan pesakit bawah leher.

Tali halo vest boleh dibuka,pakaikan kemeja,diikuti dgn baju bebulu tu dan pasang balik belt dia.
Selalu pesakit halo vest ni anggota lain cam kaki semua ok,leher je masalah.Jadi,bawalah mereka jenjalan,beli jajan dan gembirakan mereka sikit,boring dowh asik terperap cam orang kena simen kaki.
Pengalaman aku,aku rilek je bawa pi Tesco bagai,siap makan sushi dan pi taman bunga.Dia happy,kita pun happy.Sila abaikan pandangan orang pada pesakit,peduli apakan?janji boleh jenjalan dan hirup udara segar.

Lagi satu,kena sabar byk berhadapan dgn org yg sakit ni.Kita taktahu bila masa dia atau masa kita akan jadi detik terakhir bersama.Jadi layan sebaik mungkin.
Kita mungkin akan fed-up,dah le kena jaga orang sakit,pastu dia lak dok marah,angin dgn kita..kalo kita sakit camne?tentu asik nak marah,dah le sakit,org tolong pun asik buat silap je.



Amaran:
Lepas pakai 2 bulan lebih,ada bahagian skru yg akan longgar.Masa ni pesakit akan meraung sakit sebab urat kepala tu kena dekat skru tu..jadi bawalah pi hospital.
Selalu,alat ni akan dibuang dan diganti pulak dgn collar neck.


'A halo is a ring that is encircles the head and is fixed to it by means of pins that are inserted in the head. It is also known as “halo ring” or “halo crown,”.
 This device is used in management of cervical spine diseases where spine needs external stabilization. Halo ring can be used to put traction on the cervical spine or to provide external support and immobilization. In the latter case the ring is attached to a brace that encircles patient’s torso and the whole assembly is termed as halo vest.
The concept of was first brought out in late 1950s. Before this only method to effectively restrict cervical spine mobility was traction in recumbent position.
By attaching  the halo to a device worn around the patient’s torso, complications of recumbency like bed sores and chest infection can be avoided.'