Posts

Showing posts from June, 2012

Menu berbuka puasa semalam

Image

Menu berbuka puasa yang nikmat,best,lazat dan menggiurkan

Image
air paling penting-jus tembikai
 cendol






Wordless Wed

Image
“Sometimes I get so immersed in my own company, if I unexpectedly run into someone I know, it's a bit of a shock and takes me a while to adjust.”
― Kazuo Ishiguro, Never Let Me Go

“The evening's the best part of the day. You've done your day's work. Now you can put your feet up and enjoy it.”
― Kazuo Ishiguro, The Remains of the Day

Panfried chicken with vege cream salad

Image
Resepi yang paling senang dan dimasak semasa tahap kerajinan dah kronik.

Resepi:
3 nos ayam
2 sudu paprika
1 sudu garam
1 sudu mix herb
1 sudu serbuk lada hitam
sedikit minyak masak
sedikit campuran potongan onion,garlic dan carrot
-campur kesemua bahan dan perapkan 1 jam

Cara:
1.Panaskan kuali.Masukkan ayam dan semua sayuran.Masak atas api perlahan
2.Bila dah garing,terbalikkan dan hidang bila dah masak.

Salad campur:
3 biji kentang-kupas kulit,potong wedges dan rebus hingga lembut.
1/2 biji bunga kobis-potong sederhana-rebus sekejap dlm air yg ada sedikir garam
5 biji french bean/kacang buncis-potong dan rebus sekejap dlm air dan sedikit bergaram
2 sudu mayonis
1 biji bawang merah cincang
sepotong lemon
sedikit paprika
sedikit garam

Cara:
1.Toskan semua sayuran.
2.Masukkan dalam bowl,masukkan semua bahan dan gaul.
3.Hidang bersama ayam tadi.



The 5 Biggest Decorating Mistakes People Make-not really mistakes

Image
These interior designers tell us where others have gone wrong—so you don't have to. Mistake #1: Bringing the Caribbean to Canton "Some people, who return from traveling in Italy or the Caribbean, get inspired by the exotic locales and want to design a room based around where they've just been. I always remind them to maintain a sense of place—to respect where their home is actually located. The light and landscape is different, and so a tropical look won't translate unless you live in a similar climate. Instead, take what you love about the setting and incorporate into your home. Keep your pallet simple and use accessories that hint at the environment you love."—Tim Clarke, author of Coastal Modern: Sophisticated Homes Inspired by the Ocean (Potter)

 The whale bone over the mantel and the bleached coral on the coffee table give a slight nod to the  sea without making the room feel like a beach cottage.
Mistake #2: Hanging Art at Altitude"I often see homes w…

suffering Tonsillitiss

Image
Malaysia dilanda jerebu lagi...hasilnya bulan ni dah dua kali aku suffering tonsillitis.Batuk,headache,takleh tido (haruslah sebab asik koh koh koh je) dan rapid heartbeat. Kerana asyik sakit kepala,risau juga tetiba kena blood pressure biarpun masih muda remaja lagik,so buat check-up.Hasilnya tekanan darah ok,normal,cuma jantung berdegup kencang.(adakah aku terserempak dengan Gabriel Aubry pagi  tadi??) Tidak..nehi nehi..ini adalah kesan tonsillitis ye.
'Tonsillitis is a disorder involving inflammation of the tonsils.
There are two tonsils, situated on either side of the back of the throat and they form part of the body's immune system.
They, like the rest of the immune system, contain special cells to trap and kill bacteria and viruses travelling through the body.
When the main site of infection is within the tonsils: they swell, become red and inflamed and may show a surface coating of white spots.
Tonsillitis is extremely common in children and young people, but it can…

Roti jala kuah sardin

Image
Untuk manusia yang malas nak buat kari ayam,tapi raijn menjala tepung.Canned of sardine will do.

Resepi:

2 cawan tepung gandum
1 biji telur
sedikit serbuk kunyit
3 cawan air-agak-agak bancuhannya dan untuk test,pastikan bancuhan tadi lekat dibelakang senduk
sedikit garam

Cara:
1.Campur semua bahan kecuali air.
2.Kacau dan tambah air agak-agak pekat dan bancuhan boleh bertali melalui sarang jala.tapis bancuhan tadi atau blender utk haluskan bancuhan dan mengelakkan ia berbiji.
3.Panaskan kuali leper,sapu dengan tisu/daun pandan yang dicelup sedikit minyak
4.Masukkan bancuhan dalam sarang jala,bentukkan menjadi jala.(selalu bancuhan pertama kali dikuali sedikit melekat tp pastu dah ok)
5.Bila bancuhan dah garing,lipat dan bentukkan segi tiga atau segi empat.(suka hati kalo nak lipat jd cam kain baju pun)
6.Angkat dan siap.

Inti sardin:
1 tin sardin cap ayam atau king (baru sedap)
1 biji bawang merah-hiris nipis
1 ulas bwg putih-hiris
2 biji cili padi-belah dua
1 sudu cili kisar-kalo s…