Wednesday, February 27, 2013

Radiator Gen2 rosak

Bila enjin panas,mungkin radiator problem.Contoh my Gen2,tengh drive tetiba enjin mati.Matikan enjin pastu start balik.Tgh drive dia mati balik.Bila dah mati enjin,bunyi kipas masih berpusing.
Kerana kereta ni bila enjin panas,dia akan automatik stopkan enjin untuk elakkan kerosakan enjin yang teruk.
Sakit jiwa tak?rasa cam nak hantuk kepala 400 kali kat dinding.
Bila bawa ke bengkel,rupanya radiator tank tu dah karat,reput semua ada..dan air pun dah bercampur minyak dalam tank tu.xtau sb dah berzaman tak mentelaah itu radiator.Jadi takleh cuci ye,kena ganti baru.adeh la,baru je overhaul RM2400...nangis darah.Sejak akhir-akhir ni,rasa fobia bila mekanik tepon,sebab masa tu la dia akan habaq berapa kos untuk repair keta dan the number usually increase from time to time.
Harga radiator Gen2 adalah RM470++ campur upah.bela keta lagi teruk dari bela kambing ayam okey.

rupa radiotor ni secara gambaran-images google

Air yg mengalir dr radiator tu dinamakan "water pump" dan terus pi ke mesin (biru) dan menyerap panas dan dia akan rotate pusing semula ke radiator untuk di sejukkan (merah) . Biasa org akan guna air paip, air mineral atau pun coolant. Ada sesetengah coolant berupaya menyejukkan enjin berbanding air paip serta mampu mengelakkan karat berlaku pada tangki radiator sekaligus menjadikan menatang alah ni akan dipenuhi dgn karat yg akan menjadikan enjin xdpt sejuk.

Water Cooling System atau pendingin air ada beberapa komponen. Antaranya:

- Radiator : Berfungsi sebagai tempat menyimpan air serta menyejukkan air yg dtg dr enjin. Cara penyejukkannya dengan menggunakan kipas yg terdapat pada radiator.
- Water pump : fungsi nya circulate air ke dlm cooling system / pendingin
- Penutup Radiator : benda ni pun ada fungsi jugak untuk atur tekanan dan suhu air penyejuk dlm radiator.

Bilnya dari Proton Edar:  RM495.00
 Yang ditukar ialah:
Hose radiator low-RM35
Hose Radiator Upper-RM25
RAD coolant-RM29
Radiator Assy-250
Switch stop lamp-21
Breakdown charge-RM30
Replace radiator-RM95
Tax 6%- RM7.50 ( wth pfttttt)

~copy from kelabprotonsaga.blogspot.TQ

4 comments:

  1. isk, based on kos repair gen2 dlm blog ni rs x efektif gak pakai gen2 ni. mcm2 yg rosaknya.... lps 1-1 problem. plus2 kos repair leh beli kete baru....

    ReplyDelete
  2. Biasanya benda ni jadi bila kereta tu dah sampai usia 7 ke lapan tahun standard untuk apa2 jenis kereta pun..

    ReplyDelete
  3. Biasanya benda ni jadi bila kereta tu dah sampai usia 7 ke lapan tahun standard untuk apa2 jenis kereta pun..

    ReplyDelete