Backpack Kashmir- Day 1 KL- Srinagar-Pahalgam

Depan Pahalgam Tourism office


Aku dan travelmate 2 orang telah merancang untuk ke Kashmir dari tahun lepas. Dan setelah membuat study secukupnya, perjalanan pun bermula dari Stesen Kereta Api Sungai Petani. Naik ketapi jam 10 malam menuju KL Sentral. Tiket kelas pertama, RM42.00. Sleepers train dan selesa. Keretapi penuh malam tu.



Tiba di Kl Sentral jam 5.30 pagi. Di Kl Sentral,selesaikan segala urusan tukar duit, beli last minit roti dan sebagainya. Naik Skybus (Rm9) ke LCCT jam 11pagi.Ramai orang mau ke Bandung hari tu.

Dari LCCT Klia-Kolkata-Delhi-Srinagar menerusi connecting flight. Kami bertolak dari Lcct pada 26/3, stay overnight at Kolkata airport to catch a flight to Srinagar on 27/3/13.
Kami akan berada di India selama 10 hari. Jadi connecting flight adalah Air Asia KL-Kolkatta, then Indigo airlines from Kolkata- Delhi-Srinagar (transit in Delhi for 2 hrs). Kat Delhi airport dari balai berlepas nak ke aircraft kena naik shuttle bas, macam sardin kot. So berjaga-jaga.

Masa penerbangan adalah:
-KL to Kolkata = 4 hrs
-Kolkata to Delhi = 2-230 jam tak temasuk transit
-Delhi to Srinagar = 1 jam setengah

Kos yang telah kami rancang adalah:
-Flight tiket- RM1800 (tempah awal boleh dapat RM1300,Air Asia-Indigo)
-Kos harian- RM1400-tukar duit di KL Sentral dapat Rupees-IND24,000 (bajet termasuk beli souvenir dah Rs8000 (rm400, dah cukup dah)
-Visa- RM200
Kos beli makan segera dan keperluan lain-RM100 (maggi dll)



benda wajib bagi setiap backpacker biarpun ia makan ruang


novel elak bosan tunggu flight
Ini hanya anggaran kasar .Jadi semua kos lebih kurang RM3500. Bagi menyenangkan trip, setiap orang akan pool duit seorang Rs15,000 (lebih kurang rm850) bagi membiayai semua keperluan teksi,makan,hotel dan apa-apa keperluan perjalanan. Duit beli souvenir dari poket sendiri. Jadi duit tu senanglah nak belanja, tak perlu dibahagi setiap kali nak bayar teksi,bas dll (semua backpacker tahu tip ini.). Bila tak cukup tambah lagi sama rata.

Yang penting kena tau kat airport India, nak masuk airport kena tunjuk boarding pass, security check sangat ketat dan sebelum ni byk dah berlaku letupan sebab tu lah leceh sikit dan strict.
So prepare ample time 3 jam sebelum time berlepas okeh.

Keadaan di Kashmir selamat dan hidup seperti biasa. Tiada tanda-tanda yang mengancam, dan kami boleh ke internet cafe' jam 10 malam dengan selamat. Jadi pada yang ragu-ragu tu, percayalah keadaan tidak seteruk yang digambarkan. Malah ramai pelancong datang,penuh flight semasa trip kami tu. Keadaan serlamat disini..jd sape yang nak datang tu, teruskan.Malah disini mereka sangat menjaga pelancong..takut industri utama ekonomi ni akan teruk dan menjejaskan mereka.

 Ketika kapalterbang melalui banjaran Himalaya, terpegun gila melihat deretan Himalaya yang majestic, stand tall dan diselaputi salji memutih.
kagumnya...

Banjaran Himalaya

Rupa bumi Srinagar 

 Setibanya di Srinagar Airport jam 1.30ptg, disambut angin sejuk menghembus..ya Kashmir sedang melalui musim bunga sekarang dan baru melalui peralihan dari musim sejuk.
Jadi kami terus masuk ke dalam ambil baggage.Tentera India begitu ramai mengawasi persekitaran..tetapi jangan risau,mereka tak ganggu kita. Lepas amik baggage, terus isi borang pendaftaran pelancong. So, kami 2 orang isi satu borang je,dia minta maklumat asas dan tempat kita nak stay di sini nanti. So letak je guest house mana nk pi. Kalo tak pi pun, agak-agak je boh nama yang kita amik dari tripadvisor ke, janji berdekatan kawasan tu.

Lepas isi borang tu,terus ke kaunter coupon taxi, yakni teksi kerajaan. Kita bayar disitu dan amik kupon tu tunjuk kt pemandu teksi kt luar (ada booth).
Kami plan terus ke Pahalgam. Sebelum tu adalah ulat yang nak kita amik package trip mereka dll tapi ingat, hati mau keras dan ikut plan asal. So, tambang taxi kupon tu sebanyak RS2100 (rm120.00).
Pahalgam terletak dalam 100km, 2jam lebih perjalanan.memang jauh dan ada keadaan jalan yang berlubang dan tak rata. Teksi ni menggunakan toyota Innova dan selesa.
Kalau nak murah,ambil teksi kupon ke Srinagar taxi Sumo Tata station. Dari situ try bargain shared dgn pelancong lain ke Pahalgam, dapat murah, tak sampai Rs500 sorang macam kitaorg buat on the balik dari Pahalgam ke Srinagar.(macam prebet sapu).

peta tempat menarik Kashmir

tempat sumo tata shared taxi-very cheap fares compared to kupon taxis
 Sepanjang jalan ke Pahalgam:






masih menggunakan kuda sebagai pengangkutan

ladang mustard yang begitu indah




Sepanjang jalan ke Pahalgam, walaupun jauh dan penat, mata tetap jaga terpegun melihat keindahan rupabumi Kashmir. Memang benarlah bagai dikata, Kashmir adalah syurga dunia kerana keindahannya. Dikelilingi oleh banjaran Himalaya, sayup tersergam banjaran bersalji dan ia menutupi kekurangannya. Sama ada kemiskinan, kurang maju dan kekotoran kampung, ia tetap mampu meminggirkan semua itu dengan kecantikannya.

 Walau siapapun yang selalu berkata penduduk disini suka menipu pelancong, minta duit tip, suka paksa pelancong beli dan pelbagai pekara negatif lain...ia tetap tidak membuatkan kita membenci Kashmir. Aku ada baca blog yang komen penduduk Kashmir secara negatif, katanya asik paksa-paksa pelancong. ya mungkin benar tetapi dimana pun kita bercuti, tetap ada pekara begitu even in Malaysia itself. Jadi bila kita tahu nak avoid pekara begitu atau bargain,do it,you are the master of your own. Pendirian haruslah teguh dan jangan tau komplen je, itu ini tak puas ati...cuti pun jadi tak best kan. Dan kena ingat..mereka ni tough people, yang mana survival adalah pekara pertama. Jadi desakan kepada pelancong untuk survival tinggi. Takde dah perasaan malu atau segan.

Biarpun begitu, Kashmir tetap Kashmir..ia tetap mempersonakan.
Kami tiba di Pahalgam lebih kurang jam 4.00ptg..terus mencari Beach House Resort. Tanpa buat tempahan pun..redah je lepas survey dalam Trip Advisor. Ini hotel yang paling murahlah kalau rate dalam website tu.(rs500-rm29).
Sampai je, pemilik tu kata rate terkini adalah Rs1500 (rm80) dan rate dalam trip advisor tu adalah rate tahun 2006. So, aku amik je lah sebab mungkin rate di guest house lain lebih mahal. Amik 2 malam di sini. Diorg siap served tea dan kek..boleh makan dalam bilik atau kat halaman luar sambil tengok lidder river. will blog more bout Beach resort soon.

baru tau nikmat hirup teh panas dalam kesejukan
Pemilik ni Mr Rehman, very nice person dan anaknya Imran yang run guest house ni. Tempat ni sangatlah cantik dan terletak betul-betul ditepi Lidder River, yang mana salji dari pergunungan cair mengalir ke sungai ni.
Keadaan di Pahalgam agak usang, berbau tahi kuda,jalan kekampungan tetapi..sangatlah cantik, dikepung oleh gunung ganang yang bersalji..semua kekurangan bagaikan tiada makna lagi. Suhunya lebih sejuk dari Srinagar. Kuda, pony dimana-mana sahaja. Rumput mulai tumbuh ditanah, pokok willow tinggal batangnya saja mununggu daunnya bertunas, pokok pine tetap menghijau teguh ditebing sungai dan salji semakin mencair dari pergunungan. Kuda meragut rumput berlatarkan gugusan banjaran Himalaya/ Pir Panjal yang megah. Sesuailah ia digelar  perkampungan gembala.


pokok willow kot ni yg dah tinggal ranting

the resort signage

dibelakang guest house..Lidder River.

beach resort guest house compound

Aku eehat kejap dan gather maklumat tentang Pahalgam dari owner ni ,dia very transparent. Maklumat dari local people ni lah yang akan bantu kita berjimat dan bargain semasa disini.
Petang dan malam tu, makan bubur segera dan maggi (rutin backpacker kan.restoren vege ada berdekatan.semua penduduk muslim so don't worry bout food)...) dan menikmati keindahan Lidder River dan gunung ganang yang bersalji. Malam sangat sejuk, suhu menjunam 10C, terketar ketar ok tido. 2 lapis selimut tak jalan..nak ke toilet pun takut sejuk.

snow capped mountain

jambatan kayu merentasi lidder river

Lidder river..sejuk yakmat
perghhh..jakun nak mampus bangun tido dijamu permandangan macam ni

Kashmiri women dgn cucunya
jambatan dari kayu
Lidder River Pahalgam on end march.
Malam tu, tido dalam senyuman kerana..impian nak ke Kashmir tercapai sudah...sejuk pun takpe tapi aku sangat bersyukur Malaysia takde empat musim.aci tak???

Comments

  1. xsngke kashmir cntk..ktorg pun dlm plan nak g kashmir..tq for sharing info..

    ReplyDelete
  2. bestnyeee sis. cantik kashmir ni. kalu dgn kids advisable tak pegi sini?

    ReplyDelete
  3. Salam Ros,

    highly advisable..cuma alert dgn cuaca sejuk kat sana.Ramai pelancong bawa family,anak-anak kecil,ibu bapa dan satu keturunan pun ada!
    Keadan buat masa skrg selamat dan tenteram

    ReplyDelete
  4. salam saya nak tanya kalau nak pergi musim bunga bulan berapa ye.saya teringin jugak nak tengok salji tapi saya ada alahan dengan sejuk tu yang terpaksa pegi musi bunga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergi hujung bulan april atau awal mei

      Delete
  5. Assalamualaikum cik azaleania sy nk pegi dlm awal tahun 2016...ermmm...kalau cik xkeberatan boleh whatsapp saya tak...sebab saya tau cik takkkan nk bgi fon number kat cnie kan... 0122965697

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum cik azaleania sy nk pegi dlm awal tahun 2016...ermmm...kalau cik xkeberatan boleh whatsapp saya tak...sebab saya tau cik takkkan nk bgi fon number kat cnie kan... 0122965697

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm Raffik,
      Jika tanya kat sini je tak boleh ke?

      Delete
  7. Assalamualaikumm..tumpang tanya kalau pergi bulan april untuk musim bunga boleh tengok salji lagi tak dekat gulmarg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm..boleh..still tebal saljinya dan boleh main ski

      Delete
  8. assalammualaikum.
    sy nak honeymoon di sana. u rasa musim ape yang sesuai?

    dulu sy ke amsterdam musim bunga best berjalan.
    masa ke USA dulu musim sejuk, susah nak bergambar kalau sejuk ni.

    tapi sy teringin g kashmir musim sejuk.
    u pergi ni musim ape ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. azaleania .ada fb x.sy nk tnya pasal kashmir thun dpn sy nk ke sana.. xpon wassap sy 0175954919

      Delete
    2. azaleania .ada fb x.sy nk tnya pasal kashmir thun dpn sy nk ke sana.. xpon wassap sy 0175954919

      Delete
  9. Salam azaleania.
    Berapa bajet pegi kashmir ni ye? Plan nak pegi berdua dengan member - cara backpacking.
    Ni nombor saya 013-2222 587. Nanti tolong wassap ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm, bajet dalam Rm 3 ribu termasuk tiket flight.

      Delete
  10. assalamualaikum azaleania,
    for u, sesuai x ke kashmir untuk solo backpacker perempuan? u ade email x? ni email i jajashamira@yahoo.com. i ade few question

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm..tetapi make sure yg jenis tough dan tak mudah tertipu serta experience.
      Nanti sy email

      Delete
  11. assalamualaikum...nice sgt baca u punya entry ni..i maybe nak pg september ni..can u emel me ur complete itinerary...n ade jugak few soklan nak tanye...boleh chat kat emel nanti erk..ni emel i ..thanks a lot ya
    noor_asila@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itenary mcm dkt sini:
      http://azaleania.blogspot.my/2013/04/anggaran-kos-kasar-backpack-ke-kashmir.html

      Delete
  12. salam...boleh share full itinerary kat saya? emel saya khaideer@gmail.com
    saya dah study based on this post...tapi ade dua tiga tempat saya tak dapat nak find on google; contohnya beach house resort..saya dah find di google tapi tiada dalam lokasi.. lepas tu u ada mention sumo tata station..saya dah find lokasi di google map tp tak jumpa...mohon pencerahan..thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itenary mcm kat sini jgk:

      http://azaleania.blogspot.my/2013/04/anggaran-kos-kasar-backpack-ke-kashmir.html

      Untuk Beach house, ada dlm trip advisor.
      Sumo tata tu dekat Bakhtawar Regal Lane Lal Chowk Srinagar

      Delete
    2. Sorry nak tanye lg...Jauh tak nak ke sumo tata tu?mcmane nak ke situ? Ade signboard pape tak kat situ?

      Delete
    3. dia macam takde signboard cuma dekat pasar dan semua driver auto tahu tempat tu..jauh tu mksud dari mana?
      Kalo dari dal lake tak jauh sgt

      Delete
    4. Dari srinagar airport..kalo jln kaki dekat tak? Saya plan naik dr sumo tata station ke pahalgam..sebab lg murah kan? Lepas tu possible tak kalau dr pahalgam tu saya terus ke gulmarg utk jimat masa...sebab perjalanan pahalgam ke srinagar tu macam lame je..

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
    6. Tak possible mcm tu. Sb titik tengah gulmarg dan Pahalgam adalah di srinagar. Elok jika spend masa 2-3 hari kat pahalgam, kemudian balik ke srinagar. Dari srinagar ke gulmarg, satu hari cukup (drive dlm 1-2 jam). Yg paling jauh dari srinagar adalah Pahalgam sb tu elok spen masa lama (2,3 ari) kat sana. Then nak ke Gulmarg boleh je base(tido) di Srinagar dan buat one day trip (tak perlu tido di Gulmarg).
      Dari airport nak ke station sumo tata tu jauh. Elok amik teksi kupon dari airport kke bandar srinagar. Kalo nak jimat, jalan kaki dari airport, luar yg jauh tu ada auto, boleh amik auto ke sumo tata share taxi tu.

      Delete
    7. Ok noted....kalau kat pahalgam tu ade sumo tata station jugak eh?transpot die berapa org blh naik? Then kalau dr srinagar nak ke tempat dekat2 ( parimahal, dal lake, shalimar garden etc) transportation ape paling jimat n ok? Auto ke kupon taxi ke atau amik dr sumo tata?

      Delete
    8. Ok noted....kalau kat pahalgam tu ade sumo tata station jugak eh?transpot die berapa org blh naik? Then kalau dr srinagar nak ke tempat dekat2 ( parimahal, dal lake, shalimar garden etc) transportation ape paling jimat n ok? Auto ke kupon taxi ke atau amik dr sumo tata?

      Delete
    9. Ada jugak cuma x besar. Transport dalam 8-10 org penumpang.
      Kalo nak gi Parimahal, garden tu semua amik auto je..lebih murah

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. sorry kak hari tu saya ada emailkan akak..tapi email lama problem..ada contact no. untuk beach house ni tak? macam nak Tanya banya benda lai heheh ni email saya norkhalilah.akarim@gmail.com Tq.

    ReplyDelete
  16. salam, saya plan nak ke sana bln 4 next year. Boleh share contact no penginapan dan contact person yang sis deal selama kat sana? email ke fuzahideas@gmail.com.my. Terima kasih.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua ada dlm entry kashmir ni..try selak-selak

      Delete
  17. Salam..tahun dpn sy sekeluarga plan nk g kashmir..sy berminat utk amek tour guide..bleh pm sy 0199710383..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm, byk tour guide utk disana..try semak dekat blog yan journal and travel ke kashmir

      Delete
  18. Salam Cik Azaleania, saya bakal ke Kashmir January 2017. Boleh bagi itinerary serta harga visa tak? Ni email saya andrearoslan23@gmail.com

    Terima kasih dan selamat berpuasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga visa Rm165++ dan itenary macam yg ada dlm entry kashmir ni

      Delete
  19. salam.saya nak tanya,harga kupon teksi yang sis mention untuk ke pahalgam tu per car atau person?terima kasih��

    ReplyDelete
  20. Salam,
    Sy nak tau...sy kalau nk ke Kashmir, flight mmg kene ikot step ni ke, atau ade direct flight? -sory kalau soalan lawak =.=" -

    ReplyDelete
  21. Saya baca awak bertolak dari Sungai Petani. Saya pun dok kat SP juga. Kalau awak nak jalan2 lagi saya nak ikut sekali boleh ke? awak boleh kenal saya di blog saya http://myfoodathome.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. azaleania .ada fb x.sy nk tnya pasal kashmir thun dpn sy nk ke sana.. xpon wassap sy 0175954919 sy di alor str

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Negara yang rakyat Malaysia boleh lawati tanpa visa/senarai perlu visa

Langkah demi langkah dan cara nak naik kapal terbang-proses dan prosedur

Shopping dan membeli belah kain pasang,telekung dan tudung di Bandung Indonesia

Ole-ole yang harus dibeli di Langkawi/Koleksi pinggan mangkuk Haji Ismail Group

Vietnam Part 1-Shoping dan membeli belah kain pasang, beg, dan barang dari Ben Thanh Vietnam