Friday, March 29, 2013

Backpacker bajet ke Kashmir..part 1-Itenary Kashmir dan pemanas badan.

heaven on earth
pengembala di kaki gunung

pahalgam 

Baisaran peak

Sekarang aku berada di Kahmir..yehooo bestnya.
Memang tersangatlah cantiknya dan tersangat jakunnya melihat gugusan banjaran Himalaya yang mengkagumkan dan gagah berdiri menjulang langit diliputi salji yang memutih. Pertama kali jumpa salji memang tak semenggah. Tak puas-puas bergolek kat Gulmarg. Dengan skiing bagai hehe.
Kepakkan tangan, buat aksi tergolek dog qada' kejakunan.
Itenary Kashmir adalah seperti berikut:


1. Day 1
KL- Kolkata (4-5 jam)
Tido dalam airport tunggu flight pagi buta ke Srinagar

2. Day 2,3,4 (3 days 2 night at Beach house resort Pahalgam)
Kolkata - New Delhi (transit) - Srinagar (3-4  jam)
Srinagar to Pahalgam (2-3 jam)
Day 3 -Baisaran Peak trekking
            Pahalgam sightseeing

3. Day 5,6,7 (3 day 2 nights at Rajbagh hotel Srinagar)
Pahalgam to Anantnag (1 jam)
Anantnag to Srinagar (2.5 jam)
-Day 5 to Tulip Garden, Shalimar Garden, Nishat Bagh garden
-Day 6 to Gulmarg (1-2 jam lebih kurang)
-Day 7 to Jamia Mosque, Hazrabal Shrine dan Pari Mahal

4. Day 7,8 (2 day 1 night in houseboat Dal Lake)
Houseboat hotel
Sightseeing in boat at night

5. Day 8,9 (2 day 1 night at Hamburg Hotel Srinagar)
Sighseeing at Dal Lake and boulevard
Check-out dan bertolak Srinagar- New Delhi- Kolkata

6. Day 9,10,11 (3 days 2 night at Kolkata)
-Kolkata New Market
-Kolkata sightseeing

7. Day 11
Kolkata to KL

Kami agak lama jugak di India..iaitu dalam 10 hari. Puas jugak jelajah Srinagar dan menikmati keindahan bumi Kashmir.

kolkata airport
sidai sweater tepi lidder river
ladang mustard

 Okey,cukuppp..rasa nak nyanyi lagu hindustan tak??
atau dh bergelora nak kesini? hehe..tunggu next post ye.

srinagar, 9.30pm

27 comments:

  1. assalam...hai aza, im bob, dr Johor..tgk entry u, aduhhhh...menyirap..aza, boleh x u bg email u...so kalau ada apa2 pertanyaan I boleh mintak tips dr u...or this ma email..'gspotcleaner@gmail.com' . cantik betol Kashmir ek?

    ReplyDelete
  2. wah...betsnya...seeloknya nak pergi sana berapa hari ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. At least 7 hari nak puas ati

      Delete
    2. Saya nak beli tiket, kalo bulan 4 cun x?

      Delete
    3. Cun..sesuai utk cuaca masih sejuk dan bunga tulip dah berkembang

      Delete
  3. Salam Aza, boleh saya tau berapa bajet Aza & apa itinerary Aza di Kashmir ni?
    Saya bercadang nak pergi bulan 10 atau 11 ni dengan kawan2. Kalau Aza ada info, boleh la email ke saya di huda.mahmud79@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bajet Rm3000.
      Tiket flight Rm1800 dan belanja Rm1200.

      Delete
  4. Replies
    1. Selamat bagi saya cuma tengok news terkini..kadang-kadang berlaku pergolakan jugak..tgk timing. Cuma berhati-hati lebih dan jgn mudah percaya.

      Delete
  5. Mazura yuslaili u nk pegi sorg ke? Jom join i bln 3 ni i dgn adik kami 2 org ppuan je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bape hb tu?? Kalau kene ng cuti skolah bln 3 ok jugak..

      Delete
  6. Salam akak saya nak tnya pasal trip nih.. Bercadang nak pegi bulan 9 next year..igt nak beli tiket awal smntra ada promo ni hahha.. Let say sy trun kolkata.. Flight ke srinagar better amek harituh jugak atau thr next day? Boleh tak sy nak email akak atau pon akak emailkn sy nkak_8851@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Better amik pagi2 esoknya..mcm sy pergi ritu..sampai Kolkatta ptg..lepak dlm airport sampai pagi esoknya flight ke Srinagar kul 7pg klu x silap. Sb takut bila connecting flight ni kena bg masa takut berlaku apa2 yg tak dijangka..delay ke kan. Cuma nanti jgn kuar airport tu..sb nk masuk balik nnti ada guard dan airport kolkata jauh dari bandar. Better tido di airport..xde sapa kaco

      Delete
  7. Salam..bestnya backpack ke kashmir.nak jgk merasa pengalaman mcm tu..=)
    bole x sy minta details or iti kashmir Aza?
    norharyanisanusi@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm..dlm ni ada..post kos backpack ke Kashmir..tq singgah

      Delete
  8. hi aza n assalam.. mmg awsome trip ni... boleh dapatkan email u tak? nak dptkan tips ni... semangat nak p jugak ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Yati..bg email u..nanti sy emailkn

      Delete
  9. salam.... harituh macam ada terbaca yg solat dekat airport tu.. ada ruang yg tersorok ke? airport dekat kolkata misalnya.. security dorg kacau x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada ruang tersorok tu..diorg tak kacau dan sy penah tgk ada jemaah india muslim berjemaah kt tgh epot kolkata..rare sb diirg dlm 2 family travel

      Delete
  10. Salam. Sis pegi bulan berapa ye? Musim Apa yg paling best kat kashmir?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pergi awal musim bunga..penghujung Mac

      Delete
  11. Salam miss. boleh tak nak mintak tips ke kashmir. sy bakal fly to Mumbai n Kashmir this coming November 2016.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try godek2 entry dlm kashmir backpack

      Delete