Monday, April 1, 2013

Backpack Kashmir -Day 2- Pahalgam and Baisaran Peak

Pahalgam merupakan perkampungan penggembala biri-biri, kuda,keldai dan haiwan lain yang terletak di kaki banjaran Himalaya. Cuaca disini lebih sejuk dari di Srinagar. Perkampungan yang masih asli, tak tercemar oleh semua arus kemodenan. Blackout selalu terjadi disini ye.

-''Arguably one of the most beautiful places on earth, the town of Pahalgam (Village of Shepherds) offers breathtaking views. One can just relax in one of the many hotels in Pahalgam, or trek on some of the many mountains. One can trek to LidderwatKolohoi Glacier or to Sonmarg. Snow skiing is an attraction during the winter months (from December to late February).

Shepherd’s village”, Pahalgam is visited by tourists and locals in huge number for its gradual lowering of temperature and river Lidder flowing at an approachable distance. Traveling through meandering roads, Pahalgam opens up with a fresh coo1 breeze of the river. The Lidder river rises from the Kolohoi glaciers,Tarsar lake and Sheeshnag to join as tributary of Jhelum. Pahalgam has an astounding 9 hole golf course open for tourists now being extended into an 18 hole. The golf championships are organised by state government and private hoteliers in summer. Here, tourists and locals putt together in the shades of Pine trees surrounding the golf course''
http://www.alpineinnpahalgam.com/index.php/places-of-interest/explore-pahalgam.html


Ia terletak diantara aliran sungai Lidder dan Shehnag. Ia juga merupakan tempat permulaan bagi trekker yang akan memulakan perjalanan ke Leh, Ladakh atau Sonamarg.

Tempat menarik di Pahalgam ni ada banyak seperti:

1- Shikargha-Pahalgam's famous picnic spot is a wild life reserve, reached on foot or by pony from main market.
2. Betaab Valley-At a walkable distance is a tourist spot amidst pine trees in pahalgam is famous for many film shootings.
3. Tulian Lake - Most captivating lake at an altitude of 4000m, surrounded by the snow capped mountains. It is a full day long trek from Pahalgam. Assistance of a local guide is highly recommended for conducting trekking to this high altitude lake.
4. Mamal Temple - Mamalika one of the ancient temple in Pahalgam built in 11th century by King Jayasimha, is situated on the right bank of the Lidder. The temple has a pedestal and a Shivalinga. A pure water spring rises at the site covered by a basin.
5. Aru - is a resort village 11km from Pahalgam with a motorable road. From here, famous trek via Lidderwat leads to the Kolohoi Glaciers (36km) at an altitude of 3400mtrs. Here, you can have a glimpse of Kolohoi Peak, 5370 mtrs. Another trek from Lidderwat leads to the most desired twin Lakes, Tarsar 3794mtrs & Marsar 3788 mtrs (2-3 days trek).
Tapi aku hanya pergi Baisaran je..sebab??? dok kat Pahalgam dah buat ko rasa kat syurga.
Cantik sangat dan sayang sangat nak pergi ke tempat lain.

Menerusi pemerhatian aku, Pahalgam ni penduduknya masih pure dan asli. Berketurunan Parsi dari Iran dan mereka teramat kacak-cantik seperti orang Iran. Kulit mereka lebih putih dari penduduk Srinagar. Dan bahasa mereka pun masih ada unsur parsi dalam penulisan. Mereka ni lebih exotic..seksi.
Ok, mamat teramat kacak yang kerja trekker atau bawa pelancong dengan pony ke atas puncak gunung/bukit. Bestkan?? Keje cuci mata je kat sini..huh tambah dosa gamaknya.
Cuci mata dengan keindahan alam dan manusia ciptaan Allah.


Pahalgam berada dilembah banjaran Himalaya. Kiri dan kanan di apit oleh gunung ganang yang berhutankan pokok fir dan pine menjadikan lanskapnya seperti di Switzerland.
Ia sebuah perkampungan, dengan sebuah pekan kecil serta kedai-kedai old skool yang mengingatkan kita pada zaman 80-an dulu...dengan kuda masih digunakan sebagai pengangkutan barang-barang.
Ia berdebu, kecil dan najis kuda di mana-mana. Namun, keasliannya itulah yang memikat hati. Mereka bersikap terbuka kepada pelancong, tidak memaksa kita membeli dan seringkali ada penjaja shawl yang menggendong barang jualan menghampiri pelancong. Mereka ini tinggal di belakang gunung sana, dan menenun benang dari bulu haiwan dll untuk menyara hidup. Di sini juga ada penduduk Gipsi dibalik gunung, berkulit lebih gelap namun tetap menawan.

Kami bergerak jam 10 pagi ke pekan kecil Pahalgam (jalan kaki 500m dari guesthouse). Terus hire pony dgn pakcik tu naik ke atas Baisaran Peak. Harganya Rs600 (rm33-35)/pax. Dah kira murah lepas bargain.
Baisaran adalah dataran di atas gunung yang mana kita ada stop-point tertentu bagi trekker. Selalunya pelancong akan mengupah horseman dan naik dgn kuda ke dataran ni yang kira-kira 5-10 km dari bawah bukit. Mula-mula naik pony tu sangatlah menakutkan, ye lah orang jakun tak reti naik kuda ni. Tapi you got to trust the pony..dia dh ditrained ok..jadi sit back and relax..Tapi sian kt pakcik tu, kena panjat gunung sendiri utk guide pony tu kadangkala ikut jalan yg sesat dan ikut mood dia je (namapun binatang). So, nanti dh turun bagilah tip kt pakcik tu. Memang teruk dan jauh dia bawa kita keatas, penat woo. Tapi kpd yang nak jimat boleh je trekking sendiri, dah ada route dia.

''Baisaran is a vast meadow situated on top of the mountain range overlooking the Lidder River flowing through the Pahalgam and Lidder Valley. It has been christened as the Mini-Switzerland of India because it has long and dark meadows, is surrounded by hills and thick Pine forest situated at the base of snow-capped peaks.''
https://bluescribblings.wordpress.com/2014/10/21/trekking-to-baisaran-pahalgam-in-kashmir-the-mini-switzerland-of-india/


pekan Pahalgam..sejuk wooo


deretan kedai

Byk kedai shawl,winter attire,cenderahati dll
penjual shawl pahalgam

Disini gak tempat bargain for pony ride..kuda,keldai dimana-mana..begitu juga najisnya,hehe
jalan ke puncak baisaran


pengembala di kaki gunung..(cam tajuk novel jee)



permandangan sepanjang trekking
ngeri jugak naik pony lalu trek yang curam camni
Akhirnya setelah lebih kurang sejam menunggang,kami pun sampai. Untuk masuk kesini sila bayar Rs5(berapa sen aje rm).
Ya Allah, cantiknya permandangan kat sini...dgn rumput hijau terhampar..diapit gunung bersalji..feeling Kajol la kejap...sambil nyanyi lagu hindustan. Baisaran Peak dikelilingi poko Fir dan pine,dan ... juga masih ada salji yang tengah mencair di parit kecil celah pokok.
Disini mereka excited tengok orang Malaysia. Ada gak pelancong dari Delhi yang suka bila jumpa kitaorg. Sebab rasanya Malaysia ni ada reputasi yang mengkagumkan di mata mereka. Yang sombong tetiba tau kita dari Malaysia, nak bermesra pulak. Tapi aku tak kisah..layan je sambil cuci mata menikmati keindahan ciptaan tuhan pada bangsa Parsi ni yang begitu kacak/cantik. Mereka 50 kali ganda lagi hensem dari Sami Yusuf ok!!
Tak caya?? tengok mamat ni ok,hensem gila..cuma tak fotogenik je. Kalo kat luar bergetar jantung tau tenung dia.
jom menari lagu mohabattein jap,nak tak???

ada yuran masuk..bopa sen aje.
sisa-sisa salji

padang rumput yg luas

boleh golek kalo nak

jalan jauh ke atas lagi pun boleh..tapi aku tak larat dah




Ada org jual shawl dari perkampungan gunung..handmade dan mereka menjaja mencari pembeli.
Jugak kedai teh pun ada di atas ni..buat muka sedih tu pasai apa?

lawa kan???
salji sedang mencair..
orang yang jakun salji..byk dari Chennai
Petang baru turun dari gunung dan balik ke guest house. Penat rupanya menunggang kuda ni sebab naik dan turun bukit..pastu lenguh jugak duduk lelama ala Gangnam style tu...

Borong shawl 20 helai, sehelai dapat Rs145 (dalam Rm8-9). Balik tu lapar gila sebab penat dan sejuk..makan kt Gujarati restoren Rs320 (rm20). Vege dishes, hadoihh tak bleh blah vege-vege ni semua. Sebagai pecinta haiwan berdarah,ini sangatlah menyedihkan.dan menghinakan. hukhuk.
Tamat sudah perjalanan hari ni...dan malam ni malam last bermalam di Pahalgam.
Cuaca bertambah sejuk menjelang malam. Tido pakai stokin pun tak jalan./bau-bau ketiak semua terus lupus dek cuaca begini.

ni guide keldai kami..bagi tip banyak jugak kat dia sebab kesian

ramai pelancong dari Chennai

6 comments:

  1. hi. tau x rate nk ke tulian lake tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi..sorytak tak tau..sb tak pergi ms tu

      Delete
  2. Asalamualaikum...awk pergi kashmir ni bila? bln brp? musim apa? sejuk? kena pakai winter coat semua ke?

    ReplyDelete
  3. Asalamualaikum...awk pergi kashmir ni bila? bln brp? musim apa? sejuk? kena pakai winter coat semua ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm,
      sy pergi hujung Mac..awal musim bunga. Still sejuk dan kena pakai winter coat

      Delete
    2. oo sejuk juga ye..musim dia sama mcm Korea ye awal tahun musim sejuk ...

      Delete