Sunday, April 7, 2013

Kenapa India pilihan backpacker?

Masa mula nak pergi backpack ke India,reaksi pertama yang kita dapat adalah:

1. India?...world's big toilet. kotor, bingit dan bising. Orang kencing dan melepaskan hajat merata-rata. Geli tengok. Takut nak pijak tepi-tepi jalan dan kawasan rumput tu..eiiiiiii.
2. If you can stand indian smell in (from nepalese, bangla,etc) Malaysia, go for it
3. Panas, berdebu dan tercemar
4. Rakyatnya mentaliti rendah, seperti serangga menghurung pelancong etc. Paksa orang beli sampai tarik baju kau. Rimas la! I ni dah lah bajet diva tapi nak pergi India, boleh???
5. Dwell in corruption dan karenah birokrasi yang melampau dan banyak lagi pekara negatif.

Bagaimanapun, pekara yang membuatkan India tetap termasuk dalam senarai wajib seorang backpaker sejati adalah:
1. Ketamadunan dan warisan serta budaya yang sangat menakjubkan dan kaya
2. Sangat adventurers dan mencabar diri untuk merasai india sebenar
3. Kos hidup murah dan berwarna warni (hostel dan hotel dalam 40 hengget pun ada. Stay sebulan pun no hal.
4. Sangat unik dan none other places compare to India
5. Iklim, cuaca dan rupabumi yang cukup berbeza di setiap wilayah. Rasa seperti di Switzerland tapi sebenarnya di Kashmir. Rasa melihat pantai Gold Coast but you're stand in Goa.

Pepatah mengatakan bahawa kau bukan backpacker sejati jika kau belum ke India, hell yes..true. Kerana India mencabar kau dengan masalah bahasanya, orang-orangnya yang ada putar alam, keadaan sekitar yang mungkin membuatkan kau tak selesa..pengemis merata-rata mencabar kemanusiaan kau..dan kekayaan tamadunnya..budayanya yang berwarna warni..ia mebuatkan kau sentiasa berfikir dan setiap hari ada sahaja pelbagai cubaan...tapi inilah sebenarnya cabaran backpacker sejati.
Yang hanya kau dapat di India. Adakah kau mampu mengharunginya? adakah kau kesian dan beri semua duit kau pada budak yang mengemis tepi jalan? kuatkah minda kau melihat segala kekurangan dan kekayaan rakyatnya yang pada mata kau tidak adil? Its India baby ..and its challenge you to the core.

air jalanan


permandangan biasa
India adalah pilihan backpacker seluruh dunia..kosnya murah dan budayanya unik.
Tiada terdapat dimana-mana. So, memang senang nak jumpa backpacker dari Eropah, US, Jepun dan seluruh dunia disini.
Untuk kos di India..kau boleh mengembara hingga berbulan kerana ia menjimatkan. Kau akan rasa pengalaman sebenar pengembaraan insani. Mengisi roh kemanusiaan kau dan ia kadangkala menginsafkan.
Di mana survive adalah pekara utama..seperti nenek moyang kita yang survive dalam penjajahan dan berebut sumber dengan haiwan..oh apakah yang aku merepek ni..hentikan.

No comments:

Post a Comment