Tuesday, July 2, 2013

Resepi Ikan Talapia stim/kukus mudah

Resepi talapia kukus ni sangat senang.
Takyah dok cari bahan-bahan yang banyak sampai sakit kepala nak fikir.Yang penting ikan kena fresh..ni ala style ala cina sikit sebab plain je masakannya.
belum masak lagi...

Resepi:

- 1 ekor ikan talapia-dibersihkan dan basuh dengan air limau nipis/air asam jawa sebentar dan bilas hingga hilang bau hanyir
-2 ulas bawang putih-hiris nipis
-1 ulas bawang merah-hiris nipis
-1 inci halia-kupas dan hiris nipis
-1 batang cili merah/padi dihiris
-Sedikit daun bawang/daun sup
-1/2 sudu kecil garam halus
-1 sudu besar kicap biasa manis/masin
-1 sudu kecil lada sulah
-sedikit air untuk kuah dalam 3 sudu/4 sudu besar

Caranya:
1.Lumurkan semua bahan kepada ikan tersebut dalam tray/dulang
2.Jika suka kuah,tambah suku cawan air kedalam dulang
3.Halia,bawang putih dan cili sumbat sedikit kedalam perut ikan untuk lebih wangi.
4.Kukus ikan tersebut selama lebih kurang 25-35 minit.
5.Angkat dan hidang.

ok..yang dah siap masak..sory gambar kurang jelas

digandingkan dengan ayam goreng kunyit

2 comments:

  1. hidangan sedap dan menyelerakan ni..

    ReplyDelete
  2. Thanks Sue..rajin tolong komen akt blog yang malas ni,hehe

    ReplyDelete