Posts

Showing posts from February, 2013

Wordless Wed

Image
Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.

Radiator Gen2 rosak

Image
Bila enjin panas,mungkin radiator problem.Contoh my Gen2,tengh drive tetiba enjin mati.Matikan enjin pastu start balik.Tgh drive dia mati balik.Bila dah mati enjin,bunyi kipas masih berpusing.
Kerana kereta ni bila enjin panas,dia akan automatik stopkan enjin untuk elakkan kerosakan enjin yang teruk.
Sakit jiwa tak?rasa cam nak hantuk kepala 400 kali kat dinding.
Bila bawa ke bengkel,rupanya radiator tank tu dah karat,reput semua ada..dan air pun dah bercampur minyak dalam tank tu.xtau sb dah berzaman tak mentelaah itu radiator.Jadi takleh cuci ye,kena ganti baru.adeh la,baru je overhaul RM2400...nangis darah.Sejak akhir-akhir ni,rasa fobia bila mekanik tepon,sebab masa tu la dia akan habaq berapa kos untuk repair keta dan the number usually increase from time to time.
Harga radiator Gen2 adalah RM470++ campur upah.bela keta lagi teruk dari bela kambing ayam okey.


Air yg mengalir dr radiator tu dinamakan "water pump" dan terus pi ke mesin (biru) dan menyerap panas dan dia ak…

Restoran Bangkok Tomyam Bayan Lepas

Image
Located at Sungai Ara,Bayan Lepas.
Dibuka waktu brunch hingga supper (11pagi cmtu hingga 2,3pagi)
Ala carte order (individual plate price)
Makanan yang sedap dan berpatutan.Memang masakn thai terbaik.
Kedai ni memang ramai pelanggan dan penuh waktu dinner.Bukan sahaja di kalangan orang melayu,cina india pun ramai datang sini.Dekat sini gak ada restoren Mak Long nasi campur.
Range harga-nasi goreng dalam rm5/plate.Ayam kunyit dan lain-lain standard RM4-5.





on bended knee

Image
Oh God give me a reason,
I'm down on bended knee...

Jenis-jenis backpacker dan destinasi pilihan

Image
Aku bukanlah backpacker sejati.Yang sanggup habis separuh gaji setiap bulan untuk mengembara.Yang setiap purnama akan ke destinasi yang berbeza dan naik flight setahun 24 kali. Aku backpack/melancong hanya bila ada duit,sama ada dalam dan luar negara. Kebanyakan ayat-ayat backpacker tegar adalah:
-it's not the destination, but the journey-The road of life twists and turns and no two directions are ever the same. Yet our lessons come from the journey, not the destination.-Focus on the journey, not the destination. Joy is found not in finishing an activity but in doing it.

Allright, maknanya disini,perjalanan ke sesuatu destinasi tu sama penting disamping tempat itu sendiri.
Dan bagi aku, destinasi pun penting dan perlu mengujakan, Sama seperti membaca sebuah novel yang cukup menarik (ini umpama perjalanan) tetapi akan spoil bila ending (ini adalah destinasi) tidak mengkagumkan. Atau membaca novel yang isinya loose tetapi pengakhirannya mengejutkan dan mengujakan.
Jadi, perjalanan d…

wordless

Image
~Life is a dream for the wise, a game for the fool, a comedy for the rich, a tragedy for the poor.
Location,Langkawi

Jejaka Kacak Dari Timur Tengah aka the Arabs

Image
*Caution-ini post takde ilmiah,post ngada-ngada dan post tah pape,post baru jumpa deals dgn Jordanians,hehe*

I've been dealing with international people or foreigner almost everyday.
Younger generation.Mamat afrika ke,arab ke,ubzek ke atau mat saleh.
Frankly speaking,manusia Arab tak kira lelaki perempuan memang satu bangsa yang kacak,tampan,cantik dan jelita.Keturunan Parsi atau suku-suku Arab ni memang sangatlah menyedapkan mata memandang.
(mestilah nak cakap psl mamat kan?takkan psl pompuan ,kng lesbian pulak orang kata tp kalo pompuan tu tgk biji mata dia pun dah tau betapa kejelitaan dia tu mengalahkan Jennifer Lopez)
Think Sami Yusuf.(iranian which most of them are persian prince,hehe).Dan mereka bagi aku lebih kacak dari mat saleh,brad pitt ke hapa sebab lebih  authentic.Kulit kemerahan dan bersih tapi tak nipis cam mat saleh yg terbakar tu dan raut wajah lebih masculin.

Undian mengikut pemerhatian:-
Mamat Arab paling kacak *macho dan masculin*- Jejaka Jordan,Syria dan Leba…