Wednesday, November 27, 2013

Miss my kitchen confidential life Part 1


Pernah baca buku Anthony Bourdain,Kitchen Confidential tak?
Buku ni dah lama dah publish..dan sekarang aku baca online download je. Free gitu.
Bila baca buku ni, seriously aku rindukan hidup masa bekerja di dapur 5 star hotel, di dapur Italian Restaurant dan segala. Hidup sebagai tukang masak,chef, commis, you name it.
Kerja 3 shif, dan masa tu tak perlu nak senam bagai..sebab tiap ari dah bergerak sana sini, memang maintain body biarpun makan banyak. Dan yang paling best,tak perlu skema bagai. Main maki hamun je kalau tak puas ati,bukan pada pelanggan tapi pada waiter, steward dan kawan-kawan seperjuangan. Boleh nyanyi dan ketawa masa kerja,imej tak perlu nak jaga sgt. Bayangkan Hells Kitchen, haa kalau dah tension sangat sebab busy, boleh je nak buat gempaq baling periuk dan chaffing dish semua ke lantai dan bagi orang terkejut. (yg kosong ok, kalo tak nak mampus?). Bergaduh dengan budak waiter/waitress pekara biasa. Siap sapa salah order siap...aku pernah baling garam tepat kat muka budak waiter roomservice. sebab dia salah order. Brutal eh?  Pastu siap bergaduh dalam dapur,hakhak..pompuan gaduh dgn lelaki, sound interesting.Pastu biasalah budak waiter ni,kalau order lambat siap bising nak mampus kat budak kitchen...taktau ke orang busy cam gila, tu yang buat cari pasal semua.Tu yang buat chef aku angkat apron tunjuk anu kat budak service, hehe porno sungguh.
Dapur plak, ada bahagian-bahagian..besar dan luas. Butcher, pastry, Garde manger, Japanese, Coffee House atau Banquet kitchen. Paling kalut kalo VVIP mai.
Masa kerja kat dapur hotel, biarpun busy, tapi tak stress bila balik rumah, kerja abis masa shift abis. So balik ati senang, fikir untuk esok pulak. Berbeza kerja pejabat,, memang nampak rilek tapi stress oiii...banyak kena fikir siap kena skema dan jadi perempuan melayu terakhir. Kang kasar,customer atau staf complaint.
Kelebihan lain, boleh makan free lagi..you name it, lobster ke,carviar ke, oyster mentah tu ke, truffle, semua aku dah balun! dan mahai oiii semua tu. Bonus kerja didapur tu.
Ok, bab cuci mata..wah..masa tu boleh tengok orang kaya raya, berlagak kaya dan kaya nak mampus. Raja dan anak-anaknya? jumpa kat tepi toilet je. Jejaka jutawan umpama Christian Grey?  yang kacak berasal dari Eropah? ada....ternganga mulut atau tak, haa buat cam tak nampak je.
Dan chef-chef hensem pun ramai jugak! tapi..yg gatai pun ramai!
kalau ada chef hensem cam Bradley Cooper,ramailah staf yang sanggup tido diatas lantai dapur

Tapi yang paling best adalah..kerja ni enjoy, boleh jadi diri sendiri dan ces't la vie.
Jiwa orang yang kacau bilau memang sesuai kerja ni. Sebab boleh meluahkannya menerusi kerja dan tak pendam dalam.

The Most Visited Countries in the World


Malaysia beach

Despite unpleasant economic circumstances across the globe, Europe boasts six of the top 10 most visited countries in the world for 2011. Shocking, considering how much 'bang' you can get for the same amount of money in Asia. China ranked third on the list and surprisingly, Malaysia beat out Thailand as the ninth country on the list.
So why did 24.7 million international tourists head to Malaysia in 2011?
Why not! The country is friendly, interesting, and affordable. Fusion food and beautiful islands are just a couple of Malaysia's specialties.
A lion's share of the visitors to Malaysia were from adjacent and comparatively wealthy Singapore. Most of the American travelers that I meet while in Southeast Asia tend to include Malaysia as a secondary diversion, a place to snoop around for just a few days for something different. Unfortunate, because Malaysia really is a world-class destination.

Ya,aku tau list ni dah lama keluar.Dan Malaysia memang tempat ke-9 negara paling dilawati didunia. Tahun 2011,kita ditempat ke-9 dgn jumlah pelancong 24.7 juta dan tahun 2012 kita ditempat ke-10 biarpun jumlah pelancong bertambah ke 25 juta. Sebab Russia dapat tempat ke-9. Yang penting,kita masih dalam senarai top ten negara paling dilawati didunia.
Apa salahnya nak berbangga? Bukan senang tau nak beat negara lain seperti:

1. Thailand-selain kos mengembara murah dari Malaysia,thai adalah syurga kebebasan dunia.
Tempat paling happening, best berparti (yg mana mat saleh suka sgt),syurga seks, syurga arak, syurga pondan dan gayboy serta memang sejak dari dulu lagi memang Thai lebih famous dikalangan pelancong. Sedangkan Malaysia diberi imej Islam yang menakutkan dan penduduk tak mesra alam seperti thai katanya.Ini tidak adil buat Malaysia! Sedangkan kita lebih diversed dari Thai dari segi budaya,makanan dan mukabumi.
Thai overrated sebab syurga seks.(suka hati aku kalo aku nak bias).
 One of the traveller comment bout Thailand Vs Malaysia in tourism is:
"After visiting Malaysia numerous times, and living in Thailand for four years. I have often wondered why more people visit Thailand than Malaysia…
If you wanted to sum up the two countries it would go like this. Thailand the hot younger sister that likes to take off her clothes and party, while Malaysia is the more mature older sister, that knows parting and taking your clothes off is not the way to get attention, she is also hot, but it is hard to tell because she is conservative."https://thetravelguy96.wordpress.com/tag/malaysia/

2. Indonesia- yang ni pun kita susah nak beat sebab dia ada monumen dunia. Candi Borodubur yang terkenal tu,pantai Kuta Bali yang dikatakan paling best didunia selain kos lebih murah untuk melancong. Budayanya jugak kuat dari kita. Mukabumi yang unik dan mengkagumkan

3. Cambodia- akuilah geng backpacker memang suka Cambodia sebab ada Angkot Wat. Juga kos lebih murah. Lebih adventure katanya bila kemudahan insfrastruktur seperti zaman 70-an dan 80-an.

4. Jepun dan Korea- yang ni pun kita susah nak beat sebab budaya dan kemajuan yang memudahkan pelancong. Ditambah dengan rakyat yang kuat bekerja dan jujur, serta geography yang hebat seperti Mount Fiji. Ada Disneyland Jepun, Nami island dan demam K-pop.

5. Singapura- ini walau kos mahal tapi ada segalanya. Business hub in Asia dan kemudahan yang canggih. Ada Universal Studio,tempat judi paling happening, Marina Sand dan standard tinggi yang memenuhi golongan elit rich and famous. Banyak konsert all star disini.

Jadi bukan senang nak beat semua negara ni kerana mereka ada prominent landmark dan ada semua happening factor yang traveller inginkan.
Even ramai komen yang tak percaya kenapa Malaysia masuk dalam list ni..sebab orang prefer Thai dari kita. Orang Thai mesra alam katanya dan tak strict undang-undang cam kita. Land of smile kononnya.
Tapi kita harus berbangga sebab Malaysia tak perlukan sex heaven dan arak murah untuk menarik pelancong. Maknanya kita lebih berdignity dalam menarik pelawat asing. Untuk itu, berterima kasihlah pada pelancong Singapura yang menyumbang hampir separuh dari jumlah pelawat yang ke sini.
Satu yang aku sangat bangga jadi rakyat Malaysia adalah negara kita rakyatnya lebih rasional dan stabil. Tak macam Thai,Indonesia,Filipina yang tak puas hati sikit, berdemo,berarak dan sebenarnya ini menjejaskan imej negara bila dibuat secara massive. Kita walau PRU-13 macam nak gila perang penyokong tapi kita tak sampai ke tahap nak gulingkan kerajaan. Pelabur asing perlukan kestabilan dan keamanan. Diantara negara Asean dan Asia,hanya Singapore dan Malaysia saja yang selalu berlawan dan berada didalam ranking yang agak sama (selalunya tempat yang lebih baik di Asean, Asia dan dunia).
Jadi sebenarnya Tun Mahathir berjaya menyaingi Lee Kuan Yew untuk buktikan siapa paling berjaya bangunkan nation biarpun Malaysia lebih rumit pelaksanaan berbanding Singapore.
Kita ada Twin tower saja..dan tak terkenal seperti 9 negara lain yang tersenarai. Uk ada bigben, Paris ada Eiffel, Italy ada Pisa, China ada Great Wall, Turkey ada Hagia Sofia, German ada kejuruteraan hebat dan Octoberfest, Spain ada Barca dan gereja paling famous Sagrada Familia, Mexico no doubt bergantung pada massive US traveller dan awesome beach mengadap lautan Pasifik.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
 The United Nations World Tourism Organization has released the World Tourism Rankings, which delivers information on essential tourism numbers. On the back of these, is the list of the most visited countries in the world.
So, if you still have problems deciding on your next travel destination, here are places that millions of people all over the world could vouch for their brilliance. If you cannot decide on your own travel, why not join the pack

10. Mexico
International Tourist Arrivals: 23.4 million

Despite the country being added to the list of places that you should avoid in 2013, Mexico still attracted over 23 million visitors. Beach resorts, Meso-American ruins and cultural festivals, all come together to grow their flourishing tourism industry. Embedded with growling tourist attractions, Mexico caters to everyone to sample more than just what prominent Mexican Nachos can offer you.

9. Malaysia 
International Tourist Arrivals: 24.7 million

A south-east Asian country that you probably wouldn’t expect to be an internationally-acclaimed tourist spot. Malaysia is popular for its stunning islands, beaches, national parks and city life, with a trip here a worthwhile endeavor after 25 million people have decided to see Malaysia in a year.
Its natural attractions; like Mount Kinabalu, combined with magnificent biodiversity, will surely give you the serenity that will make you completely forget about city life.
Come to Malaysia, it’s truly Asia!

8. United Kingdom
International Tourist Arrivals: 28.4 million

The world’s famous monarchial nation of the United Kingdom, reached the 8th spot on the world’s most visited countries, with close to 29 million international tourist visits. It’s here where you realise that enormous castles and royalty, are not only true in fairy tales, but also in real life.
Some of the UK’s most appreciated landmarks include the alluring Big Ben, Buckingham Palace, Tower Bridge, the British Museum and the amazing Stonehenge.

7. Germany
International Tourist Arrivals: 29.2 million

Germany is actually one of the safest travel destinations in the world, with close to 30 million tourists arriving in a year. Their cultural diversity was been accredited to attract more and more visitors every year.
The Cologne Cathedral, the most visited landmark in Germany, simply can’t be missed while in the country. At the same time, the German festivals, protected areas, and cuisine will absolutely tempt you to start saving now.

6. Turkey
International Tourist Arrivals: 29.3 million

Essentially catering to culture, spa and health care tourism, this intercontinental country has been becoming popular as of late. Placing 6th on the list, Turkey is also famous for its beach resorts, strategically located along the Mediterranean Sea. Istanbul, its capital city, is place of ancient history; for the likes the Byzantine and Ottoman empires’ memoirs.
It also can’t be forgotten that it plays home to some of the largest shopping centres in all of Europe. A new surprise awaits the world as the Turkish government released that they will construct the largest airport in the world in Istanbul.

5. Italy
International Tourist Arrivals: 46.1 million

The world’s cradle of Christianity could not be omitted on the list. Italy’s capital city, Rome, is the political and religious centre of the western civilization. Millions of devotees pay a visit to the Vatican each year, contributing to the increasing number of visitors this country usually experiences. But there is undeniably more to that!
They say that people visit Italy for its gorgeous arts, cuisine, history, fashion and culture. How can you forget the ancient Roman city of Pompeii, the scenic Italian alps and the well-known Colosseum?
In recent years, 46 million tourists visited Italy. Admittedly, this country shouldn’t be missed.

4. Spain
International Tourist Arrivals: 56.7 million

Located on the Iberian Peninsula in Western Europe, Spain is gifted with rich culture and history. With this, Spain has jumped to the 4th spot on the list of the most visited countries.
Several of its attractions have immense historical value, but we usually just see or hear about them in the media. Also, this vibrant nation has become an unparalleled summer destination, with the lovely blue-watered beaches and antique houses making it a true paradise.
Two of its major cities, namely Barcelona and Madrid, offer the best night-life around. Over 56.7 million visitors in the past year experienced what a dream come true really is.

3. China
International Tourist Arrivals: 57.6 million

Welcome to the People’s Republic of China, the most populated country in the world. The loosening of restrictions by the Chinese government has instigated positive feedback to their booming tourism, with the country reaching 57.6 million tourist arrivals lately.
It is home to the famous ancient Chinese dynasties, where most of their tourist attractions have sprouted from. The Terracotta Army, Forbidden City and the monumental Great Wall of China will definitely leave you with an utter amazing experience.
Just a reminder though, prepare your Mandarin speaking skills; the Chinese locals rarely speak and understand English.

2. United States of America
International Tourist Arrivals: 62.3 million

Its likeability must be the one of the reasons why this country is dubbed as one of the leaders. With 3.79 million square miles, the USA is a magnificent place to travel; recently achieving a whopping 62.3 million tourist arrivals.
The national parks and dazzling cities cause visitors from all over the world to tour the country irresistibly. The popularity of the endless tourist attractions and destinations make it more popular, placing them second on the list.

1. France
International Tourist Arrivals: 79.5 million

Historical sites, shopping malls, fashion, technology, night-life, beaches and other nature attractions; name it, France definitely has it. Probably the most gifted area in the world, this country is on the top of the list with a staggering 79.5 million tourist arrivals.
Who wouldn’t want to have a personal look and experience the world renowned Eiffel Tower, Louvre Museum, Palace of Versailles, and that’s just the start? In fact, France has 37 spots in UNESCO’s World Heritage List.
-all image from Google.
http://www.holidaypoint.com.au/top-10-most-visited-countries-in-the-world/

Sunday, November 3, 2013

Lost World of Tambun Ipoh Perak

Taman Tema terbesar di kawasan utara semenanjung.Tiket masuk lebih kurang RM40++ dan RM30++ kanak-kanak.Seriously.taman tema ni memang best untuk kanak-kanak sebab banyak kolam dan puas la diorang dapat mandi.Ada ombak buatan ala pantai dan memang banyak pilihan untuk aktiviti air.
Bila dah beli tiket memang free main semua kemudahan yang ada cuma rumah hantu,naik bot swan dan roller coaster  kena RM5 per entry jika nak masuk.Harga tiket nak masuk sini yang general tu macam kat bawah tapi ada jugak pakej tiket yang lain.Entry ni panjang sebab banyak gambar dan info ye.Lost /world Tambun ni ada 6 kawasan iaitu waterpark,amusement park,tiger valley,lost world petting zoo,hot spring and spa dan tin valley.
-Untuk water park je,ada 6 kawasan yang boleh kita nikmati iaitu sandy bay- pantai,jungle wave pool,cliff racer,adventure river (mudiki sungai),tube rider (naik palampung yang cm roller coaster tu) dan kids exploraby (ada kapal dan gelongsor,air cetek dan memang rilek mak ayah tunggu).
-Amusement park ada 6 jenis game iaitu roller coaster, naik keretapi round taman tema,strom rider (kapal berayun),flight dragon (buaian berayun) ,kuda pusing tu dan lain-lain.boleh je pakai baju mandi pi naik semua ride.
-Tiger valley-tempat harimau lepak.boleh pi nak tengok dan usha mana yang berkenan
-Petting zoo,yang ni ada pameran haiwan macam kuda,kucing hutan,ular dan lain-lain
-Hot spring ni termasuk gak dalam waterpark cuma dia kolam air panas dan malam ada special package.
-Tin Valley untuk pameran lombong bijih.
Secara keseluruhan kalau setakat masuk 4 jam memang tak puas sebab kawasan dia luas dan anak-anak kalau main air memang tak hengat dunia.
Sewa pelampung yang besar tu RM15 campur deposit RM10 so kena bayar RM25.Tandas dan surau berada berdekatan kawasan sewa pelampung di kawasan hot spring pool iaitu disebelah kiri pintu masuk.Locker boleh disewa dengan kadar RM10.Kedai cenderahati ada semasa nak keluar dari sini dan band kita tu akan digunting oleh stafnya.
Tiket masuk:

Ticket Rates:

RM48 RM40.80 (Adult)

RM41 RM34.85 (Child – 12 years old and below. Free entrance for children under 90cm in height)
RM41 RM34.85 (Senior Citizen – 55 years old and above)

Ticket inclusive of:

Access to Lost World Amusement Park, Lost World Water Park, Lost World Tiger Valley, Lost World Petting Zoo, Lost World Tin Valley, Lost World Hot Springs & Spa and Lost World Lupe's Adventure.
Available only on:
  • Weekdays: 11.00am – 6.00pm
  • Weekends: 10.00am – 6.00pm 

Taman tema ni memang cantik dengan berlatarkan bukit semulajadi


depan taman ada hotel  tapi ratenya sendiri mau ingat ok


pintu masuk..pakai band cam biasa kat tangan

pintu masuk..kena beratur

untuk chevk bag dan makanan tak boleh bawak masuk.air mineral boleh..pastu akan scan bar code dipakai kat tangan tu.
peta kawasan.

sandy bay

manmade beach


kids exploraby
aye,aye captain!

untuk amusement park ada 6 aktiviti yang boleh dicuba.

flight dragon
storm riders
yang ni untuk kanak-kanak kendos
Kemudia bab makan.
food court
Untuk harga makanan kat sini,harga ok la jugak dan banyak pilihan.
Nasi ayam-RM7
Nasi Tomato-RM10
Keropk lekor-RM4.50
Pancake-RM3
Air mineral-RM3
Aiskrim-RM2.50
Pasembor,Mee mamak,mee rebus-RM6.50
Crepe' dan aiskrim-RM6
Ais kacang/cendol-RM4
Lok-lok-RM2 perstick

Ada banyak variety food disini..ada restoren dalam building,tepi jalan dan food court tepi kolam.


Heritage Hotel Ipoh

images hotel webpage

Hotel ni kalau nak ikut rate golongan marhaen macam aku,agak berkos sikit.Maklumlah aku ni layak dok kat backpacker/motel murah je.
Kalau ada promotion,ok la murah sikit dapat dalam seratus lebih sebilik.Terletak diJalan Raja Di Hilir,Ipoh dan dekat untuk ke Lost World Tambun.
 Pk,jom tengok bilik dia.
Lobby



bilik superior twin bed






Room rate:
Room Type
 Published Room Rate
 Promotional Room Rate
 SUPERIOR
 RM   300.00 NETT
 RM 168.00 NETT
 DELUXE
 RM   340.00 NETT
 RM 198.00 NETT
 EXECUTIVE
 RM   380.00 NETT
 RM 238.00 NETT
 JUNIOR SUITE
 RM   500.00 NETT
 RM 318.00 NETT
 FAMILY JUNIOR SUITE
 RM   550.00 NETT
  RM 350.00 NETT 
 EXECUTIVE SUITE
 RM 1000.00 NETT
 RM 600.00 NETT
 HERITAGE SUITE
  RM 1900.00 NETT 
 RM 900.00 NETT
 * Extra Bed
  RM     70.00 NETT