Thursday, February 13, 2014

Cara Renew Passport-beza passport lama dan baru

Baru renew passport semalam.(tu pun nak habaq ka).Belum lagi sampai kekdah yang kata tak perlu bawa gambar ke imigresen. Masih kena bawa lagi buat masa sekarang.
Kekdahnya:

1. Bawa passport lama dan kad pengenalan serta gambar terkini dua keping.

2. Pergi ambil number atau ke kaunter untuk renew passport.

3. Serahkan passport lama,kad pengenalan dan gambar. Petugas tu akan tanya adakah maklumat kita berubah?contoh status perkahwinan dan alamat dan lain-lain. Jika tidak, dia akan print satu borang dan minta kita semak adakah betul atau tidak. Jika ya,kita kena sign diborang tu dan cap jari diborang tu. Kita jugak diminta scan  ibu jari kanan/kiri. Dia jugak akan tanya nak renew untuk berapa tahun passport dan beritahu caj yang dikenakan.
2 tahun- RM100
5 tahun- RM300
Lepas selesai, boleh duduk dulu dan tunggu untuk ke kaunter bayaran.

4. Kaunter bayaran akan panggil nama kita dan disini kita bayar caj passport. Aku renew untuk 5 tahun dan caj Rm300. Bab renew ni jangan risau kalau kita buat awal dari tarikh expire kerana imigresen akan isu expired date ikut tarik isu passport. Contoh,ko renew passport bulan februari tapi sebenarnya passport ko expired tamat bulan April.Jadi tarikh expired passport ko pada bulan April,bukan pada bulan Februari. So kalau pergi awal pun,tak rugi. Nombor passport baru kita jugak takkan sama dengan nombor lama passport (tak macam mykad kita yang nombornya tak berubah)
Dikaunter bayaran ni,kita kena bagi duit dan kad pengenalan, serta scan cap jari. Dan kita akan diberi resit bayaran.

5. Kiraan passport siap adalah sejam dari masa ko bayar dikaunter. Contoh bayar pada jam 10 pagi,akan siap jam 11 pagi.

6. Collect/ambil passport tu dikaunter serahan passport dan serahkan resit, kad pengenalan, dan scan ibu jari kanan. Dah selesai dalam tempoh sejam lebih. Petugas akan serahkan passport lama yang telah digunting, passport baru dan cop passport telah diserahkan diresit bayaran.
Cepat dan mudah.

Beza passport lama dan baru:
passport lama akan kena gunting lepas dapat passport baru

1. Gambar lama bewarna, gambar dipassport baru hitam putih.

2. Passport lama ada 48 muka,yang baru 50 mukasurat. Dan passport baru ada macam cip ke apa dimukasurat pertama tu, sebab dia keras dan laminated.
passport lama-kiri, passport baru-kanan

3. Maklumat peribadi- passport baru ni ada 2 keping gambar, besar dan kecil dibawah (mcm mykad baru tu).
yang lama-atas..yg baru dibawah
4. Mukasurat belakang passport:
yang baru ada line putih dan pekara untuk perhatian jugak dikurangkan.
Passport lama ada 8 pekara, passport baru ada 7 pekara. Pekara yang di tiadakan adalah : Jika berlaku kehilalangan passport, laporan polis hendaklah dibuat sebelum berurusan di Jabatan Imigresen atau pejabat Perwakilan Malaysia di luar negara


yang lama

yang baru
Nombor passport lama dan passport baru tak sama yer...new passport mean new number.

18 comments:

  1. hi,

    passport no. will changed upon renewal is it? so, passport yang dah renew tu ada state tak no. passport lama kita?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi,

      Number passport lama tiada dalam passport baru.

      Delete
    2. Hai. Sebenarnya ada nombor passport lama printed kat muka blkg pasport baru.

      Delete
    3. Ya betul..tak perasan mula tu..ada kat muka belakang passport yang mengatakan bahawa pemegang passport ni sebelum ni membawa pasport bernombor yang lama

      Delete
  2. Tapi ada state kat bawah tu yang nombor bersambung dan kat last page yang kita sebelum ni kita travel guna passport no berapa.

    ReplyDelete
  3. Nk tnya if passport lama xbw ble nk renew akn tmbul msalah k? Emm bolh x emailkn jwpannya d email sy ummisohaimi@gmail.com.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena bawak kot..sebab nanti diorang akan gunting passport lama tu

      Delete
    2. Nak tanya sikit
      Sekarang kerja kat singapore
      Guna work permit

      Kalau renew passport sebelum permit dibatalkan ada masalah tak

      Delete
  4. Maknenye no passport baru sama la dengan no passport lama yek?

    ReplyDelete
  5. Maknenye no passport baru sama la dengan no passport lama yek?

    ReplyDelete
  6. Maknenye no passport baru sama la dengan no passport lama yek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. No passport lama dan baru tak sama...

      Delete
  7. Nak tanya sikit
    Sekarang kerja kat singapore
    Guna work permit

    Kalau renew passport sebelum permit dibatalkan ada masalah tak

    ReplyDelete
  8. Nak tanya.boleh tak nak renew passport yg 3 tahun lg nak expired?

    ReplyDelete
  9. Perkongsian yang sangat menarik.. Kalau nak mudah buat atau renew passport, boleh ke Pejabat imigresen sini ye :)

    http://miaqaisarah.com/2016/03/23/mudahnya-renew-passport/

    ReplyDelete