Tuesday, March 18, 2014

Panduan Seoul Metro Subway

Seoul Metro Subway antara yang tercanggih dan advanced di dunia.
Mudah nak baca dan ikut laluan.
Dua hari di Korea,kami dah pandai dah baca map subway ni dan ikut hala mana nak pi. Tu kira aku langsung tak study psl Seoul ni..klu study..hah malas nk ckp..semua petik jari.
Kalo aku dok sini sebulan, harus aku terrer tahap expertise jd tour guide kt sini.T ak reti baca hangul don't worry, english direction ada kt subway ni.

Pemerhatian : Orang tua/warga senior di sini sangat efisien. Mereka berkerja kutip sampah, kerja di subway dan aktif serta rajin menyumbang kepada masyarakat.Tak perlu harap pada pekerja asing untuk kutip dan jadi cleaner, dan memberi impak pada masyarakat. Kalau naik subway pun,golongan warga senior ni jugak yang ramai naik untuk berekreasi,beriadah ke pusat ski dll. takde istilah nak berehat,nak bermalas,tiada istilah bila dah tua menunggu mati dan harapkan duit anak-anak.
 Memang tabik la pada mereka ni. malah,mereka excited nak berbual dgn kita.Setiap kali naik tren,mereka yang tanya kita macam2..ada tu engineer yg dah kerja di US tapi bila bersara masih kerja di subway.


seoul metro map

Gangnam subway station
Mesin beli tiket dan mesin deposit refund


pukul 5.30pagi

Ada beberapa pekara yang boleh dijadikan panduan semasa travel di Seoul:

1. Beli tiket subway dan tiket akan dikeluarkan mesin dalam bentuk kad tmoney. Tmoney is used to scan on and off the subway.
Similar to London’s Oyster card, T-Money is used to scan on and off the subway. You can buy individual fare cards, but to save time and money pick up a T-Money card at any convenience store. They usually run around 3,000 won ($3) and you can load them using a machine at the subway station (which has an English option). When you scan into the subway you will be charged the base fare of 1,050 won ($1) and depending on how far you travel you will be charged another 100-400 won (10-40 cents) when you get off. Remember, if you scan when you get off a bus you get a free transfer onto the subway!
 Harga tiket adalah termasuk 500won deposit. Setiap kali kita exit, boleh refund di mesin refund dan akan dapat balik 500won tersebut.

2. Pada aku tak perlulah nak beli dan refill kad ni di kedai 24jam melainkan ko nak dok sini lama.
Aku jenis beli tiket dan lepas guna,exit kemudian terus amik balik refund di mesin
Pastu nak ke tempat lain,beli tiket yang  baru. Ye,memang aku jenis touch and go style babe. Less headache.

3. Di Seoul gunakan tiket tmoney,di Busan guna tiket kertas cam biasa tu dan tiada refund. Tiket yg terus ditelan mesin yang sentiasa kelaparan. Tiket kt Busan pun tak berapa nak cun,  ala kertas suratkhabar yang digunting. Nak buat kenangan pun takleh simpan.

4.Kita boleh beli direct destination walau kena tukar line, asalkan tak exit dari pintu scanner tu. So transfer line kat bawah tanah je,jgn naik atas gatai nak pi kedai dll.
Contoh kami amik direct tiket line lain ke Gapyeoung.

5. Beratur naik subway dan segala transport. Orang korea sgt particular bab ni. Jgn dok menghimpit org masa nak masuk.Masa kt subway tu la,kita boleh exit berpandukan neighbourhood map yang ada.

6.Ada petunjuk tempat masuk dan keluar dari pintu subway.I kut arrow tu,jgn ko pergi beratur depan-depan anak panah org keluarr dari subway. Be polite ok. Jgn bagi maluMalaysia
anak panah entrance/exit

7.Senyap dalam tren. Hanya orang tua Seoul je dibenarkan bising dalam ni dan bercakap kuat dalam henpon.(peraturan ciptaan aku yang benar dan nyata)
Sebab memang semua org muda Seoul akan senyap men handphone je sepanjang perjalanan. Awkard ok kalau kau bising. Except ko warga emas...sila cakap kuat macam petir dan aku tak betanggungjawab kalo ko dibantai secara berjemaah.

8.Jangan tolak menolak macam nek LRT .
No need pushing, warga Seoul tak tehegeh-hegeh bergerak. Dan bila train agak nak sampai tu,terus bangun jgn lenggang kangkong joyah oiii.

9. Jangan berdiri depan pintu atau dilaluan orang keluar masuk. Walau ko nampak dia kacak macam Lee Min Ho, jangan halang dia keluar dari tren.

10. Jangan duduk ditempat OKU/senior citizen.

11. Download Jihachul-
Jihachul is, in my opinion, the best Korean subway app out there. It is free and provides route maps in Korean, English, and Chinese for Seoul, Busan, Daegu, Daejeon, and Gwangju. In addition to the route map you can tap your starting and ending stations and the app will tell you the best route, where to transfer, how long it will take, and how much the fare will be. You can also access timetables and exit information. Best of all, you don’t need data to do any of this, so if you are traveling and don’t have a Korean plan you can still get to your destination with ease.


Ini bukan hanya panduan untuk subway Seoul tapi kebanyakannya apply di metro seluruh dunia.



2 comments:

  1. Replies
    1. Hehe dah berjaman mak baru tgk komen ni..sory SS...tq anyway singgah

      Delete