Saturday, May 3, 2014

The Carnival Waterpark Sungai Petani

The Carnivall ni satu umbrellla dengan Cinta Sayang Golf Resort.
Terletak di kawasan bandar SP.
Water park ni agak besar pada aku dan ada banyak pool yang boleh dicuba. Bukan besar yg buat kau sampai tak larat nak berjalan.
Permainan gelongsor air tu agak ngeri dan ada dua gelongsor tinggi. Yang satu tu budak2 pun boleh naik dan kat bawah nanti ada staf akan tolong sambut. So tak risau kalo anak nak naik,cuma akan gayat sb tinggi lah kot. Pada pendapat aku la...The Carnivall ni lagi berbaloi dari Tambun. Segala lebih murah dan tak strict. Kat Tambun nak masuk kena check beg sorang-sorang. Disini locker RM20, dan itu termasuk deposit RM10. So caj dia hanyalah RM10.
Mungkin Tambun mahai sebab ada mini zoo,rimau segala dan amusement park. Tapi ank..ko paham-paham sendiri... kalo dah jumpa air,dia dah tak kisah sgt benda lain. Pastu sini tiket satu harga masuk semua pool, Tambun tiket lain takleh masuk hot spring dll berbeza tiketnya, pening kepala sebenarnya. Ni personal view ok..kalo tak setuju hmm up to you lah kan.





Harga tiket dan makanan pun reasonable dan masih murah, macam harga kat luar. Yang best pelampung tak dikenakan caj (tak mcm Lost World Tambun!!! sampai RM25 satu pelampung) dan di dalam ada panggung wayang 7D (tiket RM10 dewasa dan RM7 kanak-kanak bwh 12 tahun).
harga tiket masuk

peta kawasan

Sangat berbaloi pada aku taman tema ni...murah dan kolam yang pelbagai.
Ada lebih kurang 5 kolam utama:

1. Kolam kanak-kanak yang ada ala taman permainan tu (disney apatah). Ada gazebo sini utk tgk2 ank main sambil piknik makan2. terletak ats sikit berdepan kwsn pantai tu.

2 .Pantai dan ombak..yg ni dekat dpn pintu masuk..loker dan kat gerai makanan. Sesuailah utk kanak2 kendos main..cetek airnya.


3. Gelongsor air dgn pelampung (satu ngeriii dan satu lagi tak, budak 5,6 tahun leh naik)..mak adalah ngeri okehh (spesis penakut). Aku takut pelampung tu terkeluar dari papan gelongsor tu sbnrnya. Tak yakin.

4. Gelongsor air, tinggi dan kita gelongsor camtu je..yang ni bdk2 naik ats..akn ada staf kt dlm kolam tu yg tlg sambut.

5. Kolam baby rasanya..yang sangat kecil dan selamat..ada bumbung plak tu..klu hujan pun still boleh main.

6. Laluan air yang boleh dimudiki dan leh berenang 40 juta pusingan selama mana ko nak.


Banyak pondok dan gazebo disediakan dan ada paintball games, rock climbing dan lain-lain.

harga makanan yang masih reasonable..tak cekik darah spt Tambun





Dan ini adalah update harga terkini pada November 2015:

Harga terkini 2015
Untuk November 2015, harga terkini tiket masuk adalah:

1. Hari Isnin-Khamis = Dewasa dan Kanak-kanak Rm 18.00 ( dibuka dari 11pagi hingga 6 petang)

2. Hari Jumaat- Ahad = Dewasa Rm 30.00, kanak-kanak Rm 25.00 ( dibuka bermula jam 10 pagi hingga 7 malam). Jika masuk selepas 5 petang ada diskaun seperti di atas.

3. Warga Emas/ OKU = Rm 16.00

Alamat: Cinta Sayang Resort
Persiaran Cinta Sayang, 08000 Sungai Petani
Kedah Darul Aman, Malaysia.

Tel : 04-441 4777
Emel : www.thecarnivall.com

45 comments:

  1. boleh bwk anak2 buah jenjalan...best nih

    ReplyDelete
  2. Dh lama xpegi.. 4 thn lepas LA last pegi

    ReplyDelete
  3. ada surau x kat sini?
    teringin sgt nak p~~~

    ReplyDelete
  4. Hubungi Nur Homestay Sg Petani 0134734487 untuk penginapan.

    ReplyDelete
  5. saya tak pernah perasan ada pawagam tu -,- gelonsor ngeri tu xde la ngeri mana pon . itu gelonsor paling best .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Utk org penakut mcm saya memang ngeri..hehe

      Delete
  6. tq 4 sharing. tgh berkira2 ni nak pergi tambun or the carnival. tq ye

    ReplyDelete
  7. Cm best jgk..sok cuti nk p la..
    Bw ank p sna..
    Tksh for information ..=)

    ReplyDelete
  8. Cm best jgk..sok cuti nk p la..
    Bw ank p sna..
    Tksh for information ..=)

    ReplyDelete
  9. Cm best jgk..sok cuti nk p la..
    Bw ank p sna..
    Tksh for information ..=)

    ReplyDelete
  10. bestnya. kedah, makan memang murah. hee. balik kampung nanti nak p

    ReplyDelete
  11. Code pakaian dia strict tak? Bila google ada sign tak dibenarkan bertudung dan berlengan panjang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa saya pergi takde strict pun..ok jek pakai tudung

      Delete
  12. Sekarang range harga untuk dewasa berapa ye?

    ReplyDelete
  13. Terkini harga adalah Dewasa Rm30 dan Rm25 utk kanak2

    ReplyDelete
  14. Wah..Hari minggu ni kami sekeluarga pula akan beraktiviti di situ. Semoga dapat mengeratkan lagi sillaturahim antara kami semua.InsyaAllah

    ReplyDelete
  15. Untuk kanak-kanak umur 2tahun dn 4 tahun harga sama jugak ka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Tak sure..tp bwh 12 tahun harga sama

      Delete
  16. Replies
    1. Untuk pelajar takde rasanya..ikut harga dewasa/kanak2

      Delete
    2. Yang ada ikut yang dlm promo tu..sorg student Rm22

      Delete
  17. Salaam.. sis.. nak tanya sis sket pasai backpackers ke kashmir boleh dak? Nk contact mcm mn ya?

    ReplyDelete
  18. Salaam.. sis.. nak tanya sis sket pasai backpackers ke kashmir boleh dak? Nk contact mcm mn ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm, bg email awak kt sini..nnti sy email

      Delete
  19. 1. Assalam.. blh bagi details backpackers k Kashmir??
    2. Sis pernah g Bukit Merah Laketown tak?? Blh compare dgn Carnival??
    Tqvm.. email.. n_aida72@yahoo.com

    ReplyDelete
  20. 1. Assalam.. blh bagi details backpackers k Kashmir??
    2. Sis pernah g Bukit Merah Laketown tak?? Blh compare dgn Carnival??
    Tqvm.. email.. n_aida72@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm..sory belum pernah ke Bukit Merah..
      Utk itenary Kashmir sila check sini :
      http://azaleania.blogspot.my/2013/04/anggaran-kos-kasar-backpack-ke-kashmir.html

      Delete
  21. Aslm, 31 ogos ni buka x carnivall tu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm, dia buka setiap hari kecuali rabu..tapi bila rabu jatuh pada hari cuti am, ia dibuka

      Delete
  22. Assalamualaikum harga tiket tahun 2016 brapa untuk 18 tahun ke bawah?

    ReplyDelete