Saturday, December 27, 2014

Austria- Part 3 The Stephansdom Vienna


ni Cathedral nya...binaan yang impressive
Cathedral ini merupakan landmark paling terkenal di Vienna. Dibina pada tahun 1147 dan kekal sebagai bangunan tertinggi Eropah untuk jangka masa yang lama. Duke Rudolf  IV of Habsburg mengarahkan pembinaan semula bercirikan Gothic Style dan ditambah 2 aisles pada 1359.
Mempunyai dua ciri tersserlah- gigantic roof dan tall, lean tower.
Terdapat banyak makam yang terkenal seperti the tomb of Prince Eugene of Savoy (1754), the Altarpiece of Wiener Neustadt, the pulpit by Anton Pilgram (1514-15), the sepulcher of Emperor Frederik III by Niclas Gerhaert (1467-1513), the watchman`s lookout, a self portrait of the sculptor, and the Gothic winged altar.
Dikatakan bahawa komposer terkenal Ludwig Van Beethoven mengetahui bahawa dia telah pekak sepenuhnya apabila melihat burung terbang dari menara gereja ini dan dia tak dapat dengar bunyi loceng gereja langsung. Keseluruhannya ada 23 loceng di gereja ini.

Bercirikan Gothik


Boleh naik kuda dgn bayaran
pintu masuk..kena bayar tiket


Kawasan dataran ni..banyak souvenir, money changer dan gerai jualan kopi dan snack
gerai minuman


FM Vienna..
The Graben (German: Trench) is one of the most famous streets in Vienna's first district, the city centre. It begins at Stock-im-Eisen-Platz next to the Palais Equitable and ends at the junction of Kohlmarkt and Tuchlauben. Another street in the first district is called Tiefer Graben (deep ditch). It is crossed by Wipplinger Straße by means of the Hohe Brücke, a bridge about ten metres above street level.
Kawasan ni dimana Graben bertemu Stephansplatz dan kawasan dataran ni merupakan antara jalan paling famous.



High end stores

Cantiik disinari lampu

Di kawasan square ni banyak souvenir dijual..puas aku survey yang murah..paling murah adalah Fridge Magnet yang berharga 4 euro (Rm16). Then T-shirt Vienna sangatlah mahal range antara 15 euro-20 euro (Rm66-88). Aku beli FM je kat sini..rate untuk tukaran duit jugak not bad, so tukar sikit lagi disini.


No comments:

Post a Comment