Friday, December 12, 2014

Kembara Turkey - Part 11 -Istanbul : Holiday Romance at its best

Taksim Square..You can always strike conversation with locals
Hari yang indah di Istanbul.
Cuaca sangat nyaman dengan suhu purata 10c-13celcius waktu siang dan lebih sejuk pada malamnya.
Aku akan keluar pagi dan balik malam untuk meneroka bandar Istanbul. Jalan kaki berpuluh kilometer adalah rutin. Sesat barat tu seolah sumpahan pulak.
Menerusi pemerhatian aku..disini adalah lebih ramai lelaki. Dalam tram, metro, dijalan-jalan, dari penjual jagung ke waiter, pekerja semua adalah lelaki. Ratio adalah 80:20 lelaki perempuan. Even di pasar ikan.

Keadaan di sini sama seperti di Bulgaria, Romania, Hungary, Slovakia dan Austria. Makhluk gagah bernama lelaki mendominasi di semua tempat.
Berbeza dengan Malaysia yang mana ratio lelaki perempuan adalah 30:70 di kawasan awam, memberi satu pandangan baru. Adakah wanita Malaysia lebih rajin mencari rezeki, rajin keluar menguruskan segala keperluan dan lebih agresif?
Sultanahmet area..selalu akan di ayat kat kawasan ni
suasana Istanbul
cuci mata kat sini..puas

Typical Istanbul cafe
Oleh itu dengan secara tak langsung aku rasa di Istanbul aku telah di ayat secara berjemaah oleh Turk. Sementalaah aku jalan solo. (lepas ni kena hire escort..mcam kayo).
Dan lagi satu bila bercakap dengan lelaki Turki, mereka adalah seperti ekslopedia bergerak. Mereka akan cerita detail tentang sejarah Turki, macam dalam kelas sejarah ok. Dan yang cakap tu ada yang budak muda umur 20 tahun, yang sangat arif sejarah setiap monumen negaranya.

Aku rasa orang Turki ni memang sanjung Malaysia. Taktaulah sapa Datin Malaysia yang pergi soping berkoyan-koyan yang menyebabkan depa ingat semua Malaysian adalah kaya. Dan excited sungguh bila jumpa Malaysian. Bila aku dok jalan tu depa akan laung..'hey Malaysia..come come..we love malaysia' . Aku larii sambil kata "I'm not that rich Malaysian,,I'm broke'  dan terus pecut bak Usain Bolt..

Scene 1:
Dia : Hey Malezia?
Aku : Yes
Dia : We love Malezia..thank you for visiting us
Aku : We love Turk too..Istanbul indeed a beautiful city
Dia : Where have you've been in Istanbul?
Aku : Been in Hagia Sophia, Blue Mosque, Taksim and Eminonu
Dia : Well, You visit the Hurrem Bath? The queen ordered the construction, shes smart and manipulate, bla bla..Hagia Sophia..bla bla
Aku : Wow..All the I Turks met  in Turkish known their history so well
 Dia: Oh well, we proud of our history. Where are you going?
Aku : Just wander around.
Dia : You like me? Would you like to go for dinner tonight? (apa punya soklan ni)
Aku : Errrr (mati kutu, direct sungguh mamat ni)
Dia : How about we meet tonight at 8 pm at the restaurant? (tunjuk restoren kat area Sultanahmet)
I will wait for you. Your phone number? masa ni sibuk nak amik number henpon segala.
Aku : Ok..I have to go. I will meet you later.
Dia : You promised?  I will wait ok until you come?
Aku : Yes...(lari cepat-cepat)

Scene 2.
Dia : Hey, where are you going?
Aku : I wanna go to Grand Bazaar but I can't find the way
Dia : Come, let me accompany you. I'm on my way too
Aku : Err no need ok. I don't want to go to your shop, buy carpet and all.
Dia : No, I'm  not going to bring you to my shop..I want to have a tea with you. Why are you so afraid that I'm gonna sell you something? I don't want your money.
Aku : I am phobia being asking to buy this and that. I' m just a broke backpackers..dan kitaorg jalan bersama-sama..
Dia : Whats you name? I'm Turkey Al Pacino..smiles dan macam nak goda I je ni (memang mangkuk ni muka macam Al Pacino dowh..masa muda la kan)
Aku : Senah.  Wow..you're the Godfather? you don't looks like Turks..you looks like European.
Dia : Ketawa..well, I lived in Us, Spain and Italy. (Terus berjalan)
This is my University, bla bla..light house bla bla..this is Suleymaniye Mosque.. the biggest mosque in Istanbul
Aku : Eh? I thought Blue Mosque is the biggest one
Dia : It's not. You can read a books (muka serius)
Aku : Hmm.. I will.. later (malunya ok..kena preach dengan mamat turki pasal sejarah)
Dia : Here is Grand Bazzar..bon appetite. (senyum dan sangat la sweet)
Aku : Well, I like to walk alone, take picture and  buried myself here
Dia : You don't want to be with me?
Aku : No, its not like that. Ijust want to enjoy little longer here.
Dia : I don't mind. I can wait.
Aku : Please? I feel uncomfortable
Dia : If that's so, I won't bother you. Here is my number. (amik kertas tulis nama dia) ..Please call me Ok? I want to see you again.
Aku :Ok..I will call you
Dia : Promised? what time you will call?
Aku : I don't know yet..maybe tonight
Dia : Please (buat muka puss in boots..).. I really like you and want to see you again today.
Aku : I promise.
Dia : I' waiting for your call..call me as soon as possible ok?
Aku : Ok.
Dia salam tangan aku, gengam kuat, dan say goodbye.

Sebenarnya banyak scene lagi yang boleh dikatakan tiap-tiap hari akan ada mamat Turki mengayat aku.(dan of coz tourist perempuan yang lain)
Setiap hari dalam 5 orang akan approach dan try to strike conversation and seduce.

hensem kan Ayaz dlm Cherry season ni
si kacak dari Turki..Tarkan
Tambah ko solo tourist. Adakah ko paling jelita di Istanbul? ko rasa lawa gila macam Miranda Kerr?
Sebab yang mengorat tu adalah kacak macam Orlando Bloom. Hot macam David Gandy. Dah pupus ke semua pompuan di Istanbul nih?
Tak dinafikan lelaki Turki adalah kacak, rough, romantik dan know how to seduce. Really. Tambah pulak dengan suasana Istanbul yang romantik. They're aggresive. They're damn hot. and hard to resist. These are tough men who conquered mostly half of Europe, controlled Middle East and central Asia.

Harus di akui bahawa orang Turki ni kacak-kacak belaka, badan sasa, tinggi..yang perempuan hot-hot semua. Sapa tak tergoda jika ada jejaka smoking hot dok mai mengayat? kenyit mata sekali dah bergetar sukma. Dah tu memang jenis lelaki sejati, berani dan tak malu nak ajak ko gi dinner, nak temankan kau gi tempat tumpuan tourist yang memang dlm itenary ko, nak ajk sekali tour Bosphrus strait..romantik abis.

 Tu tak kira cara dia cakap lagi..dengan senyum manis, buat lirikan mata, dan body langugage yang mengencangkan jantung..ughh jika ko fikir bab lelaki Turki memang ko akan cair dan rebah. Depa ni lagi hot dari mat saleh dari segi body language dan rough figure.

1. Deep hazel eyes you wanna swim in? -checked
2. Damn sexy accent? (rasa macam nak dengar dia cakap 24 jam jee walau makian ) -checked
3. Tall, dark and rugged? -checked
4. Strong personality and agressive?(He's a conquerer blood, honey) -checked
5. Caring,loving, friendly, try to wooing you like a real men (over peramah) and family type? -checked
6. Brutally honest dan loud expression?(perhatikan lirik lagu turki..sangat mendalam dan tiada              malu/sekatan dalam meluahkan perasaan -checked

Inilah kelebihan lelaki-lelaki Turki yang aku perhatikan. Mereka tegas, berprinsip, kuat bekerja, rajin, gigih dan pembersih.
Maka ko akan familiar dengan ayat ni:

Seni seviyorum.
I love you.
Seni çok seviyorum. I love you very much.
Senden çok hoşlanıyorum. I like you very much. 

Seni çok özlüyorum. I am missing you very much.
Seni çok özledim. I missed you very much. 

aşkım
my love
canım my life
bi tanem my only one
hayatım my life
sevgilim my darling
balım my honey

 Jika ko terjebak...ahh jangan lupa dimana bumi dipijak. Aku agak terjebak sedikit okeh..tapi sekadar khayalan, hehe

Keraskan hati ok..aku dah baca banyak cerita pasal lelaki turki menggoda perempuan European yang kaya-kaya, sehingga setahun Perempuan pergi ke Istanbul 6 kali, habiskan duit dan memang akhirnya sia-sia kerana lelaki tu nak ngikis je. Ada yang je nak get laid (read : quick sex, one night stand) dan agenda tersembunyi lain.

Ada yang memang peramah mula tu then bawak pergi kedai carpet. Bawak ko g bar minum dan end-up kena bayar ratus ribu lira untuk segelas minuman. Mula pergi memang rasa teruja ditemani jejaka kacak ala Omar Borkan tapi tang kena bayaq tu nanti mau meraung.
 Turkey is new female sex tourism as same Thailand score for men and gay.
Orang Turki memang adalah baik,  great hospitaly dan warm. Peramah dan sentiasa senyum jer. Tu yang dok kat Istanbul lama-lama pun tak jemu. Naik tram pun segar bugar mata dek memandang keindahan ciptaan tuhan pada lelaki turki ni. Damn hot semuanya!

Tapi seperti dimana-mana pun, you watch yourself dan ia lebih menonjol di Istanbul.
Holiday romance memang sangat kerap berlaku di Turki. Lebih dari ditempat lain..hatiku yang sekeras berlian ini pun goyah.
Tapi mungkin ko berpegang kepada  term 'What happens in Istanbul stay in Istanbul ' ..maka nothing I can say.

Read This:

Turkish Men – Why Your Holiday Romance Is Doomed

Turkish Men are once again causing heartache all over the globe. Every year, thousands of foreign women enter Turkey and strike up a holiday romance. For some, the holiday romance does not work out and they move on. Others however can not accept the holiday romance for what it was. They join Turkish Love Rats and make it the  focus of their Facebook page. They start free blogs  slating off every Turkish man they know and then join numerous amounts of forums to declare to the world that all Turkish men are sleazeballs and should never be trusted.
So when thinking about Turkish men, I type this post in despair.  From today, I am sending out a strong message to all women travelers or tourists. Do not get involved in a holiday romance with a Turkish man simply because you can not handle it. I don’t want to read your blog, like your Facebook page or meet you on a forum. Stereotyping the whole male race of a nation simply because of your failed holiday romance is OTT and on the verge of bunny boiling.

The fact is that there are plenty of mixed relationships between Turkish men and foreign women that work perfectly well. I can  however tell you the top three reasons why a holiday romance did not work out.
1 – You live in two different countries. Now, it does not take a rocket scientist to work out that when you live in two different countries, the odds are stacked against you. Any man can have an affair even if he lives in the same house as you, so why do you think he is going to be honest when he lives in a different country?
If you are dating one of the many Turkish men who break women’s hearts, then don’t call him the love of your life when you live in two different countries. It is what it is, a holiday romance, even if you return six times a year to see him. If you both want to take the romance further, then one of you has to move countries.
2 – There are two different cultures joining here. Unfortunately most of the relationships that I have seen fail,  is because the women wants to keep 100% of her culture and the Turkish man wants to keep 100% of his Turkish culture. For it to work, both of you has to meet in the middle and give something up. Yes, his mother will always come before you, get over it! As for him, he has to accept that you do and always will eat pork.
turkish man
3 -  If you can not spot a sleazeball then your life skills really need tuning up. Remember, that a lot of girls let their hair down on holiday and are somewhat more trusting then they are in their hometowns. Some of the signs that he is a sleazeball are
-           He tells you that he loves you when you are older than his mother
-           He asks you for money.
-           He makes a move on you in the first night.
-           He introduces you as a friend
-           He hides you from his friends
-          He runs away to the toilet when his phone rings
If you want to visit  Turkey and fall in love with a Turkish man, then be prepared for a life changing experience.  If it works out, then I am happy for you, if it does not work out,  then please publish tales of your failed holiday romance  with Turkish men somewhere else than the internet.
 http://bodrumturkey.blogspot.com/2012/09/turkish-men-why-your-holiday-romance-is.html

2 comments:

  1. as salam.. hai... boleh sy tahu... saudari pergi ker turkey brapa hari yer... dan memerlukan budget brapa yer...
    sebab sy juga akan ke turkey.. alone... ujung april ni...
    sekarang nga cari info lagi info apa2 info pasal turkey...boleh bantu sy??
    ef_garfield (my wechat)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm..saya di Turkey hanya 4 hari 3 malam dan hanya stay di Istanbul. budget dalam Rm400. Elok jika ke tempat lain selain Istanbul..bagaimanapun saya tak sempat.

      Delete