Posts

Showing posts from March, 2014

Perusahaan minyak gamat Langkawi-MH Saujana Enterprise

Image
Mai cek mai..kalau pi Langkawi acara wajib selain ke Idaman Suri, haruslah beli minyak gamat buat ole-ole.
Malas sebenarnya sb pasai minyak gamat pun nak masuk blog ke?apa kelas ko?
Heh,kemain kata takde kelas yer,tapi bila anak jatuh beskal,terhantuk dinding,kena gigit lipas,tu jugak la minyak yg ko cari dulu.Gigih aku kan, nak bantu pengusaha bumiputra kita,apa salahnya promo sikit.

So,dipersembahkan..minyak gamat MH Saujana yang terkenal seantero dunia rombongan cik kiah ke Langkawi.murah tak mahai,jual kira sedozen 12 botol dalam RM12,sebotol kira RM1 je.Minyak akar Seruntun yang memang mujarab tu 6 botol RM30,tak caya try dan pastu ko akan order lagi.Bam panas tu pelbagai perisa buah pala,cengkih,halia 4 botol RM10 je.kalo beli kat kedai biasa sebotol dah RM5.Murahkan kat sini. Sabun kecantikan,bedak sejuk dan semua produk berasaskan gamat ada disini.

Ini kedainya.







Malaysia in grieved

Image
“Do not believe in anything simply because you have heard it. Do not believe in anything simply because it is spoken and rumored by many. Do not believe in anything simply because it is found written in your religious books. Do not believe in anything merely on the authority of your teachers and elders. Do not believe in traditions because they have been handed down for many generations. But after observation and analysis, when you find that anything agrees with reason and is conducive to the good and benefit of one and all, then accept it and live up to it.”

Panduan Seoul Metro Subway

Image
Seoul Metro Subway antara yang tercanggih dan advanced di dunia.
Mudah nak baca dan ikut laluan.
Dua hari di Korea,kami dah pandai dah baca map subway ni dan ikut hala mana nak pi. Tu kira aku langsung tak study psl Seoul ni..klu study..hah malas nk ckp..semua petik jari.
Kalo aku dok sini sebulan, harus aku terrer tahap expertise jd tour guide kt sini.T ak reti baca hangul don't worry, english direction ada kt subway ni.

Pemerhatian : Orang tua/warga senior di sini sangat efisien. Mereka berkerja kutip sampah, kerja di subway dan aktif serta rajin menyumbang kepada masyarakat.Tak perlu harap pada pekerja asing untuk kutip dan jadi cleaner, dan memberi impak pada masyarakat. Kalau naik subway pun,golongan warga senior ni jugak yang ramai naik untuk berekreasi,beriadah ke pusat ski dll. takde istilah nak berehat,nak bermalas,tiada istilah bila dah tua menunggu mati dan harapkan duit anak-anak.
 Memang tabik la pada mereka ni. malah,mereka excited nak berbual dgn kita.Setiap kali n…

24 hrs Mart S.Korea

Image
24 hours mart available everywhere throughout S.Korea.Convenient stores varied from GS25, CU Mart, 7eleven, etc.
With wi-fi, coffee corner, microwave, coffe maker and all disposable cutlleries.
CU Mart served better with coffee corner,cozy hangouts and tv avalaibility.
Ada segala mak nenek dalam ni,nasi,kimchi.sausages paket,ikan masin, ala steambot fishcake tu pn ada..memang tip top sungguh.










Kos dan itenary backpack ke Korea Selatan

Image
Kos ini adalah untuk kos bagi  seorang backpacker. Tp pergi berdua, maknanya boleh share kos taxi, motell dan lain-lain.
Tanpa travel agent atau student agent. Kos yang paling minimum bagi aku selama 6 hari.
Pergi sendiri, tiada booking online train,hotel, hatta tandas awam sekalipun dan main redah katanya.
Overall kos aku cuma RM2,000 sahaja. Kalau boleh jimat kat souvenir, maka bawak Rm1k memang dah cukup. Nak selamat bawak tukar RM1200/sorang. Hari last baru beli souvenir, buleh abiskan duit tu dan tinggalkan sikit utk emergency/contigency cost.

Nak tengok duit won dengan RM, senang je.
Katakan 10,000 won, buang kosong 3 dari belakang dan darabkan dgn 3, so dapatlah bape RM.
Contoh  10,000 won (buang kosong x 3), di convert jadilah  RM30. Kos yang dibentang adalah average, lebih kurang bukan exact figure. dan untuk seorang belanja. poolkan duit untuk bayar semua ni dgn travelmate, kecuali souvenir.

Macam aku, kami poolkan dulu duit sebanyak 150,000 won  (RM450 seorang so 2 org dah…

Warna-Warni Korea

Image
Warna-Warni Korea...














Makan apa di Korea??

Image
Sebenarnya bila di Korea,makanan asasi kami adalah nasi yang dibeli di 24hrs mart dan dipanaskan dalam microwave,makan dgn kari/rendang dalam tin je yang bawa dari Malaysia.Sebab takmo buang masa nak cari kedai makanan halal,kaedah tu lebih efisien utk ultimate backpackers macam kami yang ada matlamat untuk berjalan dan mengembara,bukan makan beria-ria.cewah...yolah tu.
Seriously,nama makanan pun kami tak bape nak tau sgt.. Hotteok,lagi apa?bibimap pun tak try.
Makan pun kul 4,5ptg,for lunch,breakfast and dinner all in.Sekali makan untuk semua sesi.yang lain makan snack tau minum susu pisang yang diwar-warkan sedap sangat tu.Pada aku,ok la sedap.



Agak sukar nak nak mencari makanan halal di Korea,kecuali dikawasan2 tertentu.
So, aku memang dah standby kari tin segala,takkan lah semata nak tunggu makanan halal,kita kena stay Itewon je?Haihhh..buat rugi je kan.
Don't let the food determine your destination.