Posts

Showing posts from December, 2014

Hello 2015 and adios 2014

Image
Welcome 2015 jika masih hidup esok.
It's been a great year of 2014 and I'm too old to make a new year resolution.
I guess when we grew older (and hopefully wiser) the illusion and vision of such a perfect life drift away..not that we lose our grip but coz we enjoy our precious time  more and more and seize the moment.

The image of perfect home, perfect family and boost your ego within society ain't work for me.
Still drive my old car, wear my ancient clothes, nothing to boost really. You only got your journey along the way and the experiences you earn day by day.

If I have a something to wish for, what I want is to keep my monster travelling inside me sleep and deactived in 2015. (really? I won't buy it)
I just booked 2 flight ticket for 2015, one for family trip to East Malaysia and other one is Australia trip end of 2015.
That is all. Priority is save for my girl since she will sit for her primary exam and I hope can be a good mum to bring all the best in her. Try n…

Austria - Part 5 Vienna..hari terakhir dibumi Eropah

Image
Pagi ni aku check-out awal. Sebab nak pergi airport dan aku ada baca tentang train City Airport Transfer (CAT)kat Vienna yang terus ke Schwechat Airport Vienna nanti. So aku berjalan kaki dalam gerimis..pergi ke stesen metro dari Haupbahnhof ke stesen Renweg. Tiket sehala adalah 2.2 euro (Rm9.6). So dua transfer kira berapa? mahal jugak kan. Memang Vienna bandar paling mahal setakat ni untuk transport tak kira tram ke metro semua tiket sama. Boleh je beli yang reduce tiket tapi sebab mak tak sure, beli je yang biasa single journey tu dan kena sahkan tiket macam biasa sebelum naik train/tram.

Kemudian aku tunggu CAT untuk ke Schwechat. CAT berwarna hijau muda..then bila aku tengok kat board tu, ada CAT akan lalu. Aku bangun untuk naik la konon sambil dukung mak tapir sesiap. Then..tara..CAT datang dan lalu dengan lajunya tak berhenti pun. Ok..mak adalah bingung sekejap sambil baca peta. Haihhh baca pulak Vienna guide untuk ke airport. Muka adalah mamai sambil jerit ''kenapaaaa…

Austria - Part 4 The Stadpark

Image
Taman ini adalah taman dalam bandar di Vienna yang besar dan luas. Ada patung Johann Strauss yang terkenal tu dan banyak lagi monumen figura terkenal yang lain di taman sebelah Kursalon ni. Kursalon adalah tempat konsert orkestra diadakan. Music hall.. Banyak pokok-pokok yang kuning dan berguguran. Cantik dan syahdu sangat...dengan tasik yang dihiasi itik-itik yang berenangan dan bench yang basah. Aku bayangkan jika musim panas di sini..tentu penuh semua bangku dan ramai manusia berjalan di taman ni.
Semua bunga berkembangan dan pokok kehijauan.

The Stadtpark (City Park) in Vienna, Austria is a large municipal park that extends from the Ringstraße in the Innere Stadt first district up to the Heumarkt (Hay Market) in the Landstraße third district. The park is divided in two sections by the Wienfluss (Vienna River), and has a total surface area of 65,000 square metres (28 acres). Scattered throughout the park are statues of famous Viennese artists, writers, and composers, including

A&O Hotel and Hostel Haupbahnhof Vienna Austria dan malam di Vienna

Image
Terletak dekat dengan stesen Metro Haupbahnhof dan landmark adalah dekat building ibu pejabat OBB.
Jalan kaki dalam 20 minit dari stesen. Rate hostel untuk female dorm adalah 14 euro semalam. Masa bayar tu, kita akan diberi kunci (kad), sarung bantal, sarung quilt dan cadar. Towel pun ade.
Alamat:

A&O Wien Hauptbahnhof
Sonnwendgasse 11
Österreich - 1100 Wien
+43 1 602 0617 3800




Bilik air dan dining table adalah dalam bilik tu jugak..sangat luas untuk standard Eropah bagi 6 katil, satu toilet ,satu bathroom dan ada tv dalam bilik. Memang puas hati dari mana-mana hostel lain yang aku jumpa sepanjang backpack ni.
Pantry nak masak tu macam takde, so aku masak nasi dalam rice cooker dekat katil. So takleh nak buka kedai nasi goreng le Chef oii.
Lepas check-in aku keluar jap merayap menikmati malam Vienna..sangat cantik dan bercahaya.
Kerana opera dan konsert-konsert meriah pada waktu malam.




Wordless and Pray

Image