Tuesday, December 30, 2014

Hello 2015 and adios 2014

Welcome 2015 jika masih hidup esok.
It's been a great year of 2014 and I'm too old to make a new year resolution.
I guess when we grew older (and hopefully wiser) the illusion and vision of such a perfect life drift away..not that we lose our grip but coz we enjoy our precious time  more and more and seize the moment.

The image of perfect home, perfect family and boost your ego within society ain't work for me.
Still drive my old car, wear my ancient clothes, nothing to boost really. You only got your journey along the way and the experiences you earn day by day.

If I have a something to wish for, what I want is to keep my monster travelling inside me sleep and deactived in 2015. (really? I won't buy it)
I just booked 2 flight ticket for 2015, one for family trip to East Malaysia and other one is Australia trip end of 2015.
That is all. Priority is save for my girl since she will sit for her primary exam and I hope can be a good mum to bring all the best in her. Try not to so selfish and not so much of being me in 2015.

And I hope that I won't get affected by Air Asia free seat sale, the discount airlines ticket filling my emails and surely no adhoc trip I like to commit. But then, I can't stop thinking where will be my highlight trip later? Maybe not in 2015 but in early 2016. I am thinking about Kelana Convoy to conquer Europe but let's see... I have to compromise and become a follower in order to join in. The lone ranger I am, will it fit me and make me more human than a caveman?
I feel that I have no calling yet for Asean/Asia neighbouhood trip except someone will pay for me. But who's know I might end up in Sa Pa Valley Vietnam next year. The only place in Asean I wish to go.

Too many place I can end up within my budget (Thai, Indonesia, China..all Asean) but I am not the one who just go to the same countries and I rather wait till my account get fat enough to see the other side of the world and different lanscape too. The most important is be in the place totally different from home. The four season countries you might say. Too ambitious? nah, don't underestimate the determination in you.
 It could drives you more than you ever imagine. (oh boy, it is a self-esteem preach?)

This place haven't be in my calling yet I can easily travel is:
1. Philipines - did I have some issue with Pinoy? well, I don't know but that the last country I will put on my list.
2. China - Sometimes I feel like I love to explore China but this idea doesn't work in my mind. And the visa proceed is tedious too
3. Indonesia, Thailand, Singapore, Myanmar, Cambodia, Laos - No more Asean countries baby! If I post  entry in the region you can say it's a paid trip.
4. Japan - just say no calling yet
5. New Zealand and all pacific island- doesn't stimulate my travel monster yet

The one I keep thinking:
1. Kathmandu and Himalayas region
2. Kazakstan, Turmenkistan, all the stan-stans region
3. Turkey and overland trip to Macedonia, Albania and Bosnia
4. Western Europe - of course!
5. Mongolia, Siberia and Russia
6. Western Asia- all the Arabs region. Like to travel to Iran, Syria, Jordan and others
7. Armenia and Georgia

Well, thats all about the mind of hardcore traveller ( sadly without source and money) like me in the end of 2014. And I welcome 2015 with open heart and soul to see how things going on when you aged one year older.

 

Sunday, December 28, 2014

Austria - Part 5 Vienna..hari terakhir dibumi Eropah

Pagi ni aku check-out awal. Sebab nak pergi airport dan aku ada baca tentang train City Airport Transfer (CAT)kat Vienna yang terus ke Schwechat Airport Vienna nanti. So aku berjalan kaki dalam gerimis..pergi ke stesen metro dari Haupbahnhof ke stesen Renweg. Tiket sehala adalah 2.2 euro (Rm9.6). So dua transfer kira berapa? mahal jugak kan. Memang Vienna bandar paling mahal setakat ni untuk transport tak kira tram ke metro semua tiket sama. Boleh je beli yang reduce tiket tapi sebab mak tak sure, beli je yang biasa single journey tu dan kena sahkan tiket macam biasa sebelum naik train/tram.

Kemudian aku tunggu CAT untuk ke Schwechat. CAT berwarna hijau muda..then bila aku tengok kat board tu, ada CAT akan lalu. Aku bangun untuk naik la konon sambil dukung mak tapir sesiap. Then..tara..CAT datang dan lalu dengan lajunya tak berhenti pun. Ok..mak adalah bingung sekejap sambil baca peta. Haihhh baca pulak Vienna guide untuk ke airport. Muka adalah mamai sambil jerit ''kenapaaaaaa? konhe tak berhenti?''

Masa tu awal lagi dalam pukul 9 pagi, flight pukul 12.55pm. Sebenarnya flight aku book ialah pada pukul 4.30 petang. Tapi Turkish Airlines email aku masa aku di Budapest kata flight di awalkan pada 12.55 tengahari. Sesuka hati dia je...nasib aku on schedule..kalo orang yang ada pape problem masa backpack tak sempat sampai awal  dan flight di awalkan camne? Pastu aku reply kata ok, aku setuju tukar time flight tu, dah terus dia senyap. Jadi untuk sesiapa yang travel..pekara beginilah yang kita kena bersedia. Buatnya ko langsung tak akses internet camna? langsung tak tahu perubahan waktu flight? Memang stuck kat situ. Dah tu aku pulak bukan bawak kredit kad nak book flight lain. Memang travel berani mati dengan bawak cash semata dan tak banyak mana pun.

Ok, sambung.   Aku duduk balik kt stesen Renweg tu,,buat muka kerut kerut dan tenung peta metro hampir tembus.
Tengok kiri kanan..betulkah station ni. Sambil berfikir tu tetiba ada sorang perempuan agak berumur datang kat aku. Pakai skirt labuh bunga-bunga dan comel je tengok. Dia cakap German kat aku dan aku faham la isyarat dia yang bermaksud lepas ni akan ada lagi train ke airport. Aku angguk dan ckp thanks. Then train OBB warna merah datang. Aku tak naik lah kan sebab aku ingat train CAT tu yang akan datang. Kemudian perempuan tu bagi isyarat suruh aku naik train tu, dia pun naik gak train tu. Aku naik dan dalam hati rasa iskk betulkah ni..buatnya tak naya.
 Tapi mak takmau derhaka lagi pada local senah oiiii..dah banyak kali local tolong mak dan memang betul apa yang mereka suruh.. mak ikut walau hanya dengan bahasa isyarat seperti di Bratislava.
Memang train OBB tu tulis Schwechat tapi mak expect CAT yang akan direct ke airport. Mr. Instict kata 'rileks dear...kalo sesat naik lagi metro lain. Awal lagi ni.' Caihhh.. ingat mak duit seguni nak tukar turun naik  train sesuka hati.

Train pun bergerak dan dalam train aku tengok ramai yang bawak beg besar dengan muka exotic pun ada..ya betullah kan train ni nak ke airport. Lega..hujan masih membasahi bumi Vienna dan akhirnya sampai ke Schwechat Airport Vienna.

Schwechat Airport Vienna

Then masa nak dekat sampai Schwechat tetiba ada inspector datang you! Nasib baik aku beli tiket dan sahkan. Orang depan aku adalah couple dan tak dapat tunjuk tiket train. Dari US ke mana tah..beriya-iya dia tunjuk printed apatah kat Inspector OBB tu..tapi tak laku. Aku tengok Inspector 2 orang tu print macam resit bagi dia. Kena denda hokay. Taktau berapa euro..haruslah mahal.
Jangan naik train illegal kat sini..dalam train memang sentiasa ada Inspector OBB datang check. Kalau kat Budapest dan Bratislava aku naik tram kadang tu takde tiket sebab naik kejap je dan turun lepas 5 minit tapi sini jangan memain. Mode insap di Vienna.



Airort lengang lagi..masih awal

kerusi lepak tak byk sini
Masa kita sampai kita akan ke hall yang utama. Jadi aku tanya kat info kaunter, bangunan untuk Turkish airlines dan bajet airlines yang lain adalah di building sebelah. macam KLIA dan Klia2 cuma ia taklah jauh macam tu. Sebelah je cuma masuk ke pintu lain.
Oleh kerana masih awal lagi, aku decide nak breakfast dulu kat Burger King.
BK dalam airport
mini pancake

fish burger..sos cili kena beli 40cent euro kalo tak salah..kalo kat McD Malaysia kemain ko buang-buang je sos cili

Total makan adalah 11 euro (RM48).
Lepas makan check in baggage dan ada problem jugak. Nama aku takde dalam list penumpang. Then aku minta staf tu check lagi sekali, make call ke HQ dan nasib ada. Ni gara-gara tukar waktu flight lah ni. Hangin jugak aku dengan Turkish Airlines ni.
 Kemudian tunggu untuk boarding. Mula kena cop passport kat kaunter imigresen, then masa boarding kena check segala body scanning tu. Aku pulak lupa..Nutella aku letak dalam hand luggage..konon nak makan dengan roti kat airport..alih-alih gi makan Burger King pulak.
Masa body and hand luggage scanning tu:
Officer : We have to take this.. (tunjuk Nutella)
Aku : But I brought it from home (buat muka kesian)
Officer : Well, we have to take it.
Aku : Allright..nothing I can do I guess.. ( Mak rasa nk jerit guling-guling sebab Nutella mak banyak lagi oiii..setengah botol besar tu lagii hukhuk)

Masuk boarding hall..muka adalah stress sebab teringat Nutella tu aku boleh makan kat Turkey nanti dan perjalanan masih berbaki 5 hari lagi. Padan muka kan..sape suh letak dalam hand luggage..dairy product ke,liquid ke,food pape ke memang tak boleh masuk flight cek oiiii.
Then pukul 12.55 semua dah boarding dan berlepas ke Istanbul.
Dengan pelepasan dan pemergianku dari Vienna bermakna selesai sudah kembara ke Central Eastern Europe ni. Dan hanya berbaki lagi 4 hari untuk menghabiskan solo backpack ini di Istanbul.

Meluncur ke Istanbul

Dalam flight lega kerana dah selesai kembara Central Eastern Europe ni..dan highlight utama kini menjelma.
Istanbul aku datang!!!

Austria - Part 4 The Stadpark


The Kursalon
Taman ini adalah taman dalam bandar di Vienna yang besar dan luas. Ada patung Johann Strauss yang terkenal tu dan banyak lagi monumen figura terkenal yang lain di taman sebelah Kursalon ni. Kursalon adalah tempat konsert orkestra diadakan. Music hall.. Banyak pokok-pokok yang kuning dan berguguran. Cantik dan syahdu sangat...dengan tasik yang dihiasi itik-itik yang berenangan dan bench yang basah. Aku bayangkan jika musim panas di sini..tentu penuh semua bangku dan ramai manusia berjalan di taman ni.
Semua bunga berkembangan dan pokok kehijauan.

The Stadtpark (City Park) in Vienna, Austria is a large municipal park that extends from the Ringstraße in the Innere Stadt first district up to the Heumarkt (Hay Market) in the Landstraße third district. The park is divided in two sections by the Wienfluss (Vienna River), and has a total surface area of 65,000 square metres (28 acres). Scattered throughout the park are statues of famous Viennese artists, writers, and composers, including Hans Canon, Emil Jakob Schindler, Johann Strauss II, Franz Schubert, and Anton Bruckner. The opulent Kursalon building on Johannesgasse, with its broad terrace that reaches into the park, is the site of popular waltz concerts.

Patung Johann Strauss

Itik rilek je musim sejuk ni..dok main air lagi

menara jam ke apatah

Johann Strauss lagi

syahdunya dok sini..melankolik feeling

helaian daunan yang gugur dari pohon..mengingatkan aku saat dikau berlalu

ni figura sapa taktau..mak adalah lupa lps baca

Add caption

Tasik dan itik
Bangunan yang berseni standard Vienna

Poster
Jalan hingga tembus ke pusat bandar ni
The Kursalon


A&O Hotel and Hostel Haupbahnhof Vienna Austria dan malam di Vienna


Terletak dekat dengan stesen Metro Haupbahnhof dan landmark adalah dekat building ibu pejabat OBB.
Jalan kaki dalam 20 minit dari stesen. Rate hostel untuk female dorm adalah 14 euro semalam. Masa bayar tu, kita akan diberi kunci (kad), sarung bantal, sarung quilt dan cadar. Towel pun ade.
Alamat:

A&O Wien Hauptbahnhof
Sonnwendgasse 11
Österreich - 1100 Wien
+43 1 602 0617 3800
peta hostel

Reception cum bar

Reception and lobby



Bilik air dan dining table adalah dalam bilik tu jugak..sangat luas untuk standard Eropah bagi 6 katil, satu toilet ,satu bathroom dan ada tv dalam bilik. Memang puas hati dari mana-mana hostel lain yang aku jumpa sepanjang backpack ni.
Pantry nak masak tu macam takde, so aku masak nasi dalam rice cooker dekat katil. So takleh nak buka kedai nasi goreng le Chef oii.
bilik nya..amik kat google tapi memang mcam ni lah
Puas hati..luas dan lapang
Add caption
Add caption
Lepas check-in aku keluar jap merayap menikmati malam Vienna..sangat cantik dan bercahaya.
Kerana opera dan konsert-konsert meriah pada waktu malam.
simpang-simpang jalan


restoren India di Vienna

Gah dan mengkagumkan



Wordless and Pray