Friday, January 16, 2015

Sarawak - Makan apa??

Bila dah gi jalan, tentu menjamu selera kat kawasan tu.
So masa gi Sarawak yang paling famous tentunya Laksa Sarawak. Yang lain seperti Manok pangso tu (betul ke idak ejaan) dan sayur midin tu pun harus dicuba.
Sepanjang kat sini, tiap ari aku ngadap laksa Sarawak. Dekat waterfront court tu sedap, dekat restoren biasa pun sedap.
makan kat sini, naik sampan ke seberang

Dipersilakan makanan Sarawak masuk....beta nak santap.
Terbaik! Laksa Sarawak..RM5 je

Ok, itu je benda speciality yang aku makan kat sini. Yang lain aku makan adalah kuih ubi  macam tepung talam tu, nasi lemak, nasi goreng seafood (pi mana pun takleh tinggal) dan nasi ayam. Sayur midin makan juga tapi tak ambik gambo..dah kebulur kuasa seribu masa tu.
nasi goreng ayam

Nasi goreng seafood
Air white lady..
Then, makan ni kat Pasar Satok
nasi ayam pasar satok
nasi goreng seafood
Kemudian, makan kuih ni kat Pasar Satok..sedap dan rasa macam tepung talam..cuma lapisan ubi dan sagunya yang berbeza.
sagu asasnya

ni rasa macam ubi kayu parut
nasi lemak kuching

pujaan hati
Maaflah uolls..mak tak makan ulat, ambuyat segala tu..mak makan mana yang rasa boleh masuk tekak dan mentelkah aku ni tiap makan nak order laksa Sarawak? sampai kolok mee pun tak pandang.

No comments:

Post a Comment