Wednesday, May 13, 2015

Vietnam Part 2 - The arrival

Perjalanan dari klia2 ke Tan Son Nhat airport Vietnam mengambil masa selama lebih kurang 2 jam.
Flight penuh dengan datin-datin dan cik kiah yang nak pergi shoping baju raya di sana.
Di pasar-pasar malam dan pasar Ben Thanh penuh dengan orang Malaysia yang terasa seperti di jalan TAR sewaktu musim perayaan..orang Vietnam pun semua boleh cakap melayu dan duhet ringgit laku di sana. Tak yah tukar dong kalo takat nak shoping tu.
Percutian ini mengambil masa selama 4 hari je dan tujuan utama adalah nak shoping kain-kain.
Tan So Nhat airport




Pemerhatian semasa di Vietnam ialah:

1. Bawak botol air masuk toilet sebab banyak toilet takde paip air. Mata wang Vietnam adalah Dong dan RM diterima peniaga disana.
2. Pukul 5 pagi adalah seperti pukul 8 pagi..jadi waktu solat masuk awal
pukul 5 pagi di Ho Chi Minh
 Purata waktu solat di sini:
DateDayFajrSunriseDhuhrAsrMaghribIsha
12Tue4:185:3211:503:096:087:18
13Wed4:185:3211:503:096:087:18
14Thu4:175:3111:503:096:087:19
15Fri4:165:3111:503:106:097:19
16Sat4:165:3111:503:106:097:20
17Sun4:165:3011:503:116:097:20
18Mon4:165:3011:503:116:097:20
Monthly/Annual Schedule   

3. Motosikal sangat banyak jadi hati-hati melintas..mereka takkan langgar kita..mereka akan cuba elakkan

4. Warga Vietnam sangat aktif..taman penuh manusia hingga ke malam..rajin bersenam dan rajin.
Memalam banyak family beriadah dan ramai warganya lepak di tepi jalan minum kopi.
lepak mengopi di Nguyen An street

Taman sekitar



5. Waktu di Vietnam sejam lewat dari Malaysia..ikut waktu Indochina time seperti Thailand.

6. Plug soket di Vietnam adalah seperti di Eropah. Dijual depan kedai makan dgn harga Rm5.

7.  Kedai makan halal banyak di Nguyen An Ninh..ada yg kepunyaan Datuk Helmi Jaafar.
Restoren ni yg glamer adalah kampung Melayu, Kampung Baru dan Basiroh restoren.
''With many Malaysian tourists frequenting the Ben Thanh Market, Nguyen An Ninh street is now known as Malaysian Street where tourists can find several halal restaurants and hotels separating tourists from the Pham Ngu Lao Red Light District area.  Besides the restaurants listed below, there are many food stalls along this street next to many textile shops.  They are run by Cham Muslims and are halal as well and definitely very affordable for budget travelers.''
plug di Vietnam

Restoren Kg Pandan Ho Chi Minh


kawasan tumpuan warga Malaysia

Jalan yg rasa seperti di TAR

Halal dan toyibban

meriah dengan motor

9 comments:

  1. Masakan Vietnam pon sodap2 jugak Makk... Perghhh!

    ReplyDelete
  2. Makkk oooo Makkkk... Blog Archive Mak tu betulkan ler... Susah SS nak scroll... Iskkkssss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik SS,
      Mak ni buta IT..tak reti den nak mengejasnya..haha..gumana tu??

      Delete
    2. Haaa... dah ubah pon blog arcive tu... kang tak pening SS nak nengok! Makkk buang je laa mende tak penting... Slow laa nak load...

      Delete
  3. Ye la Cik SS...demimu Mak buang segala widget nih...sabo je tau dgr SS punya komen psl pondok semakku nih..haa.. lekas nk suh mak kemas apa lagi...Mak tgh mood baik nihh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gabriel Aubry tu mak print masuk frame gantung kat umah je laaa makkk... jangan masuk gambo tok nenek dalam pondok... Kah Kah Kah.... Sampai terkeluar garis plak tu...
      * Mati laaa statement carik pasal... Ha Ha Ha...

      Delete
  4. About me & follower tu jgn letak bawah... Iskksss... Awek cun mana leh letak bawah... keh keh keh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sengaja SS ni carik pasal tau...bagi betis nak bontot plak yer..amboi tau la dia hebat IT..gambo Gabriel Aubry tu terkeluar garisan pasai nak bagi merecik kalahkan JM,hehe

      Delete
    2. Abislah kalu si Jay Emm baca... Keh Keh Keh...

      Delete