Sunday, May 24, 2015

Vietnam Part 5 - Chu Chi tunnel

Terowong Chu Chi ni (sebutan gu chi) agak jauh dan berada di luar kawasan bandar. Ambil masa sejam dua jugak nak sampai. Terowong yang sepanjang 250km ni sempit dan seolah spider web yang dibina untuk mengelirukan tentera Amerika pada era perang Viet Nam.
Dalam ni lah tempat diorg tinggal, tidor, makan dan menjadi rumahku syurgaku gamaknya.
Dalam lawatan ni kita akan tengok bunker diorg, perangkap-perangkap samar dan cara hidup Viet Cong semasa era Perang Vietnam.
Tiket berharga 90k (Rm15) dong untuk pelancong asing. dan 20k dong untuk local.


kaunter tiket

ramai orang kampung kat sini

Tiketnya



peta terowong
meriam dan sejata api

replika pondok

jerangkap samar

ada staf yang jaga sekitar nya

jerangkap yang ada

gambo lama

terowong ni nightmare bagi askar US..tak muat nok.

pameran senjata api yg digunakan


Sape pencinta sejarah dan ketenteraan mungkin akan suka masuk melawat sini. Mungkin sedih  melihat penderitaan yang dilalui semasa perang..  di sini jugak ada replika viet cong, khemah dan alat senjata api, jerangkap samar, dan nak rasa kesenpitan terowong pun boleh. Boleh cuba masuk dan alami sendiri perasaan kena jalan itik dan membongkok sepanjang laluan.
Namun aku adalah takde perasaan bila melawat terowong ni, mak bukan pecinta sejarah terowong sangat.



dikelilingi hutan

harga untuk menembak..



Dalam ni jugak ada kedai makan, kedai cenderahati dan padang menembak. Agak mahal nak menembak so tak jadi nak test. Overall sapa feeling mak datin tak datang sini pun takpe yer..nanti muka mula masam mencuka sebab penat dan panas.
Mak datang Vietnam dengan feeling Mak datin uolls..kalo gi Europe tu feeling beggar.
Almaklum dok terbayang kain-kain kat Ben Thanh tu ajeeee.
Untuk masuk dalam  ni standby la air mineral.. besar kawasannnya nak jelajah.

8 comments:

  1. Mak ada test menembak tak Makk? He He He...

    ReplyDelete
  2. Alaaaaa rugi makkk tak test tembak maaakkk.... Best kotttt... Iskksss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke best? hehe mak save duhet nak beli kain jeee

      Delete
  3. Terowong tu sejuk laaa makkk... Tak panas pon...

    ReplyDelete
  4. hari tu pun JM x menembak...sbb kalau JM pegi menembak..hilang lah ke ayuan JM ni klau mak nk tahu

    ReplyDelete
  5. hamooi Mak...datang vietnam feeling Mak DATIN katanya....duit berkepok!

    ReplyDelete