Wednesday, May 20, 2015

Makan apa di Vietnam??

Sebelum aku di poyokan oleh readers bila sebut makan di Ho Chi Minh,  nak bagitau makanan yang aku makan adalah halal jadi semuanya makan di restoren ala Malaysia dan hidangan pun ala Thai/malay. So takde aku nak makan semangkuk pho yang glamer yakmat tu di sana atau makan popia kulit lembut tu. Jadi mak guling-guling tak tercapai hajat nk hirup pho sup tu macam Anthony Bourdain tu haaa...adeh. Atau nak makan popia macam Bobby Chin tu. Sadis.
Memang takde rasa makanan vietnam langsung sepanjang kat sini.
Apa poyonya pergi tempat orang tak makan local food??  abis dah kalo food halal memang aku belasah je. Ini indochina nokkk..cik bab* adalah pujaan hati depa. kena la syak wasangka lebih. Redhoo senah. Maybe ada je yang halal tapi dah pegi dengan tour package, ikut je lah apa yang depa bagi.

Malam pertama tiba makan di Restoren Kampung Melayu, jalan Nguyen An.
Beras Vietnam adalah melekit dan rasa seperti pulut..buat kita cepat kenyang.

restorennya

menu

sambal telur dan rendang ayam

sayur taugeh,ikan masam manis dan fish cake

Tom yam

sedap lah jugak
Kemudia hari kedua disini..Restoren Kampung Pandan. Bermula dengan makan sarapan.



makan nasi lemak..sedap

roti canai pun ada
Dan untuk lunch: Halal Mekong Restaurant di Delta Mekong
kena seberang delta..ada surau dan tandas sini


popia dan sos..sedap

udang rebus,telur dadar,sup ayam

goreng sotong dan buncis

lauknya

ikan makarel bakar/stim


reksaksa sedang membaham
Untuk dinner makan di Saigon Seri Pinang di Ho Chi Minh jugak.
Kepunyaan Dato Helmi Jaafar ke apa..lupa..soryy Dato'.
Saigon Seri Pinang

lapaq dak tengok??

telur dan ayam goreng

bendi dan udang masam manis kot..belasah je lah

sweet sour fish dan sayur



penuh dengan orang kampung
Ada jugak nampak orang jual dijalan tapi tak berani beli.
roti apakah?? macam bagel


buah nona dan pisang kulit merah

buah potong dan teh yg tawar

air kelapa sambil feeling atas bot


12 comments:

  1. Kalau cik Bab jadi pujaan para local, memang kena extra waswas kan. Nengok gambar makanan, perut aku lantas menyanyi. Aku xjejak Vietnam lagi ni. One day, kena mencemar duli kat sana gak ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila sila cemar duli sambil borong kain satu kontena! hehe terliru tau makanan betnam dari yang di Cambodia tu

      Delete
  2. Kalu pegi tempat orang... Tak makan local food dorang... Baik bawak bekal bento aje laaa Mak dari umah! Kah kah kah...
    * Statement cari pasal dengan Mak! He He He...

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Jgn sebut Turki..mak tengah kerinduan nak repeat Turki lagik nihhh

      Delete
  4. Merembessss tekak nih nengok food...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harus la..SS memang cepat terliur kan hehe

      Delete
  5. kalau orang yg belum pernah ke vietnam mesti ingat restoran ni kat msia kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul JM...lauk pauk macam kat kampung halaman..

      Delete
  6. Salam kenalan, sayangnya tak mkn pho & local food, restoran halal tu pun ada pho tp diorg tulis Beef Sup tak silap saya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm..ya mungkin ada tapi dh pergi dgn travel agen semua dah di atur termasuk menu

      Delete