Tuesday, October 27, 2015

Australia - Perth intro post

Perth district
Perth..images google
Australia adalah destinasi idaman semasa remaja.
Particularly Brisbane. Sebab yang amat mudah. Dulu zaman remaja kan kita selalu tergila ikon-ikon terkenal. Aku tak gila retis tapi aku gila mat motor Aussie. Michael Doohan my hero katanya.
Masa tu tahun 1992-1994 di mana Mick Doohan ni sangat top dengan Wayne Rainey dan Kevin Swartz. Mereka ni berentap habisan untuk naik top podium dan aku sanggup berjaga sampai pagi tengok race Motor Grand Prix di semua litar dunia. Hafal dah semua circuit moto GP nih.
Sampai kena bising kat umah. Siap buat buku scrap segala untuk mamat nih. Beli paper sepanjang musim GP di Shah Alam masa tu. Meriah paper dgn iklan gambo dia dan iklan Rothman Honda penuh satu page.



Yang paling sadis adalah..aku pernah pos duit kat salah seorang wartawan BH yang selalu cover Moto Grand Prix ni minta dia tolong ambil gambo Mick Doohan kat aku dan nanti poskan balik. Siap sertakan duhet RM 4-5 sekali. Ingat aku setakat minta tolong tak bagi duit? nehi..demi Doohan aku sanggup segala. Sampai sudah lah kan menunggu?? sapo nak layan kepsikoan ko senah oiii. Surat tu pun tah diyatim piatukan seperti kata SS.
ni pujaan hati den zaman remaja

Doohan, Rainey, Swartz..keciwa Doohan dapat no.2
Doohan ni berasal dari Brisbane..jadi memang sah-sah lah aku bercita-cita nak pergi melamar dia di sana. Skodeng dia kat Brisbane dan dapat tengok bumbung pun jadilah....konon.
Dan plan ke ke Perth nanti..(beribu batu jauhnya dari Brisbane).. sesaja je lah book..RM1050 untuk semua- baggage,food dan misc. Dan..lepas book aku terpikir..kenapalah aku nak ke Aussie nih? menyesal tau sebab dah book..Aussie bukan taste aku untuk travel. Not in my wish list, mate..sorry. Kathmandu ke, Xi'an ke lebih afdal gitu.

Tapi dah book kena pergilah..salah satu sebab tak nak pergi Australia adalah kenyataan kastamnya strict . Tu yang den maleh tu..kan aku nih cheapskate..tentulah nak bawak semua peti ais dan periuk nasi semasa travel. Lagi satu sebab Australia nih jauh-jauh places of attractionnya..costly jugak tuuu...namun sebab paling utama adalah CUACA.
Australia panas macam Malaysia nokkk. Mak tak rela bayor tiket mahai untuk merasa cuaca seperti di kampung halaman. Buang karen sajork. Sapa nak pi berjalan jauh-jauh dok dalam flight 6-7 jam semata-mata untuk bau ketiak masam sendiri?
Ughhh..  aku suka pi waktu beginning of winter atau end of winter atau spring. Feeling European tak tahan panas lelama.  Al maklum kampung halaman den di Istanbul.

Tapi dah gateii sangat book, maka separuh rela kena pergi jugak. Entahlah..redho je lah senah oiii..Perth pun Perth lah. Bawak Rm1k cukup lah kot..sedih gilo nak tukar duhet Malaysia yang dah jatuh bak nangka busuk tu. dah takde hati nak pergi sangat kan. Takpalah..harap-harap dapat cuci mata menatap warga Australia yang hensem satu spesis Tony Abbot tu. One of most handsome and charming ex leader in the world..atau mamat ala Hugh Jackman yang macho tuh.
Standard backpacker redah..tak buat research pun, main belasah je. Sampai sana baru nak kelam kabut. Dan dah semakin tua ni, aku  dah malas nak travel ke negara maju sangat. Lebih suka negara yang cacamerba, tak teratur sangat dan tak memeningkan kepala den nak meredah. Dah jenis backpacker redah so pergi negara yang tak strict adalah menyenangkan.
Juga takdo feeling nak tengok lompatan kangaroo ke, wombat berbaju melayu ke..aku just nak menikmati kota dan manusianya..suasana nya serta segala yang mampu.



18 comments:

  1. Nama ku diseru2 di sini.. He He He...

    ReplyDelete
  2. Perth adalah tempat mat saleh pertama yg SS pegi.. Tapi by package free and easy... Free and easy tapi keji!!! Tiba kat sana SS kena urus sendirian... Serupa tak pakai package... Serupa backpacker... MENYESAL giler! Duit tabur kat agent cam haremmmmmmmmm! Dari detik itu la.... Cewahhh! SS belajar backpacker sendiri.... Bermula dengan lari ke Europe.... REDAH!!!! Makkk... Perth ni.. Ada something yg mak boleh bangga... Bandarnya paling terpencil di dunia.. Mak gi Kings Park... Taman terbesar di dunia... Amik gambar dengan pokok baobab yang tertua di dunia... Jangan lupa cekik Lobster fresh puas2... Especially Burger Lobster... Meleleh baq hang.... Ha Ha Ha... Nikmati lautan hindi puas2... Main luncur pasir puas2... Kalu boleh sampai ke Wave Rock... Good experience Mak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...Mak nanti pi baru nk kalutkn..pengalaman SS tu mendewasakan.. dah jadi backpacker sejati skrg..tak pandang dah agen cam haremmm tu..salute ah

      Delete
    2. Part imigresen dan kastam tu... SS tak nafikan... Memang ada tricky kat situ... Tapi buat2 laa muka tak bersalah... Muka tourist... Jangan buat muka terrorist... He He He...

      Delete
    3. Buat muka sweet..bukan jari yang sweet..hehe (statement utk JM)

      Delete
  3. Zaman remaja Mak 1992-1994??? Adakah 1992 Mak SRP dan 1994 Mak SPM???? Keh Keh Keh....

    ReplyDelete
  4. Mak sempat baca entry Perth SS tu..yg pasal travel agen tu kan..yg SS dok maki hamun tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Segan nak tayang entry tu... Sakit jiwa.... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Haippp...boleh dijadikan rujukan tau utk orang lain agar tak terkena

      Delete
  5. mmg sedih utk kaki travel cam JM ni huhuh...rate bukan makin turun tapi makin naik

    ReplyDelete
  6. Hehe kan..tp JM tetap travel vouge jgk..manjang je travel...

    ReplyDelete