Tuesday, November 10, 2015

Perth Australia - Part 1

Setelah sampai di Esplanade busport tu, kami bergerak ke platform B untuk amik bas CAT biru.
CAT Biru ni akan bermula pukul 8.30 pagi (kalo weekdays CAT bermula lebih awal dlm 6.30am) dan hari tu pulak hari ahad, so sangat lengang keadaannya di busport.

dalam busport


hentian Blue CAT

jadual bas Blue CAT

ni bas nya

dalam bas
Then bas pun bergerak dan kami turun di Northbridge. Walau CAT bas ni free tapi ada etika nak naiknya..courtesy nya. masa naik tu senyum kat driver..say hi..then pergi duduk.kalo boleh jgn duduk kt priority seat tu. Then masa nk turun bas ucap thanks bagi driver tu dengar. Memang dah gitu style nya..kalo ko tak say hi..driver tu dulu yang nanti tegur ko. Local yang naik bas semua gitu kekdahnya.
 Perjalanan dari busport ke Northbridge ni dalam 15-20 minit je. Banyak hostel area ni..tapi masa bas lalu Aberdeen street aku nampak banyak jugak backpackers hostel area tu. So kami menapak ke Aberdeen street balik.
Aku masuk ke Bambu backpackers tanya rate dan tengok keadaan hostel.
Memang happening sini dengan backpackers muda mudi sebab sini ada bar sekali.
Tapi keadaannya memang tunggang langgang dan tak terurus.
Then aku tengok hostel sebelahnya..Aberdeen Lodge Backpackers..boleh tahan dan dimiliki oleh seorang Chinese Malaysia. Rate semalam dia bagi jika lebih dari 2 malam A$24. Not bad.
So, masuk tengok keadaannya dan better dari Bambu backpackers tadi. Takde ribut taufan sangat.
ni area Aberdeen street..hentian no. 8 bas CAT
Bambu backpackers...ada banyak jugak backpackers hostel sini

Tasik, Indonesia restoren
Setelah dok pikir-pikir, akhirnya decide untuk stay kat Aberdeen backpackers ni je.
Bayar untuk 6 malam A$144 (Rm449 seorang) campur deposit A$30 jadi A$174 (Rm 542 seorang).
Amik female dorm dan memang hostel ni sentiasa penuh dengan young backpackers. Yang suka berparti, minum-minum dan main gitar. Yang tido kul 4 pagi dan bangun kul 1 tengahari. ( terasa ketuaanku disitu). Yang bangun pagi pakai spender dan singlet je pergi toilet nak kencing. Buat-buatlah tak nampak dan say 'hi' kat dia. Walau dia mamat hensem sixty pack jangan scan seluruh body dia. Puji dalam hati je okay kesadoan dia tu.
warga Perth piknik hari ahad

Aberdeen Lodge Backpacker




So setel bilik, rehat kejap dan bermula misi nak menjelajah Perth. Memandangkan hari ni hari ahad, kena pergi Fremantle takut tak sempat nanti. Sampai je destinasi terus ingat nak beli ole-ole untuk kawan serta saudara..mana nak cari kawan camni kan.

Untuk info, waktu solat Perth dibulan November masuk awal  seperti kat bawah. Sesuai untuk sapa nak posa ganti kat sana, hehe.

Prayer Schedule November / 2015
DateDayFajrSunriseDhuhrAsrMaghribIsha
1Sun3:515:1912:013:406:428:05
2Mon3:505:1812:013:406:438:06
3Tue3:495:1812:013:406:438:07
4Wed3:475:1712:013:406:448:09
5Thu3:465:1612:013:416:458:10
6Fri3:455:1512:013:416:468:11
7Sat3:445:1412:013:416:478:12
8Sun3:435:1312:013:416:48

http://www.islamicfinder.org/prayerDetail.php?country=australia&city=perth&state=08&zipcode=&lang=&monthly=1

10 comments:

  1. Hari ahad orang perth ske dok umah... He he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde cam kita kan yg asik nk merayap jer hehe

      Delete
  2. Perghhh! Hebat Mak main terjah cari hostel...

    ReplyDelete
  3. Frementle tu memang happening weekend je... Adusss rindu... Pat sambung! Ha ha ha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rindu jom pergi lagi sekali..lupakan Xi'an hehe

      Delete
  4. Replies
    1. Best sgt...bunga bykk..sesuai utk tiga kumbang..bkn tiga lalat hehe

      Delete
  5. ohh mmg berani...main terjah je book hostel upon arrival..JM x leh follow style ni x berani

    ReplyDelete
  6. JM dah dtg bommmm...keboommm...mak spesis malas..nk gugel pun syg tenaga hehe

    ReplyDelete