Saturday, November 14, 2015

Perth di musim bunga

Bandar Perth ni sangat cantik di penghujung musim bunga yakni awal November.
Memang sangat cantik dan cuaca nyaman dalam 15c purata.
Jalan kaki tak terasa dan pukul 5 petang angin sejuk menerpa. Bunga-bunga berkembang pada kemuncaknya dan tak sia-sia aku pergi pada musim bunga ni. Jakun tau tengok bunga cantik tu, bayangkan kelopak bunga ros sebesar pipi kau!
(pipi aku pau tau, memang besaq yakmat..kalo pipi ala Angelina Jolie tu, sah-sah bunga tu tutup seluruh muka).


Walaupun tiket mahal sikit time ni tapi berbaloi la pergi..Aku pergi pada 1-7 November dan dah penghujung musim bunga. Jika ko pecinta bunga maka hati ko akan kembang setaman dan nak kidnap bunga tu bawak balik Malaysia. Dan jika pecinta kumbang seperti aku pun geram tengok, (ehemmm..warga Perth kacak bergaya macam Hugh Jackman) apatah lagi minah bunga kan. Dan tiap petang aku akan baring-baring di Stirling Garden, feeling warga Perth. Baca novel bawah pokok Jacaranda. Baring atas bunga ungu yang bertaburan. Yang aku perasan langit Perth sangat cantik kebiruan tanpa awan, sangat cantik.
 Merasai tiupan bayu sejuk dari Swan River dan surf WiFi.
Aku tak beli prepaid kat sana, kerana Perth bandar Wifi. Guna yang free dan kat hostel je.
Bandar Perth yang warganya berlifestyle laid back, tak terkejar kerja macam kita namun tetap maju dalam erti kata kemanusiaan dan kemodenan. Yang lebih mementingkan nilai kekeluargaan, menghabiskan masa hari minggu bersama keluarga dirumah dari memenuhi shoping-shoping complex. Yang nampak santai, rileks dan terbuka.
Di mana dalam bas CAT ada ibu menyanyikan lagu untuk anaknya tanpa rasa kekok. Dan pengangkutan awam yang efisien, mesra family dan OKU menjadikan kita tertanya-tanya dimanakah kedudukan kita dalam mencapai status negara maju. Perth yang tak perlukan pencakar langit namun humanity warganya. Bandar yang bersih, terancang dan menyenangkan warganya.

Location : Art Gallery centre




King's Park

King's Park


Barrack Jetty


Swan River
Perth Mint

Perth Mint


Saint Mary Cathedral



St. Mary Cathedral



Add caption

Stirling Garden

Beautiful Jacaranda tree at Stirling Garden..bawah pokok ni tempat pembaringanku



Magistrates Court House Perth


Stirling Garden



Aberdeen Street




Perth Mint


St John church Aberdeen Street


Camar di Stirling Garden

Cantikkan...Barrack Jetty







Dalam gambar bunga harus ada gambo kumbang..yang ni den sukoooo (gatainya)

14 comments:

  1. Senang citer... Perth ni dah macam umah sendiri!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yea..rumah sendiri la sgt..jakun nak mampos

      Delete
  2. SS tak berada lama kat king park... Merasa setengah jam je kat situ! Geram nak mampos dengan agen! Nyesal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rugi SS..mak siap baring golek-goleh sejam dua situ..rumput dia lembut sgt

      Delete
  3. SS tengah membayang pipi pau mak... Mak makan mauripan ke tiap ari? Keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pou yg kena bela dlm apps tu..mauripot pun mak belasah jeee

      Delete
  4. Beso nyee kumbang berlenging tu mak.. Ahakkssss....

    ReplyDelete
  5. hamooi OMG!!!! skodeng kumbang eh...haip jaga mata tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila lagi....amik kesempatan depan mata

      Delete
  6. kah kah kah...pipi pau...meh tayang pipi pau tu sekeping boleh

    ReplyDelete
  7. Perth bandar yg yang dan aman...kawan JM ckp bandar utk orang PENCEN

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aman..makmur..sejahtera..klu pencen juta2 best dok sini..klu takat gaji mak ni..huhu kirim slm jwbnya

      Delete