Wednesday, November 25, 2015

Perth -Part 3 EShed Market Fremantle

EShed Market ni memang terkenal dikalangan rakyat Malaysia yang gigih membeli belah.
Cenderahati dari Aussie yang harganya berpatutan dan boleh dikatakan paling murah.
Kedai dalam ni yang top tentulah Megabes dan Aussin. Dua taukeh dari Singapura dan Indonesia.
Abis peniaga-peniaga Aussie takleh cari makan dalam ni. Kelebihan mereka yang boleh berbahasa Melayu dan staf pun ada yang terdiri dari student Malaysia dan Indonesia.
Dan bila aku survey di bandar Perth, memang aku jumpa souvenir yang paling murah adalah di EShed..sanggup datang 2 kali ke Freo semata-mata nak borong souvenir yang tak cukup-cukup lagi tu.

Market EShed ni dibuka setiap Jumaat, Sabtu, Ahad serta hari cuti umum bermula jam 8 pagi hingga 5 petang. Jadi rancang perjalanan anda ke Freo okeh.
Kemudahan dalam EShed ni ada restoren, tandas, dan lain-lain.

Bangunan market yang tak se gah namanya..warehouse biasa je

Senang je nampak dari jalan
dalam market

Alamat dan waktu operasi EShed serta peta lokasi dari stesen ketapi
banyak kedai souvenir

pilih souvenir paling murah hehe

pening nak pilih
siap tanda rega yang besaq
Kedai Aussin sebelah kedai Megabes


barang kraf


nut dan nougat


pilih kiah oiiii..kalo sekali beli A$300 keatas boleh claim tax dalam satu bil kedai
wajib beli
Anak taukeh Megabes yang ceria dan chubby
kedai makan 


suasana di luar

22 comments:

  1. Yeahhhhh! Betul tu makk... Eshed ni paling murah... FM dia besau2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg besaq tu mahai...mak beli yg jecik je..dasar kedekott hehe

      Delete
  2. Replies
    1. Kan...klu Fremantle kt Malaysia mau 24 jam bukanya..org Malaysia sanggup untung juta2 dari tutup weekdays

      Delete
  3. Replies
    1. Tak...mkn fish n cips je..hehe..x suka sgt benda manis

      Delete
    2. Jangan sebut2 sgt fish n chip makk... kecuhhh dah liur nih... tebal kan fish n chip dia... freshh plak tu... adusssss...

      Delete
    3. Portion besaq..mahal tapi puas hati..(terliur jgk niii)

      Delete
  4. nampak cam lagi murah dari Victoria Market kat Melbourne...

    ReplyDelete
  5. E-SHED...tempat wajib singgah kalau ke perth..syurga membeli souviner..ahaaaa JM dapat souviner dari Mama hari tu mesti beli kat Megabes kan..Tq!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah..mana lg utk golongan marhean cam mak ni...tmpt paling murah jd buruan...

      Delete
    2. Golongan2 marhaen macam kite kena gigih cari mende murah... ha ha ha...

      Delete
    3. SS golongan kaya gak la kot..ada masterkad hehe

      Delete
    4. ehehe samalah.. kita borong yang murah ja ='D

      Delete
  6. kedai Megabes tu owner dari Singapore kan...sbb kami memborong kat kedai ni lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya..Singapore mari. Ckp melayu dgn dia..yg tak sempat gi EShed terus gi kedai borong dia..glamer sgt

      Delete
    2. anak owner ngan koala tu cem ada iras2.. sesama chubby ngeh3..

      Delete
    3. Cute je muka dia..chubby rs nk cubit2

      Delete
  7. adik spupu skarang ada di Perth.. bulan 1 balik.. CT dah suruh dia mai borong souvenirs kat sini ngeh2.. dah siap ada harga tu baguih.. senang orang nak budget =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..klu tak nampak jgk...tak lmbt dh tu...

      Delete