Wednesday, May 27, 2015

Antara Travelogue Advantura Pulang ke Malaya dan travel monster inside me

Sixty pack tak menahan

Berkelana di bumi asing. Hidup nomad berbulan-bulan.
 Semakin usia meningkat..semakin umur bertambah..maka semakin itu niat dalam hati melonjak-lonjak untuk menjadikannya realiti. Berada dalam dunia pejabat, mengadap PC dan menghadiri mesyuarat membuatkan kita semakin letih. Mereput dalam bilik? menyeksakan.
Bangun pukul 6 pagi dan balik 6 petang seperti robot? menyedihkan.

Sebenarnya panggilan untuk aku berkelana semakin kuat. Panggilan jelajah bumi asing semakin bergema. Bila membaca blog Travelogue ET disini, http://derubirusiti.blogspot.com/  membuatkan aku cemburu. Berbulan beliau berkelana dan menjejak bumi asing. Bilakah aku akan dapat rasai peluang mengembara selama itu?? Jawapannya entah..mungkin berkurun lagi.
Buku comel seperti tuannya..RM25

antara kandungan

Dan baru ni aku beli buku Badrul Hisham, buku travelogue Advantura Pulang ke Malaya..malah berpeluang berjumpa dan berkongsi kisah live dengan beliau dalam sebuah program. Banyak kisah yang diceritakan.
Antaranya:
- Perempuan muslim paling cantik? Bosnia
- Perempuan non muslim paling gorgeous? Norway
- Tempat makan paling murah? Mesir
- kos makan paling mahal? Norway
- Negara dengan makian? Mesir
- Syurga dunia dengan nature dan kecantikannya? Switzerland dan Austria
- Negara Islam paling Islam? Malaysia
- Negara Islam less islamic soul? Bosnia
- Rakyat paling arrogant? Dubai
-Kawasan berbahaya? Sempadan Turki dan Iran

 Semakin kaya rakyat negara tu, semakin arrogant dan less huminity (Arabs region)
Semakin miskin negara, semakin tebal sikap hormat dan budi bahasa.

Dapatlah autograf penulis muda berusia 25 tahun ini yang menjelajah 18 buah negara, selama 5 bulan, tido dalam khemah dan berbekal wang Rm8k mengayuh basikal dari London ke Malaysia.
Yang nampak lebih cute diluar dari dalam gambar buku beliau.

Seperti review  lain yang mana mengatakan buku ini melompat-lompat dari satu negara tanpa aturan serta sukar dicernakan, bagi aku mugkin Badrul menulis tanpa aturan secara sengaja. Ada sebabnya. Mahu pembaca berfikir tanpa aturan barangkali? Mahu pembaca melihat peta reversed? Atau nak pembaca tahu peta negara tanpa mengikut route? dan hanya beliau tahu sebabnya.
Aku masih enjoy dengan travelogue ini dan tidak berasa kekurangan. Penulis muda dengan gaya bahasa bersahaja. Ringan. Cuma gambar dan caption adalah sangat kecik! tak puas tengok. Dan dalam buku ni tak semua negara di highlightkan sepanjang adventure.

Untuk golongan muda, sesuailah..untuk Mak yang kerepot ni rasa mungkin patut lebih banyak isi/kandungan pengalaman yang boleh dimuatkan. Tapi, mungkinkah beliau nak simpan untuk publish siri kedua pulak? siapa tahu?
Mesej penting beliau adalah mencapai impian, jangan putus asa.
Antara kata-kata yang berbekas dalam buku ini adalah:

- Cita-cita dan impian biar setinggi langit. Sekurang-kurangnya kalau jatuh tersangkut atas pokok ~Ahmad Syamim

- Sehingga satu masa dalam hidup di dunia, kita akan sedar kita hanya berseorangan dengan Allah ~ Irwan Cheng

- When you feel you want to give up because dream is so hard, tell yourself you wanna give up one week later, it will slowly increase your motivational level


Jika selepas baca semua tu dan masih takde bernafsu, baik mati je. you're dead son..dead and boring.

Maka, semangat semakin berkobar nak mengembara.
Aku ingin seperti itu, bebas menyoroti denai-denai di tanah bukan tumpah darahku.
 Tiada tarikh tiket pulang ke tanahair.
Travel monster inside me sangat menjengkelkan sekarang. Semakin vokal. Meleteri pemikiran.
Mendesak diri siang dan malam untuk ikut kata Mr. Instict.
Mengulang-ngulang ayat 'hidup ini terlalu pendek.. you ain't getting any younger.''
Dan ia semakin sukar dipuaskan. Tak mahu lagi travel in short period. Nak hidup nomad dijalanan. Nak solo backpack selama boleh. Nak hidup dijalanan sesuka hati. Konon ala Christopher McCandless atau Jack Kerouac. Walau belum ekstrim sebegitu. Ahh, dah sampai satu tahap begitukah aku? Kegilaan apakah ini? Tak sedor diri?
monster aku fizikalnya tak sebegini..
tapi cute sebegini dan kuat mendesak!!!!
Tapi..setiap orang ada keutamaan yang harus di pikul membuatkan kita reflek keadaan. Sukar.
Jika kau single dan bujang trang tang-tang..itulah peluang keemasan.
Jika kau ada duit simpanan, itu adalah bonus dan harapan
Jika kau ada travelmate sehati sejiwa, itu memudahkan dan menggembirakan
Jika kau tak terikat dengan satu apapun, itu kelebihan dan kebebasan
Jika kau hutang banyak dan tersepit, itu bebanan dan kegelisahan pemikiran
Jika bos kau dah macam Firaun, itu kerisauan dan sekatan
Jika kau ada komitmen- suami, anak, kucing dan hamster, maka perlu merangka aturan dan kewangan.

Jika kau macam aku?? kau takkan dapat tinggalkan segalanya sehingga 4 tahun akan datang.
Ah, sukarnya menggapai impian. Bukan masalah keberanian atau keazaman . Tapi tuntutan yang lebih utama. Pengorbanan jiwa raga. Yang kau terpaksa jawab bila di 'sana'.



Vietnam - Makan apa lagi daaa???

Ini sambungan untuk makan-makan di Ho Chi Minh.
Makan macam kat Malaysia jugak lauknya tapi haku peduli apa kalo aku nak post jugak entry nih??
Nak bagi orang teliur tengok kan.
Pagi hari ketiga..makan sarapan di Saigon Seri Pinang jugak.

dalamannya..ada set menu

Ni owner nya..Dato' Helmy 

menu

makan nasi goreng dan kopi vietnam yang umphhhh
dan untuk lunch makan di Kampung Pandan
jalan area Kampung Pandan restoren



ikan sweet sour..ayam goreng cili..popia dan sayur

ikan

tom yam

macam fish cake



peniaga kacang

peniaga buah
ni utk dinner

sayur campur dan udang

telur dadar dan sotong bendi bercili

sup dan bendi

Untuk esok pagi hanya makan mihun goreng dan kopi vietnam.

mihun

kopi sedap..glamer penjual kopi ni..byk blog tepek gambo dia..RM3 secawan




Sunday, May 24, 2015

Vietnam Part 5 - Chu Chi tunnel

Terowong Chu Chi ni (sebutan gu chi) agak jauh dan berada di luar kawasan bandar. Ambil masa sejam dua jugak nak sampai. Terowong yang sepanjang 250km ni sempit dan seolah spider web yang dibina untuk mengelirukan tentera Amerika pada era perang Viet Nam.
Dalam ni lah tempat diorg tinggal, tidor, makan dan menjadi rumahku syurgaku gamaknya.
Dalam lawatan ni kita akan tengok bunker diorg, perangkap-perangkap samar dan cara hidup Viet Cong semasa era Perang Vietnam.
Tiket berharga 90k (Rm15) dong untuk pelancong asing. dan 20k dong untuk local.


kaunter tiket

ramai orang kampung kat sini

Tiketnya



peta terowong
meriam dan sejata api

replika pondok

jerangkap samar

ada staf yang jaga sekitar nya

jerangkap yang ada

gambo lama

terowong ni nightmare bagi askar US..tak muat nok.

pameran senjata api yg digunakan


Sape pencinta sejarah dan ketenteraan mungkin akan suka masuk melawat sini. Mungkin sedih  melihat penderitaan yang dilalui semasa perang..  di sini jugak ada replika viet cong, khemah dan alat senjata api, jerangkap samar, dan nak rasa kesenpitan terowong pun boleh. Boleh cuba masuk dan alami sendiri perasaan kena jalan itik dan membongkok sepanjang laluan.
Namun aku adalah takde perasaan bila melawat terowong ni, mak bukan pecinta sejarah terowong sangat.



dikelilingi hutan

harga untuk menembak..



Dalam ni jugak ada kedai makan, kedai cenderahati dan padang menembak. Agak mahal nak menembak so tak jadi nak test. Overall sapa feeling mak datin tak datang sini pun takpe yer..nanti muka mula masam mencuka sebab penat dan panas.
Mak datang Vietnam dengan feeling Mak datin uolls..kalo gi Europe tu feeling beggar.
Almaklum dok terbayang kain-kain kat Ben Thanh tu ajeeee.
Untuk masuk dalam  ni standby la air mineral.. besar kawasannnya nak jelajah.