Thursday, January 28, 2016

Bento box simple dan mudah tahun ni

Tahun baru dah masuk dekat sebulan..mak hang ni tak reti-reti lagi ka nak hapdet bekal anak-anak ke sekolah?
Tengok key word ramai yang cari entry bento box, entry travel hanya fofular masa Air Asia buat sales dan waktu cuti sekolah.
Untuk menambahkan kefofularan blog Mak ni, maka untuk tahun baru kita boh entry bento box.
Menu senang-senang aje..bangun kul 6pagi sempat je panfry burger dalam kuali leper sambil gi solat subuh.
Nak bagi best bento box untuk anak, jangan letak nasi,, mi goreng atau hot dog semata, letak sikit buah potong takpun kek apollo/london roll/biskut peanut butter atau marshmellow. Air mesti air kosong. Untuk neutralkan balik makanan tadi tu semua.
Budak zaman sekarang, dah bawak bento pun, duhet tetap nak jugak..bagilah singgit dua kot dia nak beli apa-apa. Dulu kita bawak cekodok semata dengan air teh cap ros tu..pun dah rasa bahagia.
(jangan berleter boleh tak).


Burger, oren dan marshmellow


maggi goreng,, apollo dan limau mandarin



nasi, udang masak lemak dan buah epal

nasi, ayam goreng,sayur sawi, epal dan marshmellow

roti nutella,kek apolllo dan marshmellow untuk adik..akak nasi kicap, ayam goreng dan tuna sandwich



ni bekalnya..bekal baru utk tahun baru

menu weekend..

ayam bakar sexy leg

home made mashed potato

sos black pepper

21 comments:

  1. hadoiiiiii... nangesssss nengok bento makkkk!

    ReplyDelete
  2. makkkk... ajaq buat mash potato tu... hadoiiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang je..rebus 3 biji kentang yg dh bersih..toskn air,lenyekkn..tambah 2 sudu butter dan susu segar agak2 bg lembut n gebu..masuk lada n garam..kacau sampai halus

      Delete
    2. Gravy dia camne nak buat mak? Bakkk resepi.. Jangan nak peram sorang... ha ha ha...

      Delete
    3. Masuk 2 sudu butter dlm kuali, tumis sikit bawang besar,mixed herb (sikit) dan bawang putih cincang, pastu kacau.masuk tepung gandum (dlm 3 sudu) kacau rata dan ,masuk air agak2 jgn cair sgt..pastu masuk stok ayam, lada hitam dan didihkan. Masak dan rasa ikut kesesuaian (agak2 pekat) dan served..hehe penat ohhh nak taip

      Delete
    4. Kah kah kah... Matikkk keyboard... Hi hi hi... Ok mak... Akan ku belai kentang! Tq... Muahhh

      Delete
    5. Okay resepi kita sama lah mak... sep sikit....

      Tp gravy tu kita buh batang saderi gak barang 7 8 potong halus

      Delete
  3. Replies
    1. Haruslah menitik air liur chep masak kn:p

      Delete
  4. Mak !! buatkan i bento jugak.. nak bento jugak..
    mashmellow tu.. jagn memain p bawa bekal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..Cik Siti nak bento apa..kayu ka batu..;p

      Delete
  5. Bento oh Bento..! sedap, mudah dan jimat.. Mummy suka!

    ReplyDelete
  6. Sos black pepper tu awat nampak sedap sgt.. ishh xlehh jadi ni.. pos sikit mummy.. :D *sambilkelipkelipmata... hahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..meh nak tuangkan dlm mulut kihkih

      Delete
  7. wow Ayam bakar sexy legg.. sexy ker? hahahhha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sexy kena burn tuh..tu yg kejap dh licin

      Delete
  8. Mak... kenapa semua bento kna ada mashmelow?

    ReplyDelete