Wednesday, April 13, 2016

Pattani Thailand Trip


Pattani clock tower..di tebing sungai Pattani
Sungai Pattani
Serasa aku..dah dkt 4 bulan aku mereput dok kat pejabat berbulan tanpa jenjalan.
Stress rasa macam nak amik AK47 tembak bos..bosan...kaki ni bengkak kalo tak jalan-jalan.
Jadi bila aku ada kerja sikit kat Prince Songkla University Pattani Campus, boleh la rilek kejap travel seberang nun. Dua  hari aje trip ni..lagipun tak pernah sampai Pattani lagi, asik gi berparti kat Hat Yai je. Masyallah..bumi para pendakwah dan anbia ni kena jejak jugak kan.
Jadi kali ni pergi ke tempat yang lebih afdal dan tempat alim ulama bermastautin.

Trip ni memang agak harsh, dengan cuaca panas, pastu rasa tak berbaloi pergi Pattani dua ari jer??? ..tapi dah aku ni ada anak hamster, anak kucing, anak bini, ananda krishnan dan macam-macam lagik jadi takleh nak tinggal lelama sangat.
Patut aku pergi 4 hari..tapi terpaksa balik kenangkan time sekolah ni. Ko bayangkanlah..Songkran festival tinggal lagi berapa hari je..sayangla kalo balik awal..frust nak mampos jadinya.
Dengan diorg nak pergi Phattalung..adeh laa terlepas peluang sungguh.


Untung jugak traveler yang bujang dan single..takyah nak pikir pasal sekolah, anak makan apa semua tuh. Nak jadi backpacker sejati pun boleh. travel setahun dua, hidup nomad..jeles jugak aku nengok depa ni. Aku ni nak capai target jadi backpacker tegar tu payahlah kot.
Ada untung nya jugak kita takde komitment ni. Bukanlah nak cerita pasal bebanan, jauh sekali tidak.
Tetapi dalam kekurangan kita ada kebahagiaan di sudut yang lain.
Dan dalam kebahagiaan pun ada jugak kekurangannya. Semua tu atas diri dan kemampuan kita untuk hidup dengan gembira biar apapun keadaan.

Tapi Allah tu Maha Kaya..lepas beberapa hari aku balik, Songkla dibom. Seperti kes 2012 masa aku baru balik Hat Yai, hotel aku pi tu kena bom. Nyaris. Jadi, just go with the flow..yakinlah kerana perancanganNYA ternyata lebih baik dari kita.

Sebenarnya Pattani banyak jugak tempat menarik..dan pada aku ia lebih murah, tenang dan meriah jugak. Berbanding Hatyai yang dah semakin mahal sekarang ni. Cuma Pattani tu memang jauhlah.
Hangit ketiak travel. Masa pergi tu oklah guna kenderaan rasmi, dah balik tu kena balik sendiri sebab aku nak balik awal.

Central Mosque Pattani

33 comments:

  1. Sungai Pattani dengan Sungai Petani ada beza tak Mak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak ... i blh tlg lesing skali kalau mak nak... ha ha ha

      Delete
    2. Eh Pattani ngan sg petani sama la.. dua2 ada clock tower...cayalahh..

      Delete
  2. Walaupun SS bujang... SS tetap tak boleh jadi backpacker sejati mak... Komitmen anak.. laki bini memang tak de... tapi komitmen keje... bonda... hutang piutang... Susah senang... sakit derita... tetap sendiri jugak mak...
    *Kesat airmata

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia buat dah..dasar Neng Yatimah...single but taken??

      Delete
    2. Kan mak kan... single not available gittew

      Delete
    3. Available lagi laaa... Ada 3 kuota lagi... Ha ha ha...

      Delete
    4. ala SS baru 3 kuota mummy ada 10 kuota tau.. hahahha :p

      Delete
  3. Teringin gak laa nak menerjah seluruh Thai ni... Macam best je kan... Kalu Thai ni... SS baru sampai Bangkok - Ayuthaiya je mak... Sedih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli tiket terus gi Hat Yai..jelajah Krabi Phuket tu semua..best woo

      Delete
    2. Mana pun sy x pnh sampai di thailand ni... hihihi

      Delete
    3. Hat yai pon SS x jejak lg mak... Sedih giler... Ehhh! Tapi danok dah sampai... Ha ha ha... Lupeee lakk... Kena bonceng motor dgn org thai... Ha ha ha... Bila laa ada masa nak update citer tu... Adoiiii...

      Delete
    4. Mak pun camtu..bonceng motor org Thai..hehe senang

      Delete
  4. Sorry Mr Doc terdeleted comment you..ya sy pun baru sampai sini pdhal org kedah je..Pattani agk jauh dr sempadan kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makkk... Oooo Makkk... Gunalah email moderation... So boleh publish balik komen terdelete..

      Delete
    2. Mak old pesen..mls nk godek

      Delete
  5. up bab makan banyak2 Mak.. part tu yang ceq paling suka..

    ReplyDelete
  6. Sungai Pattani..ingat salah eja nak tulis Sungai Petani ;p

    ReplyDelete
  7. perghh dasyat aarr Mak ni..berani nak tembak bos..guna pistol air boleh aaa heee

    ReplyDelete
  8. nak buat camna Mak kalau byk komitmen camtu lah kan..kena berkorban..

    ReplyDelete
  9. bujang n single ni pun byk komitmen...hutang keliling pinggang..klau ikutkan hati nak berhenti kerja jln je setiap bulan tapi apa boleh buat..pitih x byk

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM hutang apa..ni mesti hutang book flight dgn kredit kad hehe

      Delete
  10. kan! bila sebut Pattani ramai tak tahu..ce sebut HatYai...org gile je tak tahu ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm sebut ngaji pondok dan clubbing hihi

      Delete