Monday, May 16, 2016

PattaniThailand - part 4 Dari Pattani ke Hat Yai

Prince Songkhla University Campus Pattani
Pagi ni ronda kawasan kampus PSU ni dan meriah la pepagi dengan gerai makanan.
Dan pagi ni kena gerak ke Hatyai. Jadi dari bandar Pattani kena ke terminal bas dan agak jauh jugak la sebab terminal ni terletak di pinggir bandar. Kena amik tuktuk nak pergi sini.

makan dalam kampus

kedai minuman

ini terminalnya..Pattani terminal bus
beli tiket depan ni..100 bath (dalam Rm10++)

nama je terminal bus tapi van yg byk..bas pun ada

naik van cenggini
dalam van
tiket share van..100 bath aje (Rm11)
Perjalanan dari Pattani ke Hat Yai dalam 2 jam jugak dan tiket berharga 100bath. Murah gila kot.
Kat Malaysiaku dapat tak trip 2 jam Rm10 hengget? Naik teksi seciput pun dah Rm30. Cehh...pastu mogok kat Uber. Dah dengan pemandu teksi macam gangster, mahal, bukan nk tlg penumpang terhegeh-hegeh letak backpack kat blkng, sape je yang suka dengan service hampeh tapi mahal tu..(pinjam ayat Amran fans). Dah hentikan.

Van ni akan berhenti-henti jugak ikut penumpang nak turun mana. Last stop dekat Terminal bas Hatyai. Dari Terminal Bas Hatyai ni (nama je bas tapi van yang banyak sebenarnya) boleh pilih mana destinasi ko nak pergi. Krabi ke, Trang ke, Nakornsrithamarat ke, Sadao ke (border Malaysia) dan jika ke Sadao tambangnya 50 bath (dalam 6 hengget).

Terminal bas Hatyai
dari sini semua destinasi boleh akses..Krabi ke, Trang ke, Nakhonsitammarat ke

Tuktuk pun ada di tepi terminal ni


Aku amik tuktuk ke kawasan rounbout Hatyai tu, dekat President Hotel sebab partner aku budak motor tu nak beli spare part motor. Murah kat sini..bayangkan blok motor Yamaha tu kat Malaysia dah beratus..sini baru Rm70++.

40 comments:

  1. Mak ooo mak..ingat iols lagi tak ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayat mintak dirindui tu mak...
      * gelak guling...

      Delete
    2. Ahaha..kan dia dah lama beno tinggal kite

      Delete
    3. Ingat-ingat lupa la JM..kihkih

      Delete
    4. x pelah..nak merajuklah mcm ni

      Delete
    5. ahhahahaa.. ingat2 lupa tak tahan.. keh keh keh

      Delete
    6. Mummy mai ronda.. ingat mummy tak? hahhhaa ingat kan.... kikiki :p

      Delete
  2. Mak oo Mak..nape di pinggir bandar bukan di pinggir bibir ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak kena menanam tebu dulu... Keh keh keh...
      * matikkkk laaa cari gado dgn mak...

      Delete
    2. Ada je JM ni kan..pinggir bibir tu sesuwai utk SS je

      Delete
  3. mgkin van lebih convinent sbb tak perlu tggu lama dah penuh pastu leh pecut laju tak gitew

    ReplyDelete
  4. x moh cakap lebih pemandu kat msia kurang nilai 'moral' dan mmg hampeh..kalau kat Seoul..mmg respect gile kat pemandu sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm jangan memuja sgt drebo teksi seoul... Si mak ni ada sejarah kena paw dgn drebo teksi seoul yg cekik darah mak tu... Tul x mak? He he he...

      Delete
    2. Hehe Jm kan nk puji org kg dia jgk..paw dgn drebar Seoul tu tak angin sgt SS sb depa tipu dlm adab sopan haha

      Delete
  5. Mak dia tulis apa kat kertas putih tulisan merah tu mak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni soalan buta huruf ke? He he he...

      Delete
    2. bg JM translate..dia rajin gi siam ni

      Delete
  6. Perrgghh! Mak layan Amran Fan laaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...jgn cari pasal kang kena pijak leher

      Delete
  7. Ada gak dgr citer org masuk hatyai nak cari spart keta... Murah katanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Murah berganda kot semua spare part ni..sb tu konvoi motor besar suka pi sana

      Delete
  8. Mak... Oooo... Mak... Kalu laaa SS dari hadyai nak pi pattani... One day trip... Patah balik hatyai... Mak rasa sempat x mak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penat SS nnti kang anign dgn HH lg

      Delete
    2. Mengong taw makkk nih... ha ha ha... Ok! Cancel laaa pattani... Lepak hadyai laa jawapnya....

      Delete
    3. siap mak kasi bakal situasi yang bakal dihadapi ngan HH . terbaekklahh Mak.. memahami sungguh!

      Delete
    4. Mak memang ahlilllll nujummm... ha ha ha...

      Delete
  9. murahnyer tmbang dia..kalau gtu..boleh selalu g jln2...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh..sb murah tu ramai mat saleh suka Thai ni..dgn hotel pun Rm60-70 je

      Delete
  10. Murah giloss tambangnya.. 2 jam seploh hengget..

    ReplyDelete
  11. wow makan dlm kampus.. bole la feferling kejap jadi student kan makk.. hehehhe ;)

    ReplyDelete
  12. Baguskan depa, banyak public transport yang memudahkan rakyat. Ada bus, ada van, ada tuk tuk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Murah..puas hati..dan jugak bg peluang kt rakyat dia cr pendapatan sbg driver

      Delete
  13. 11 hinngit pastu share plak tu..murahnya...

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  15. dalam tiket tu faham wifi ngan nombo je.. heheh..

    ReplyDelete