Sunday, September 18, 2016

Visa China ditolak


Sepatutnya..waktu ini tengah kemas stoking busuk, baju sejuk vogue ala Kim K dan maggi cup tom yam. Tengah tukar duhet RM ke RMB (China yuan). Tengah berkira-kira nak berjalan dalam suhu sejuk dan nyaman serta melihat daun berguguran di awal musim luruh. Nak feeling-feeling terketaq sejuk di pagi hari sambil cakap keluar asap.



Bak kata pepatah para pengembara, biar cintaku ditolak asalkan jangan visaku ditolak.. akhirnya kena kat batu jemala patik perumpamaan tu. Cintaku ni Tom Cruise pun tak pernah tolak...tapi...Kedutaan China kat KL nun dengan sadisnya tolak visa application aku.

Sedangkan aku apply awal sebulan sebelum berlepas. Instinct aku memang dh rasa rumit masa mula apply visa thru agen bila:
- paspport aku yang dulu-dulu semua kena submit, hatta yang dibuat dari zaman baby tu, so patah balik byk kali application tu..kena cari semua passport lama yang ada, ikut turutan
-Gambar aku kena reject, dia kata kecik sebab tak nampak lubang hidung pojaan

Then kata agen pulak, kedutaan China tak bagitau pulak kenapa kena reject visa tu tapi  mungkin sebab;
- Ancaman virus zika kat Malaysia
-Ancaman IS, muka aku ala terorrist kot.. mirip suku sakat Bin Laden (smoking hot sangat agaknya). Thanks to all jihadist babe..we all have to pay for everything you've done.
-sejarah pasport aku melalui negara 'panas' bg negara dia mungkin?

Dan bila dah tak lulus aku dah give up, tukar tarikh flight tapi nak kena tambah duhet macam nak pergi Eropah pulak so cancel, agen visa pujuk suruh aku call kedutaan..katanya kalo owner sendiri yang call ada yang lulus. Dah call dan manjang tak dapat...tak berjawab. Mungkin nak aku pergi sendiri apply kat KL nun. Agaknya China embassy tu nak tengok sangat kot muka smoking hot aku ni...nak sgt kot dengar aku sumpah seranah diorang.
Image google
Jadi bye-bye China. Lepas ni kalo AirAsia buat deal 'fly seringgit ke Beijing' pun aku pangkah awal-awal.
Ko simpanlah tembok  China ko tu... tutup dengan kain kapan, ko timbus la balik terracota army ko tu, ko runtuhkan lah semua ice sculpture ko kat Harbin tu. Impian Trans Siberian pun akan berkubur nampaknya. Damn.
Aku tak hingin nak jejakkan kaki dah ke negara komunis ko dan apply visa ko lagi. Take your damn rules and strict permission back. Buat visa ke India pun tak macam ni..mengada-ngada. Banyak cekadak peelnya.pftttt...aku sumpah tujuh keturunan aku haram jejak kaki ke china dah.
Google image

So kira burn lah tiket flight aku tahun ni ke sana. Dah la aku amik sesiap meal, seat semua sekali memang rugi banyak la. Pakcik Tony gak huntung.
Dan aku rasa sebelum ni mungkin tak serumit macam ni nak apply visa China, agen tu pun mengaku sebelum ni senang je, seminggu dah lepas. Tapi sekarang macam susah dan mungkin nasib aku sama yang takde tuah.
Apapun, sehebat-hebat perancangan kita, perancangan Allah jua Maha Hebat.

Sekian catatan orang yang kecewa.

P/s- lepas tak lulus visa tu..baru agen bgtau selepas 15/9 permohonan tak perlu lg kemukakan pasport lama..rs tak apa yg aku rasa? nak bg penerajang je agen ni. Hati aku kuat ckp mmg slh agen..dgn fees Rm180 tu..burn jgk. Memang bullsh*tkan.


79 comments:

  1. alahai ruginya..Mummy rasa sebab Virus Vika kot.. Sabaq na..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agen tu kata yang paling diorg takut IS..muka militankah kita ni?

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. eeee jahatnya depa. cam bedebah je.

      lek je dia cap kita militan lah is segala.

      muka dia yang macam komunis tu tak hambek kira pulak.

      hu hu hu.
      pernah g sana sekali dan tak adalah rasa nak pergi lagi.kecuali level TERPAKSA TAHAP GABAN.
      kita tak buat salah kat epot pun kastam imigresen depa boleh jerkah jerit2. Still terbayang muka sengal depa yang macam tak mandi tu.
      they just hate orang yang pakai tudung kot. tgk passport malaysia - double benci agaknya.

      Delete
    4. Rasa mcm tu jgk cik manisah..double standard..mmg ralat sgt.kalo dh komunis tu komunis la jgk..tgh mrh ni

      Delete
  2. Lain kali kalo reject habaq la sebab apa//? bengong betui la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la..syg tau tiket burn cmtu je..sakit hati

      Delete
  3. alaaaa..kesian nya.=( saya baru balik China awal bulan haritu, and yes masa submit visa 1st time pun kena reject sebab dia mintak semua passport lama. Nasib baik 2nd submission settle semua. Fuhhhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Second submission lepas ok alhamdulillah la..ini berkali2 agen submit pn reject

      Delete
  4. Mak ooo mak! Terkejut JM baca entri ni. Skrg JM on the way nak collect visa ke china tu submit last week pegi buat sendiri tanpa agen. Waktu submit form tu dia ckp i accept ur form pastu dia ckp collect today 20 sept. Adeh! Berdebar plak bila mak ckp kena reject

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jm pi sendiri inshallah lepas..tmbh dia tgk muka suwit jm tu;)

      Delete
  5. Pastu yang peliknya pesal byk sgt songeh ckp pasal pic kecik x ikut size, ckp pasal zika, IS semua tu hadoiiii... Ni yg ckp tu agen or pejabat kedutaan di kl?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia xnk bgtau agen knp reject..tp gitu la agen suspek sebabnya

      Delete
    2. I told u already... Its not easy...

      Delete
    3. Hehe..SS jgk lega sb dh lps meronggeng kt xi'an

      Delete
  6. Kalau JM pun akan rasa yg sama sedih, frust, pelik, terkejut, geram, marah bila dgr alasan macam tu. Pasal lah susah benarnya alahai...kalau mcm ni alasan nya sampai mati x leh masuk negara tu adeh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya JM..xde rezeki nk jejak kaki kesana..mmg mrh la jd mcm ni

      Delete
    2. Mak masih ada harapan nak ke shenzhen... dari HK amik visa arrival... Itu pon kalu merajuk mak dah ilang la... ha ha ha...

      Delete
    3. Selagi namanya China ku haramkan anak cucu jejak kaki tujuh keturunan..sempat lg dia buat lawak noh hehe babab kang

      Delete
  7. Satu lg waktu nk submit form kat kaunter semak tu, JM dpt info perlu sertakan sekali passport lama means passport yg sblm ni yg kita ada tu tp waktu nk submit tu JM dah cuak sbb x bwk! Lupa! Pastu JM tgk org depan JM tu bwk tau passport lama bila dia nk bg kerani kaunter tu ckp x perlu dia perlukan passport terkini je, so bila sampai turn JM pun dia x mintak. Kenapa bila melalui agen byk sgt cekadak! X faham lah kalau mcm ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sbb jm g sendiri ke kaunter kot.

      Sy lg lh. Koleksi passport yg lps2 dah ntah ke mana2 dah.

      Mn nk cari huhuhu

      Delete
    2. Tu la..byk sgt cekadak klu agen buat tp dah jauh terpaksa la guna jgk..ingtkn ok

      Delete
    3. Tu lah syarat yang paling bangang sekali... kena bawak passport lama... sebab passport baru kaler itam putih.. tensen baca entry ni!

      Delete
    4. paling sakit hati tu...KENAPA MELALUI AGENT dorang minta semua passport lama...kalau pergi buat sendiri tak minta!..ishh..geram plak kalau buat melalui Agen ni...

      Delete
    5. Betul lah...kalau jauh dari KL mestilah kena buat melalui Agen kan..next time Mak kalau nak ke China..bak sini biar JM jadi agen eh..sbb waktu submit tu di tak detect pun sape submit..janji dokumen lengkap

      Delete
    6. Kan..dgn agen kemain mengada..len kali bg JM jd agen..caj on x semahal diorg kot..satu visa rm180 plak tu tgk2 tak lulus

      Delete
    7. gila punya charge!!!! harga buat sendiri RM88.30 je tau single entri

      Delete
    8. Patutnya guna agent lg mudah... ni lg menyusah... kalu agent tu melayu logik gak laa... ni bangsa ko kot... bangang laaa.... adess x henti nak maki nih...

      Delete
    9. Mak tak try agen lain ke..sbb alasan yg agen tu bagi tak munasarawak langsung..ehh JM pun x abis lg bengang ni

      Delete
    10. Kan..mak rs sb agen tu jgk la main peranan..x efisien..tak try betul2

      Delete
  8. Bila tarikh berlepas ru mak! Kalau lambat lg JM cadang mak dtg kl buat sendiri baru puas hati sbb kalau harap agen ni takut x betul info dia bg. Kalau nk JM leh temankan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esok flightnya..memang tak sempat dan kira burn lah tiket tu..thanks JM...

      Delete
    2. Sepatutnya.. Dah melalui agen semua jadi mudah... pelik!

      Delete
    3. Agen tu pun bangsa dia jgk..tu pun x lepas..byq memahal xdapat visa..sapa x hangin kn

      Delete
    4. Minta balik..belum lg return semua dokumen tu..tgh tunggu

      Delete
    5. hadoi!! paling tak boleh blah bab pic tu..standard kot p ambik gambar kat kedai cakap nk buat Visa China..mmg ada standard size..kalau gambar Visa ke India..size lagi besar..gila!..JM x habis lagi meroyam Visa Mak kena reject ni

      Delete
    6. This comment has been removed by the author.

      Delete
    7. Tenkiu tlg meroyan utk mak sekali..esok tlg babaikn kapal terbang yg suppose nk kena bw mak tu huhu

      Delete
    8. SS dengan HH asik ulang tayang drama mak je... Macam tak sangka!

      Delete
    9. Mmg x sangka..mak ni tiap mlm tiap sambil teringat klu visa lulus tentu tgh membongkang kt china skrg..nyesal x sudah amik agen tu

      Delete
    10. Jangan give up dulu mak! SS rasa sebab agent tu malas... Punca sebab gambar je yg tak memenuhi piawai.... Bila da return dia malas nk submit... Sah2 x balik modal... SS Teringin nk tanya... Mak travel sorang ke? Kalu lebih dr sorang apa jadi kat partner mak tu?

      Delete
  9. SS tengok tajuk entry ni je... Jantung SS dah macam nak pecah dah ni mak... Jap... Nak baca...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde rezeki mak utk ke sana mcm SS dan HH ke xi'an tu...sudah suratan

      Delete
    2. Sabor mak... Aduuuhhh baca ni pon SS frust! Memang lepas ni avoid yg pakai visa... iskkksss tensen!

      Delete
    3. Lps ni memang nk pangkah negara yg kena visa..rugi duhet je..ngada2

      Delete
    4. Jgn kata SS..JM pun debuk debak bila baca..kebetulan plak baca waktu on the way nk pegi collect Visa tadi..asyik berdoa je sepanjang jalan..tapi dlm hati tu kuat mengatakan LULUS sbb waktu submit hari tu dia cakap "i accept ur form" klau kata x cukup syarat mmg kena reject waktu submit tu..alhamdulillah

      Delete
    5. Dh collect tak..dh lulu la tu ye. Pegi sendiri gk senang kn

      Delete
    6. Dah lulus mak..Alhamdulillah...

      Delete
    7. Tahniah JM lulus tanpa bantuan agen..sob sob

      Delete
  10. Aduhai... Aduhaiii... Sebenarnya... SS pon ada mende nak share gak... Tapi nantilah SS up entry psl visa ni... Memang rasa nak maki gak sebenarnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan SS..mmg geram dan nk mrh rasa..syarat semua dah ikut tp still reject..apa hal pn xtaulah..dah call x jwb..sakit jiwa

      Delete
    2. Makkkk.... Ya Allah... Debar tawww baca entry mak ni... SS terus contact agent lepas baca entry... Alhamdulilah... Visa SS dah siap... esok boleh collect...

      Delete
    3. Hamboiii..nk lg pi sana..untung la

      Delete
    4. Makkk... Jangan laa give up dulu... Tak pe... Mak leks dulu... Pegi country lain dulu...

      Delete
    5. Duitku..duitku dh terbang melayang2..agknya kena upah agen SS tu kot..baru lulus

      Delete
    6. Mak! nanti JM nak share tau entri mak ni dalam blog JM..boleh? Mak jangan putus asa eh..kalau JM jadi Mak memang menangis air mata darah kot...saat paling takut bila semua dah prepare..Visa x LULUS...

      Delete
    7. Boleh JM..sila2...nk wat cmno Jm..terpaksa redhaa..darah pn xde nk kuarkn dr mata ni

      Delete
    8. SS pon ada rasa nak share entry ni kat pondok SS jugak... Boleh mak?

      Delete
    9. Sila-sila..no problem..utk penduan readers lain

      Delete
  11. Ok sambung berdebo dan sambung marah.

    Huhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye manisah..mrh xkn abis bertahun-tahun ni

      Delete
  12. Adoi sibaik time aku haritu xde masalah even aku apply tu quite close ngan departure date. Masa tu tawakal sebab pasport aku haruslah kena pos ke KK lagi kan. Xpe Aza, rezeki ko gi negara lagi best pasni. Tapi serius ka memang xnak jejak China dah? Hmm Harbin lawa tau hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha ayat org merajuk Bie..nasib ko baik dari kau laaa...huntung..aku dah nak pencen travel pasni;(

      Delete
  13. Allahu, dia ingt kita cop duit agaknye... Rm180 tu blh sebulan buat blnje mkn, yg agen pun sama sengal,huhuu

    ReplyDelete
  14. Allahu, dia ingt kita cop duit agaknye... Rm180 tu blh sebulan buat blnje mkn, yg agen pun sama sengal,huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal...rasa nak lepuk je agen..Rm180 tu boleh gi obersi dah tuu

      Delete
  15. ala, macam2 pula jadinya. kita bakal terbang ke beijing bulan 12 ni. passport visa sume x settle lagi. risau la pula. -.- dah la g ngan travel agency

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amy..mungkin timing saya kot tak kena..hrp visa awk dimudahkan..Easy share2u pergi sepatutnya september ritu

      Delete
    2. Sebab kes G20 tu rasanya... lepas bulan 10 dah ok

      Delete
  16. Ya Allah kesiannya..setakat skang ni alhamdulillah visa ke china approved jer

    tumpang iklan sket ye....

    Assalamualaikum...
    Jom Rasakan Kesejukan sehingga mencapai suhu -30C sambil menikmati kecantikan binaan ice sculpture ketika WORLD ICE FESTIVAL di HARBIN,CHINA
    Mungkin Ada di kalangan kita x mampu ke RUSSIA kan?....
    So tggu apa lg..Jom lah g Harbin..sempadan RUSSIA ja ni..binaan bgunan dia pon ala2 Russian...souvenir Russian pon ada kt sini...
    Bg sy "HARBIN IS FROZEN CITY"
    WORLD ICE FESTIVAL merupakan acara tahunan di HARBIN yang memberikan pengalaman yang menyeronokan kepada anda ketika berada di sana. JOM sertai kami ke HARBIN WORLD ICE FESTIVAL 2017 :
    RM2550 + RM70(Tipping) based fly from KUL.
    10-16 Jan 2017 by MAS.
    Domestic flight booking tidak termasuk...
    Sekiranya berminat bolehlah membuat tempahan segera dengan membayar deposit RM1000...
    ALL IN PRICE : RM2620
    TEMPAT ADALAH TERHAD
    HUBUNGI SY SEGERA:
    0125735371 - Fauzi Best
    Call / Whatsapp
    Sila lihat album saya semasa January 2016
    https://www.facebook.com/fauzibest/posts/10208110028049463

    ReplyDelete
  17. Ya Allah kesiannya..setakat skang ni alhamdulillah visa ke china approved jer

    tumpang iklan sket ye....

    Assalamualaikum...
    Jom Rasakan Kesejukan sehingga mencapai suhu -30C sambil menikmati kecantikan binaan ice sculpture ketika WORLD ICE FESTIVAL di HARBIN,CHINA
    Mungkin Ada di kalangan kita x mampu ke RUSSIA kan?....
    So tggu apa lg..Jom lah g Harbin..sempadan RUSSIA ja ni..binaan bgunan dia pon ala2 Russian...souvenir Russian pon ada kt sini...
    Bg sy "HARBIN IS FROZEN CITY"
    WORLD ICE FESTIVAL merupakan acara tahunan di HARBIN yang memberikan pengalaman yang menyeronokan kepada anda ketika berada di sana. JOM sertai kami ke HARBIN WORLD ICE FESTIVAL 2017 :
    RM2550 + RM70(Tipping) based fly from KUL.
    10-16 Jan 2017 by MAS.
    Domestic flight booking tidak termasuk...
    Sekiranya berminat bolehlah membuat tempahan segera dengan membayar deposit RM1000...
    ALL IN PRICE : RM2620
    TEMPAT ADALAH TERHAD
    HUBUNGI SY SEGERA:
    0125735371 - Fauzi Best
    Call / Whatsapp
    Sila lihat album saya semasa January 2016
    https://www.facebook.com/fauzibest/posts/10208110028049463

    ReplyDelete
  18. alahaiii risaunya nak p buat visa minggu depan....nerbes mcm nak masuk labour room pulak haha

    ReplyDelete