Saturday, November 26, 2016

Medan Indonesia backpack intro


Tahun ni tahun paling sedih.
Visa tak lulus. Tiket dan fees visa burn nak dekat Rm1k. Duit ku hangus depan mata.
Sakit hati dan marah sampai nak give-up travel gitu.
Tapi nak buat macamana..dalam travel ni akan adalah untung dan ruginya.
Dan yang aku jeles bila ada blogger post entry ;

- Permohonan Visa ke China : LULUS.. ramai kot blogger post entry gitu..bukan JM sorang jek..
Dah kenapa perkataan LULUS itu harus di besarkan??? tiru JM la tu kot.. Berdarah mata aku membacanya tau.
Tapi takpe..aku tetap doakan mereka pergi dan balik dengan selamat. Rezeki kita berbeza. Dengki tetap dengki.

Setelah duit hangus terbakar..mana lagik nak cari duit untuk travel lagik?? aku bukan suku sakat Warren Buffett. Jadi sedaq diri yer..pergi backpack ke tempat paling dekat sudah. Yang tiket flight dan kos hidup murah. Yang tak kena visa. Yang harga tiket tak sampai dua ratus. Takyah berangan nak feeling layan winter nun. Aku ini jeles pada SS dan JM.
Jadi pilihan yang ada pergi short gateaway ke Indonesia.

- Hello?? Medan aje kok?? please la...
- Iya buuu....ini backpakcer tak kira region, asalkan dapat lepas gian travel jadilah kan??
Dari mereput kat pejabat sepanjang tahun. Heh.

Medan dan Indonesia... mencabar naluri bacpacker seperti di India jugak sebab geng putar alam begitu banyak. Jilat ludah balik konon takmau travel ke negara Asean melainkan free..okeh ekonomoney memang sangat terasa sekarang. Sakit hati para pengembara bila nak tukar RM yang dah tak laku lagi tu.
Sebenarnya susah jugak nak cari info backpack di Medan ni. Sebab ramai orang kita selalu pergi Medan ambil pakej sesiap. Yang aku jumpa dan aku rasa boleh di jadikan panduan adalah blog ni:

http://sapikembara.blogspot.my/2014/11/backpack-medan-4h3m-dengan-bajet-rm300_8.html

Cuma dah agak lama ditulis dan ada lagi satu lagi blog yang membuatkan aku fikir banyak kali sebelum beli tiket ke sana iaitu:

http://ilzafmenulis.blogspot.my/2016/01/kembara-paling-seram-3-medan-mengerikan.html

Kisah pengembaraan yang mengerikan sebab kena tipu berkali-kali di sana, di kencing dan digoreng sampai sakit hati ko membacanya. Geram dan seolah ko takde power nak keluar dari putar alam tu.

Baiklah..jadi mari kita ke Medan selama 4 hari dan berdoa agar semuanya dipermudahkan.

Matlamat Medan: Danau Tona dan Berastagi.
Ole- ole buruan : Bingka ambon dan baulu gulung
Keperluan mental : Hati sekeras berlian (bukan batu) dan sentiasa alert
Bekalan hidup : RM500 dan badan sihat cergas
Cara travel : Rileks, redah dan ikut naluri. Redah bukan sebarang redah, redah dengan ilmu di dada eh di otak okay..no problem with redah way but read a lot..prepare for the worst and hope for the best.

Welcome to Medan

46 comments:

  1. Bila JM baca second perenggan tu buat JM tergelak besar sbb? JM pun perasan kenapa perlu taip perkataan LULUS besar like me..tiru ke? Ahaahha JM pun ada perasaan camtu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM kan rerupis..semua orang nak tiru even tajuk entry jek

      Delete
  2. JM letak LULUS besar tu nk stresskan bukan senang nak lulus Visa ni pas kes Visa Mak kena tolak tu..haish! Kalau JM jadi Mak pun frust nonggeng kot..RM1k burn camtu jek..tak pe redha je lah te..betul lah..itulah risiko kita kena tanggung as traveller ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tgh nk move on nih..betoi itu risiko travel ni

      Delete
  3. Ye aaa..cth beli tix setahun akan datang sbb nak dpt harga mirah..tp x tahu apa akan jadi setahun akan datang...apa2 kemungkinan yg akan berlaku kita kena bersedia hadap..sentiasa doa afar trip yg telah lama plan berjalan lancar aminnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa kan..beli tiket sb murah tapi dlm setahun tu mcm-mcm boleh jadi seperti bencana alam, rusuhan dan semua kemungkinan yang buatkan travel kita boleh terjejas

      Delete
  4. Skema tul JM komen...SS mana SS? Mak jeles sama kita la eehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tgh membuta lagik kottt :))

      Delete
    2. X yah nak jeles laa mak! Banyak tempat lagi leh cover! Tapi mak dengki tetap dengki! Kah kah kah...

      Delete
    3. Jeles la org tu asik jlnnn je

      Delete
  5. Medan? JM pun teringin jgk nk ke sana tp kena follow entri Mak dulu..nak tgk berjaya ke x backpack ke sna..kena tipu ke x..sram plak bila ada kes kuat menipu ni...medan bukan serambi kaabah ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM..Medan ke Aceh yang serambi kaabah tu..takut jgk ni

      Delete
    2. Mak dah pegi lom ni..ke tgh menghitung hari

      Delete
    3. Aceh dengan padang laa serambi mekah! Ha ha ha

      Delete
    4. Nnti i post yer..SS lg tau tu..Jm dh lupee

      Delete
  6. SS ingatkan SS dgn Jay emm je perasan pasal perkataan LULUS dikebanyakan blog... rupanya mak Pon perasan gak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh keh keh! Waktu JM baca tajuk entri lebih kurang sama tu...hurmmm senyum je laaaa

      Delete
    2. Tajuk entry SS je lain... visa denied people denied... 😂😂😂

      Delete
    3. Haa perasan la sb sakit ati baca

      Delete
  7. Mak bukan x de rezeki... tapi rezeki tu lum sampai... Sabar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa...tgh sabor ni yg nk meletup rs

      Delete
  8. Entah kenapa... SS tak tahu lah nak ckp camne... antara bebanyak tmpt kat indon... SS letakkan Medan pilihan paling akhir kalu boleh! Sebab belum sedia mental untuk melawan pembongak medan! Drama China pon dah cukup menghantui... Adehhh!

    ReplyDelete
  9. Betul mak. Sakit ati kan duit burn sebelum travel.
    Huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. First time jadik nihh..tu yg rs emosi

      Delete
    2. Sama lah kita mak.

      First time juga.

      Sakit hati oiiii

      Delete
  10. medan takde apa sgt..tapi lain2 tmpt mmg best cuma yang tak larat jrak antara satu tmpt yg giler jauh..jgn lupa try mee aceh, bandrek dan tst ;)

    ReplyDelete
  11. iye... Mummy pun jeles ngan SS dan JM..jalan je kejenya.. hehehe

    ReplyDelete
  12. Takpa Bukkk.. di Medan pun ada juga tempat-tempat yang menarik.

    ReplyDelete
  13. Betuila dok opis lama2 ni memang boleh mereput... adehhh

    ReplyDelete
  14. Ehhh Baru mummy pasan.. mummy tak follow blog Makk lagi..Done Follow.Soryy Makkk .. kerr Widget Follower tu baru letak..hahahha.. KEH KEH KEH.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah lama letak tau mummy..iskkk sib bek mummy..

      Delete
  15. sedeyynya duit burn mcm tu jerk kann...hancuss harapan nk berwinter kat sana...maybe ada hikmah tu kenapa allah x izinkan kita ke sana....apa pun mmg terasa sgt tidak berharga sungguh duit mesia nie...barang2 import makin mahal...brg2 local apa yg ada..huhuhu

    ReplyDelete