Saturday, December 24, 2016

Baan Talay Homestay Tanjung Bunga dan pasembur Padang Kota



Kali ni cuti sekolah pergi Penang je. Sebab nak try kelainan, aku book banglo kat Tanjung Bunga ni. Book kat Booking.Com dan kena bayar deposit..peak season sama waktu ni.

Baan Talay homestay ni rate boleh tahan mahal. Banglo ni tepi pantai dan jika dari Gurney drive terus sampai nampak Flamingo hotel, then u-turn dan amik kat Lorong Abbas sebelah kiri tu, kat kawasan perumahan. Sebelum sampai Sheraton Four Point tu.
Kadar bilik bermula dari Rm80 (takde ekon) sehingga Rm 350. Ia ada semua jenis bilik, share bathroom, private bathroom, bilik family (Rm240), bilik berdua dan banglo ni ada 12 bilik. Free wi-fi setiap bilik. Tujuan utama nak pergi Penang sebab nak mandi pantai. Baan Talay homestay ni memang tepi pantai..dan pantainya lebih cantik dan bersih dari yang dekat Batu Feringgi tu.
Bilik dia ada yang baru, ada yang worn out. Aku amik byk bilik so boleh compare.

'' Hartanah ini terletak 1 minit berjalan kaki dari pantai. Hanya beberapa langkah dari Pantai Tanjong Bungah, Baan Talay Homestay Pantai menyediakan penginapan yang aman dan selesa dengan akses WiFi percuma di seluruh hotel. homestay ini mempunyai meja tempahan lawatan untuk membantu dengan urusan perjalanan dan menawarkan perkhidmatan dobi. Hartanah ini terletak dalam jarak 10 minit pemanduan untuk ke Batu Ferringhi dan 20 minit pemanduan dari pusat bandar Georgetown. Terdapat pelbagai kedai makan tempatan bersebelahan dengan homestay. Straits Quay Shopping Mall berjarak 5 minit manakala Gurney Drive dalam jarak 10 minit pemanduan dari rumah tamu ini.''~ booking.com
ini banglonya..berkunci pagar dan memang privacy..nak check-out key drop je
pintu masuk homestay

common room utk breakfast dan minum

hall

hall dekat dapur

porch


dapur..boleh masak jgk..cuma tak pasti halalnya tu..setakat nak magi cup dan minum milo takde masalah
family room

nampak laut
bilik family kat tingkat atas

bilik double kat bawah

bilik double

bilik utk dua org..agak uzur

bathroom

toilet

ruang utk family room
jalan keluar pagar sedikit dah depan pantai..ramai mancing sini


senja di Tanjung Bunga..ni dekat pantai depan banglo Baan Talay tu

bersih dan jernih airnya



Satu benda yang aku tak suka kalau datang Penang ni adalah masalah parking. Dah berapa kali aku kena saman sebab ni....memang penguatkuasa MPPP ni kerjanya menyaman je dan pantang lepa, ko letak kereta 5 minit pun memang kejap je dia bagi surat cinta. Jangan buat malu tandatangan ba*i pulak kat situ.
Dan malam tu nak pergi makan kat Gurney Drive/ Padang Kota ..parking kat roundbout takde kupon kenderaan MPPP memang kena saman la Rm50. Sapa suruh parking luar kotak. Salah sendiri..padan muka. Jadi sesapa nak pergi makan pasembur padang kota, sila parking dalam Gurney plaza. Bayar Rm6 (ikut jam) dan jalan sikit pun takpelah dari kena saman.
Pukul 9 malam pun still kena saman Majlis Perbandaran Pulau Pinang. pffftt. Ramai kot yang kena saman tu, kaya la MPPP ni.

Lagi satu kat Gurney drive ni gerai makan cina punyalah panjang, meja depa pun banyak dan luas..yang gerai makan melayu cuma secoet je kawasannya. Seksa nak cari meja. Dah kenapa?? ingat cina je ke makan kuat dan kaki makan?? Aku bukanlah nak racis ke apa..korang pergilah tengok sendiri. Gerai Melayu adalah dalam tak sampai 20 gerai kot..yang gerai cina punyalah panjang...mau empat lima enam puluh gerai...Eh Guan Eng ni..kang aku cakap ko racis ko marah.
Nak redakan hangat hati, ko orderlah pasembur padang kota tu puas-puas..memang sedap baq hang..jilat pinggan makan...kuah dia memang terbaik cukup rasa manis dan pedas.

kena saman semata nak makan benda ni..sedap wooo

beratur nak amik pasembur ni..pilih jangan tak pilih

sotong..udang..perghh

punyalah payah nak cari kerusi meja..eh brader ni dok usha tuu amik gambo curi dia

lepas amik sotong goreng tu semua, bagi kat tukang potong utk kira dan masuk pinggan serving
lazat nikmat..lupakan bab kena saman tu

pasembur padang kota..dalam Rm40 sepinggan nih..ada sotong, fish cake, cucur udang, kentang,tauhu,telur dll. Udang dan ketam je aku tak amik

20 comments:

  1. wahh jjcm penang...bestkan passemboq dia...skrg nie kalau nak ke penang mmg sakit ati...dgn jammednya..dgn payah parking lagi...kalau mai penang...mmber suggest keter park kat hotel hang pi naik bas...nko mampuu..adehhhh...tapi dari kena saman...aii rela naik bas...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..penang stress sb parking dan jem huhu

      Delete
  2. Replies
    1. Beso..klu umh sendiri gitu..kira jutawan la

      Delete
  3. Part parking mmg x leh nafi... my sedara siap kena angkut lg... takat saman tu dah jadi makanan dorang mak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..kena tow keta klu diorg jumpa x byr saman

      Delete
  4. Pernah dulu pusing gurney tu nak makan... terpaksa parking dan jalan kaki dari sopink mall brrhampiran.. seksa!

    ReplyDelete
  5. Penang adalah singapore kedua ye mak... they dont bother!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Singapore kedua klu gaji lebat syok jgk...ini...

      Delete
  6. Dah lama x gi Penang - gerai2 sana mmg best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq singgah zurainny..mknan mabeles kt penang

      Delete
  7. JJCM Penang memang best, tapi tulah, masalah parking..kalau dulu nak pergi, elak weekend n cuti sekolah

    ReplyDelete
  8. Rasa dah komen kat entri ni.

    Hihi.

    Mungkinkah ID kita bikin masalah smula.
    Ayyak

    ReplyDelete
  9. Penang ... hmmm. Apa yang best penang ye. Hihihi...
    My sis house kt penang. Sblh usm.

    Tiap kali p penang tak pernah berjaya sampai batu feringhi... i am so sad.

    Dok kat umah terus tak kluar2 ... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan best nhhas..nhhas mesti bukan kaki makan

      Delete
  10. Tapi mak. Beso betui banglo tu mak.

    Kapasiti ramai tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo beli juto-juto nih..pyh nak dapat rumah penang yg bertanah

      Delete