Ole- ole yang harus di beli di Medan Indonesia

Salam semua.
Entry ni berkisar tentang sobenir yang harus di beli di Medan, Indonesia dan harga yang aku beri ni adalah pada bulan Disember 2016. Panas berdenting lagik. Sebenarnya sebelum ke Medan aku try search tentang benda apa yang fames untuk beli bawak balik. Tapi takde satu pun blog yang buat list ni padahal ramai je yang pergi Medan kan. Yang ada banyak blog indonesia jek.

Okeylah untuk bantu sesapa yang nak ke Medan dan nak estimate bajet untuk sobenir, maka dengan baik hatinya aku list kan untuk uolls yek. Sobenir paling popular untuk di bawak balik adalah bika ambon, bolu meranti, FM dan keychain. t-shirt, beg telekung tu dan buahan dari Berastagi. Banyak lagi tapi aku listkan yang aku beli dan tau harganya. Aku genapkan je mana yang kurang tu ikut currrency. Cuma maap le kain telekung, kain pasang semua ni aku tak pergi tengok dan beli.
Sobenir ni ada yang aku beli kat Berastagi dan ada yang dekat Medan.

kedai sobenir di Berastagi

1. Bika Ambon/ Bolu Gulung/ Brownies/ Lapis Legit (kek lapis sarawak tu)/Markisa jus:

Harga bika ambon ni: kecil Rp33,000 ( Rm10). Besar Rp 60,000 (Rm 20)
-Brownies : Rp 40,000 (Rm14)
-Lapis legit (kek lapis) : Harga dari Rp50,000-60,000 ( Rm16-20) ikut perisa
-Bolu gulung pelbagai perisa : Rp30,000- 60,000 ( Rm 12-20)
-Markisa jus : Rp 50,000 (Rm 16)
Semua ni boleh di beli di Jalan Mojopahit, Medan. Jika tak nak beli kat kedai Zulaika pun ,banyak lagi kedai dekat lorong yang sama jual benda ni.

Aku rasa yang sedap bolu perisa bluberry..

ini kedai Zulaika..tapi gambo takleh ambil dalam ni..ada testing macam kek lapis Sarawak jugak

nasihat aku beli bolu gulung byk-byk sebab ramai ckp sedap bila aku bwk balik tu..bika ambon tu ada yg suka..ada yg tak. Rugi aku beli bolu gulung satu jek

2. Beg Telekung/dompet/ket chain/FM/ t-shirt:

Beg dompet: ada 10 biji harga Rp60,000 (Rm20)
FM : harga bermula Rp5,000-8,000 ( Rm1.6-2.6)
Beg telekung: 3 biji Rp 50,000 (Rm16)
Key chain : 10 biji untuk Rp 10,000 ( Rm 3.20)
T-shirt macam I love NYC tu harga dalam Rp40,000 (rm16)
Gelang ikat dalam Rp5,000 (Rm1.60)
key chain beli kat Berastagi

Fm pun kat Berastagi

beg telekung ni di lipat kecil..bila dibuka besar..beli kat Istana Maimoon

dompet ada satu paket 10 biji
aku berkenan dreamcatcher ni..harga dalam Rp100,000 (Rm32) belum tawar
t-shirt Rp40,000 ( Rm14) dan boleh tawar lagi
gelang tgn


3. Buah-buahan Berastagi

Yang ni jangan taktau, aku bawak nek atas kapal terbang buah pisang kaki Berastagi. Sebab murah pada aku..cuma taklah sebesar dan secantik buah pisang kaki dari Korea Selatan yang ko beli kat Tesco tu. Buah pisang kaki dia ni kena rendam dalam air dulu sebab diselaputi abu Gunung Sinabung yang masih mengeluarkan abunya itu. Bawak nek flight buah ni boleh sebab aku tak amik luggage..kastam sana tak strict pun.

Pisang kaki satu kilogram : Rp20,000/kg (Rm6) - ada dalam 7 biji
Buah salak :Rp20,000/kg (Rm6) - rapuh dan sangat sedap
Buah markisa : Rp20,000/kg (Rm6)
Buah delima : Rp50,000/kg
Limau local : Rp30,000/kg (Rm 9) -manis dan berulas besar

buah berastagi manis-manis belaka

pasar buah berastagi

buah markisa

buah pisang kaki yang berdebu gunung berapi

limau manis dan sedap
buah salaknya rangup kruk kruk dan manis

nak beli bunga pun boleh

delima lebih mahal sikit
strawberry ni manis..harga dal Rm3 jek
So, itu je aku beli masa kat sini. Roh makcik beli kain tu tak sampai masa kat sini so selamat
duhet i...

Comments

  1. haii tuan rumah...kiter singgah nie...bingka ambon tu pun kita x suker sgt...medan nie best jugak sopinx2 ehhh...buah stoberi tuu murahh giler...kat sana sejuk kott tu yg buah2 dier manis jerkkk

    ReplyDelete
  2. Tu diaaaa... sekali update! Soping terus! Ha Ha Ha

    ReplyDelete
  3. Siap berdebu lagi buah pisang kaki tu ek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jenuh basuh tak kuar..nk makan kena kupas

      Delete
  4. Buah salak kalu x beli mmg rugi laaa kan... beso2 lak tu!

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Yg sejuk kat Berastagi..ala Cameron gitu

      Delete
  6. mmenarik entry ni..uka beg telekung tu.unik..

    ReplyDelete
  7. haha..roh makcik beli kain. OK, tu win

    ReplyDelete
  8. Suka bag telkung tu. Kalo kengkawan g indon mesti nk kirim.
    Blh isi baju pack2 dlm luggage

    ReplyDelete
  9. Betul lh mak.
    Kalo g ostrolia pun. Ber bag2 kita beli mknan n buah2 an bawak balik.

    Hihi

    ReplyDelete
  10. Wah strawberry dia murah sangat tu! Kena borong strawberry klo dtg sini

    http://www.fatindays.com

    ReplyDelete
  11. Tuan rumah, saya pnah bawak balik apel dr VNM, kastam dh pesan, g Oversea lain kali jgn nk gatal bawak balik buah, tgk tuan rumah relax je bawak balik buah. Tgk mcm seronok je nak beli belah....

    ReplyDelete
  12. The New York Pass is like a credit card - which allows you fully cash free entry to over 80 popular New York tourist attractions.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Negara yang rakyat Malaysia boleh lawati tanpa visa/senarai perlu visa

Langkah demi langkah dan cara nak naik kapal terbang-proses dan prosedur

Shopping dan membeli belah kain pasang,telekung dan tudung di Bandung Indonesia

Ole-ole yang harus dibeli di Langkawi/Koleksi pinggan mangkuk Haji Ismail Group

Vietnam Part 1-Shoping dan membeli belah kain pasang, beg, dan barang dari Ben Thanh Vietnam