Wednesday, March 30, 2016

Penarak Bamboo Beach Resort Langkawi

chalet terapung Bamboo Beach Resort Penarak

reception
Resort yang terletak di Kampung Penarak, Kuah.
Masih dalam kawasan Kuah dan senang nak ke bandar. Berdekatan dengan Dataran Helang dan Lagenda Park serta lapangan terbang.

Saturday, March 26, 2016

Langkawi weekend gateway

pantai Cenang 2016

Pulau Lagenda ni boleh dikatakan aku kunjungi setiap tahun.
Selain dekat aku suka pantainya yang berpasir putih dan halus. Lagipun museum 3D tak masuk lagi.
Kena repeat jugak kekdahnya.
Rush jugak trip ni, tapi sebab ni aku dah tak tahan.. lama sgt tak berjalan. Jadi ni kira macam weekend gateway aje.
Balik kerja drive ke Kuala Perlis. Parking kat kawasan berbumbung ni RM10 sehari, so total 3 ari Rm30. Ni low season..jika peak season dalam Rm15 sehari.

Monday, March 14, 2016

Cara semak jika anda dilarang atau tidak utk travel ke luar negara

PETALING JAYA: As more than 820,000 Malaysians have been blacklisted from leaving the country, Malaysians can check their current immigration status by logging into the Immigration Department of Malaysia's online checking system. Malaysians can follow these simple steps:
1. Visit http://sspi2.imi.gov.my/ (masuk ke website ni dan taip nombor IC je..semak status terus)
2. Enter your IC number in the text field.
3. Click the “Semak” (Check) button.
4. View your status.
If you are not barred from leaving the country, the status will appear as “Tiada Halangan” (No restriction).An alternative method to check your immigration status and to find out which government agency has issued the blacklist order is by calling the 1Malaysia One Call Centre (1MOCC) at 0388801000.
Ramai rakyat Malaysia yang dilarang ke luar negara kerana di isytihar muflis, tidak membayar pinjaman tabung pendidikan (PTPTN), tunggakan cukai, sebab keselamatan dan lain-lain.

''Terbaru, Rozita Che Wan mendedahkan yang beliau pernah ditahan dari bercuti ke luar negara oleh pihak imigresen selepas beliau didapati mempunyai hutang atau tunggakan cukai pendapatan pada tahun 2014 yang lalu.''

Kredit to:
http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/03/14/how-to-check-if-you-are-on-the-travel-blacklist/