Tuesday, January 31, 2017

Backpack Medan- Jelajah Pulau Samosir

Hari ini hari ketiga di Medan.
Nyenyak tido di Hotel Carolina ni, dengan sejuk biliknya, tak perlu aircond.
Mandi pepagi pun macam kat Cameron dah. Bangun dah cerah dan kena meronda awal pagi ni sebab feri ke jeti Tigaraja ada sejam sekali je, kalo terlepas jenuh kena tunggu lagi sejam.
So sewa motor dari Carolina hotel ni. sejam Rp35,000 (Rm11) dan kena meronda dalam masa sejam je sebab nak feri akan datang pukul 8.45 pagi.

Sewa motor dia bagi helmet, dan share berdua. Minyak petrol full tank dan motor skuter. Nasib baik aku ni memang kaki rempit jadi takdelah nak takut ke apa bawak motor meronda pulau ni.
Keluar dari Carolina, amik kanan dan jumpa pekan area ni yang cater untuk pelancong. Ada kedai makan, kedai sobenir, kedai baju-baju dan banyak resort di tepi-tepi pesisir pulau. Memang cantik sangat dan akan lalu kat kampung-kampung orang Batak serta nampak la gereja-gereja depa tu.

Naik motor je berhenti amik gambar. Perah minyak motor sikit baru nak corner baring dah stop amik gambar. Bila nak pusing satu pulaunya?? Suasana pagi tenang dan rilek cara hidup orang kampung..takde kalut apa. Anjing comel banyak la.
Sampai dekat muzium Batak iaitu Raja Siallagan tu, di area Ambalita tapi tak masuk. Amik gambar dari luar je dan sambung merempit.
Sedap  bawak motor kat sini..lengang dan aman jek.

ini kiosk sewa motornya..

dapat skuter nyaman..sng nak naik,,takyah mengangkang dah

hotel sekitar carolina

kampung orang Batak..dua org penjual ni berjalan jauh gila sampai penghujung kg..ms pi kami jumpa mereka..masa balik pun jumpa mereka dah berjalan kaki berpuluh km utk jual sayur

jalan berbukit

menangkap ikan


ni depan muzium Raja Siallagan..kami tak masuk pun..


ni kat kampung Ambarita

ni tempat yg ada dalam pakej pelancong jika ko amik..akan dibawak kesini..muzium Batak

anjing rilek diatas jalan..takde sapa nak hon





antara view yang tercantik kat sini..syukur dapat nikmati semua ini 





lawa kan bukit bukau dia

kampung Batak


aman dan tenang je kat sini


rasa macam nk pergi golek kat padang rumput tu..cantik 



rumah tipikal batak

kat Ambarita ni ada jual sobenir dll..tp kami tak singgah
kubur tok nenek di sebelah rumah

serius tak sangka Samosir ni lawa sangat..tak sia-sia ngubat hati dari China dtg sini


Lepas balik dari meronda naik speda motor, pack bag dan check-out dari hotel. amik feri jam 8.45 pagi ke jeti Tigaraja untuk sambung perjalanan ke Berastagi pulak.

Monday, January 16, 2017

Backpack Medan- Carolina Cottage/ Hotel Danau Toba

Hotel ni terletak di Danau Toba, Samosir.. tepi tasik dan sangat cantik. Masa mula sampai tu aku takut jugak melihatkan seni binanya yang ala hotel mahal..tapi rupanya ada bilik murah dan mahal di sini. Jadi kalo tak derduit banyak pun boleh je datang check-in.
Aku just walk in je ke sini, takde buat tempahan apa..tapi jika peak season jangan tiru macam saya ok. Nanti tak memasal kena tido tepi batu tasik tu.

Lanskap hotel ni sangat cantik..semua bercirikan budaya Batak..jika naik bot dari jeti Tigaraja tu bagitau kat kapten bot tu nak turun kat Carolina. Dia akan stop kat banyak jeti resort-resort yang ada..bila sampai kat Carolina jeti dia akan laung "carolina, carolina''. Bumbung rumah tradisi Batak sekali tengok memang macam bumbung rumah orang Minangkabau tapi ada perbezaannya. Bumbung rumah minang lebih runcing. Hurainnya boleh tgk kat sini http://mte3012-radenhafizshariman.blogspot.my/

Bilik kami takde aircond pun, tapi still sejuk macam kat Cameron. Cuaca kat memang nyaman dan tak panas, walau taklah sesejuk Camron tu.

Cuma wifi kat bilik takde..kat restoren dan reception je ada. So memalam lepak kat restorennya sambil layan internet, dengar budak-budak ni main gitar menyanyi dan tak makan sini pun boleh je lepak. Dah memang restorennya tak halal kan..minum boleh lah.
 Di sini kebanyakan penduduk adalah kaum Batak yang beragama kristian..jadi cik bab* adalah benda yang selalu appear dalam menu. Bila tanya waiter kat sini memang sah lah tak halal restorennya.
Hotel ni jugak ada menyediakan sewa motor dan basikal.
Kadar biliknya seperti kat bawah:

rate bilik..ada mahal ada yg murah






Ini jeti untuk turun ke Carolina hotel/cottage

ini view pertama turun jeti..rasa macam orang kaya dok sini..tapi rupanya bilik murah pun ada..serendah Rm30 semalam

naik tangga utk ke reception

reception

reception di tepi restoren
dia punya motto akronim tu



restoren..tak halal yek
naik tangga untuk ke bilik

bercirikan rumah orang batak

letih jgk panjat tangga

ini bilik kami..RP100,00 (Rm30)..murahkan

ini biliknya

bersih dan selesa..
air cond takde tapi sejuk

bathroom standard kat medan..semua ada gayung




view dari balkoni bilik..siap ada durian sebijik bergayut situ


yg ni ngadap tasik dan pantai
overall hotel ni berbaloi, cantik bersih dan murah. Kalo ada lebih masa memang stay lama. Tenang, aman damai rasa. Staf mesra dan service bagus.
ada papan anjal nak terjun tasik..dok kat sini amik pic..letak caption deep