Thursday, February 13, 2014

Cara Renew Passport-beza passport lama dan baru

Baru renew passport semalam.(tu pun nak habaq ka).Belum lagi sampai kekdah yang kata tak perlu bawa gambar ke imigresen. Masih kena bawa lagi buat masa sekarang.
Kekdahnya:

1. Bawa passport lama dan kad pengenalan serta gambar terkini dua keping.

2. Pergi ambil number atau ke kaunter untuk renew passport.

3. Serahkan passport lama,kad pengenalan dan gambar. Petugas tu akan tanya adakah maklumat kita berubah?contoh status perkahwinan dan alamat dan lain-lain. Jika tidak, dia akan print satu borang dan minta kita semak adakah betul atau tidak. Jika ya,kita kena sign diborang tu dan cap jari diborang tu. Kita jugak diminta scan  ibu jari kanan/kiri. Dia jugak akan tanya nak renew untuk berapa tahun passport dan beritahu caj yang dikenakan.
2 tahun- RM100
5 tahun- RM300
Lepas selesai, boleh duduk dulu dan tunggu untuk ke kaunter bayaran.

4. Kaunter bayaran akan panggil nama kita dan disini kita bayar caj passport. Aku renew untuk 5 tahun dan caj Rm300. Bab renew ni jangan risau kalau kita buat awal dari tarikh expire kerana imigresen akan isu expired date ikut tarik isu passport. Contoh,ko renew passport bulan februari tapi sebenarnya passport ko expired tamat bulan April.Jadi tarikh expired passport ko pada bulan April,bukan pada bulan Februari. So kalau pergi awal pun,tak rugi. Nombor passport baru kita jugak takkan sama dengan nombor lama passport (tak macam mykad kita yang nombornya tak berubah)
Dikaunter bayaran ni,kita kena bagi duit dan kad pengenalan, serta scan cap jari. Dan kita akan diberi resit bayaran.

5. Kiraan passport siap adalah sejam dari masa ko bayar dikaunter. Contoh bayar pada jam 10 pagi,akan siap jam 11 pagi.

6. Collect/ambil passport tu dikaunter serahan passport dan serahkan resit, kad pengenalan, dan scan ibu jari kanan. Dah selesai dalam tempoh sejam lebih. Petugas akan serahkan passport lama yang telah digunting, passport baru dan cop passport telah diserahkan diresit bayaran.
Cepat dan mudah.

Beza passport lama dan baru:
passport lama akan kena gunting lepas dapat passport baru

1. Gambar lama bewarna, gambar dipassport baru hitam putih.

2. Passport lama ada 48 muka,yang baru 50 mukasurat. Dan passport baru ada macam cip ke apa dimukasurat pertama tu, sebab dia keras dan laminated.
passport lama-kiri, passport baru-kanan

3. Maklumat peribadi- passport baru ni ada 2 keping gambar, besar dan kecil dibawah (mcm mykad baru tu).
yang lama-atas..yg baru dibawah
4. Mukasurat belakang passport:
yang baru ada line putih dan pekara untuk perhatian jugak dikurangkan.
Passport lama ada 8 pekara, passport baru ada 7 pekara. Pekara yang di tiadakan adalah : Jika berlaku kehilalangan passport, laporan polis hendaklah dibuat sebelum berurusan di Jabatan Imigresen atau pejabat Perwakilan Malaysia di luar negara


yang lama

yang baru
Nombor passport lama dan passport baru tak sama yer...new passport mean new number.

Review Itenary Istanbul- Europe


Perjalanan yang mulanya dirancang hendak ke London-Paris-Brussel-Berlin-Prague-Vienna-Switzerland dan pass thru semua Europe backpackers pathway.

Tetapi akhirnya panggilan ke Turki lebih kuat..pertembungan budaya dan keunikan kota yang dinobatkan antara paling menakjubkan di dunia.Tanya sana sini, semua orang yang selalu pergi oversea kata  'aku dah travel seluruh dunia,tapi tempat yang paling menakjubkan adalah Istanbul dan Turki,seolah berada dalam alam mistik,cerita seribu satu malam dan uniknya mengatasi semua negara lain'.
Yang cakap tu bukan pergi calang-calang negara tapi semua negara maju mereka dah khatam- Swiss, German, US, Russia, Denmark segala dan kiranya tiap bulan ada je trip obersea.
Ok,  ko menang,dan aku memang dah diracun, bukan oleh seorang, tapi semua travelers..yang beri penjelasan yang sama. Turki. Istanbul. Istanbul. Turki. Turkiye....yada yada.
Aku suspek depa ni berjemaah bersama-sama mempengaruhi aku, atau adakah Istanbul begitu mendambakan kedatangan aku? hell yes.

Sunday, February 9, 2014

Travel Makes You A Better Person -bootsnall articles

By Jennifer Miller   |   January 29th, 2014   |  
It sounds arrogant, doesn’t it? The insinuation being that who you were before was “worse” in some way. Or maybe some people who haven’t traveled will read that and assume that the underlying assumption is that those who travel are better than those who don’t, or that I’m making a value judgement based on my preferred lifestyle which automatically denigrates theirs.
My assertion here that travel will make you a better person is not arrogant, and if it strikes you that way, please hear me out.
If there is one thing that my travels continue to underscore, it is that pride is my biggest struggle and arrogance lurks just below the surface. Every time the discussion devolves into “us” and “them” or my thought process struggles with a reality elsewhere, the solution to which seems so “simple” to my “Western” way of thinking, I am reminded that I have work to do. Travel is nothing if not a continual and painful lesson in humility. However, my assertion here that travel will make you a better person is not arrogant, and if it strikes you that way, please hear me out.

Let’s begin with what I’m not saying

backpackers
I’m not saying that only people of travel have worth. I’m not saying that a lifestyle that takes a person around the globe is somehow better, or more enlightened than one that does not. I’m not saying that you are a “worse” person now, before you’ve traveled. I’m not saying anything at all, in fact, about the generalities.

What I am saying is that we are shaped by our experiences, and travel changes us. It changes us on an individual and very personal level, in ways that bleed over into every aspect of how we live our lives. Or at least it can, if we let it.
~There is really no way to convey what you saw, what you experienced, and how it changed you on the inside, even when everything external looks the same.
If you’ve traveled, even a little bit, you know this to be true. You’ve struggled to put into words the experience you had with a homeless mother and her hungry child, or the simple joy of a village full of kids with nothing but a ball to make fun with; and make fun they did. There is really no way to convey what you saw, what you experienced, and how it changed you on the inside, even when everything external looks the same. Your physical body went traveling and came back with a tan, but the nebulous you is still out there and can never fully return.
~Travel takes what you had to offer when you picked up your backpack and builds on it, molds it, and shapes you in the process.
It’s not that travel somehow magically improves on everyone who strikes out, it’s that travel affects an individual, and then that individual, forever changed, interacts differently, with herself, with friends, with family, and in the market place. Travel takes what you had to offer when you picked up your backpack and builds on it, molds it, and shapes you in the process. You return, not better than anyone else, but a better version of yourself.

Overflowing into daily life

Is family travel for your family
And then those changes, imperceptible at first, overflow into your every day life.

-You become a better friend for having walked alone in the world and knowing what it is to miss people. Relationships may matter more. You may find yourself open to strangers in ways that you were not, because you know what it is to be taken in as an alien yourself. You may find that your trust in humankind and our basic goodness increases once you breakdown the walls of “us” vs “them.”

-You become a better partner for taking the time to learn more about who you are and your place in the world. Travel teaches you the insignificance of your own life, and paradoxically, the supreme importance of the impact of one person on the world. If you’ve traveled for a while, it’s much harder to make life all about “you” and much easier to be willing to be flexible, to give, and to see other points of view, all things that will serve us well in relationships.

-You become a better parent for having a bit of perspective on how the other half lives, and understanding that, in fact, it’s not the “other half,” it’s more like the other 80%. All of a sudden those lists of what you “need” for a baby and cost calculators for child rearing seem ridiculous. Because they are. You’ll be less likely to fill the landfill with colourful plastic and the happy trash that goes with toddlerhood when you have seen kids with bare feet, a stick, and a ball develop just as nicely as a coddled mini-Manhattanite. You’ll have a desire to show your child the world where perhaps before your instinct was to try to protect her from it. You’ll be less worried about the many, well marketed “right” ways to parent and more accepting of the reality that there are as many ways to raise well adjusted kids as there are caring parents who are doing their best.
 ~You may find that one of the results of your travels is an intense desire to be part of the solution, to make a difference in your family, in your neighbourhood, or in your community, which affects the whole world.
-You become a better employee, or entrepreneur for having some international experience and perspective on the diversity of the world marketplace. Not only will you have valuable new connections, you’ll have new skills that allow you to build bridges between cultures and add value to your particular niche in the business world.

-You become a better citizen for having seen what works and what doesn’t in other parts of the world. On the one hand, you’ll gain a first hand appreciation for the many blessings of being born into a first world country. On the other hand, you’ll come face to face with the reality that “our” way of doing any number of things isn’t the only, or the best way. Spending time in a communist dictatorship will renew your conviction to vote and be part of the political process. You may find that one of the results of your travels is an intense desire to be part of the solution, to make a difference in your family, in your neighbourhood, or in your community, which affects the whole world.

Lots of folks come home from a journey with an intense desire to change the world. Some of them do it in big ways: they start NGOs, they volunteer their time, they move to India and live in communities where they empower little girls with education, healthcare, and tools to escape cycles of poverty and desperation, like a friend of mine has.
~Our travels, what we’ve learned and how we’ve been changed by them, will leak out of every pore if we let them.
What’s not as obvious, not as sexy, but just as powerful is the myriad of small ways in which the rest of us, who come home and go about normal life, change the world. Our travels, what we’ve learned and how we’ve been changed by them, will leak out of every pore if we let them. We’ll be different friends, partners, parents, employees, coaches, activists, community members and citizens, of our individual countries and the world; if we have the courage to live authentic lives instead of just blend back in.
So let me ask you, how has travel changed you? How has it changed how you live your life?



Tuesday, February 4, 2014

Hydro Hotel Penang

Located at Miami Beach Penang.
Rate Rm150++.Bilik memuaskan cuma tv zaman jepun.Bathtub segala ada..dan bilik luas.
Jejantas ke Miami Beach tersedia ada.
jejantas Hydro.

lobby
tumbuhan hiasan menjalar kt lif..ala ala hotel Golden Flower Bandung
Coffee House yang terletak tepi pool
kolam renang
view dari balkoni bilik
The room:




Sunday, February 2, 2014

Miami Beach Penang

Terletak dekat Hydro Hotel.Jalan ke Batu Feringgi.Ada gerai laksa,air kelapa dan minuman.Malam ada ikan bakaq kat sini.Ada jugak surau,bilik mandi dan menara peninjau baywatch.








Rumah Mahsuri Langkawi

Makam Mahsuri adalah merupakan tempat yang dipercayai di mana Mahsuri binti Pandak Maya dikuburkan di Pulau Langkawi, Kedah.
Ia terletak sekitar 12km dari Kuah dan terletak dalam kawasan kompleks Kota Mahsuri, Mukim Ulu Melaka. Cerita rakyat menyatakan Mahsuri dikuburkan di tempat dia melepaskan nafas terakhirnya selepas dia dihukum bunuh di Padang Mat Sirat.
Makam Mahsuri telah dibina semula dan dilengkapi dengan muzium, teater traditional dan rumah Kedah yang mewakili rumah binaan Langkawi yang popular ketika itu, dikatakan dibina di bekas tapak rumah Mahsuri. Sebuah perigi yang digelar perigi Mahsuri turut terdapat dalam kompleks tersebut.
Tiket masuk Dewasa RM7 dan Kanak-kanak RM3.50.

Kawasan Mahsuri ni ada 3,4 rumah tradisonal melayu,antaranya Rumah Mahsuri,Rumah Penghulu dan dua rumah lagi dibelakangnya.Dalam ni ada telaga mahsuri,kedai makan,pembuatan kuih tradisional(kuih karas,meneram dan loyang) dan persembahan muzik tradisional.Best jugak sebab ada congkak dan teng teng serta byk display peralatan melayu dulukala.
generasi mahsuri yang masih ada hingga kini
makam mahsuri

Ada persembahan  muzik tradisional sekali..memang sayu sekali bunyinya..time nak masuk makam pulak tu..
bawah ni org buat kuih tradisional guna cara tradisional..kat bawah tu kawasan perigi mahsuri


rumah mahsuri
depan rumah

dalam rumah..ada buaian dan memang sejuk rumah ni..semua dari kayu,
jelapang padi depan umh

display patung-patung yang ada sebelum masuk kemakam dan rumah mahsuri

pameran baju-baju lama
display potret,baju dan batuan


 aiskrim kelapa yang sedap..rm3 je..leh topup apa yg nak,pisang,cornflakes dll