Tuesday, November 17, 2015

Perth- Part 2 Fremantle harbour

Fremantle adalah bandar pelabuhan yang utama di Australia barat. Di gelar Freo oleh local.

Di namakan sempena Kapten Charles Fremantle yang claim pantai barat New Holland untuk British pada tahun 1829. Antara tahun 1850 dan 1868, banduan telah dihantar dari Britain untuk menyediakan tenaga kerja dan membantu  membina beberapa bangunan warisan Fremantle, termasuk Penjara Fremantle dan Fremantle Arts.


Dari Perth untuk ke Fremantle harbour ni, boleh amik Transperth  Family Ride tiket yang lebih murah iaitu A$ 12.10 (Rm 37.50) yang boleh guna oleh 2 orang dewasa dan 5 orang child dalam satu tiket je. Tiket dibeli menggunakan mesin vending mcm biasa.
Boleh naik segala jenis perkhidmatan Transperth sama ada bas, train, dan bot. Sah hingga pukul 11.59 malam pada hari pembelian. Bagaimanapun untuk beli tiket family ride ni ada masa yang ditetapkan iaitu  :

1.  Cuti umum dan hari minggu -sepanjang hari
2. Ahad hingga Isnin - selepas 6 ptg
3. Jumaat (bkn waktu cuti sekolah) - selepas 3 ptg
4. Isnin hingga Jumaat waktu cuti sekolah zon 1 hingga 4 - selepas pukul 9 pagi
5. Isnin hingga Jumaat waktu cuti sekolah zon 5-9 - selepas pukul 8.30 pagi

Boleh semak SINI untuk lebih jelas dan waktu cuti sekolah Australia.
Jadi sapa yang pergi bercuti di Perth elok pergi pada ketiga-tiga hari Jumaat, Sabtu dan Ahad, memang jimat. Untuk ke Fremantle ni caranya adalah  :

- Dari Northbridge kalau naik bas Blue CAT berhenti di Horseshoe Bridge, hentian nombor 13
  Jalan kaki turun bawah bridge tu dan masuk dalam train station. Beli tiket ikut keperluan dan naik escalator utk ke platform 7 (Fremantle line)
- Perjalanan dalam setengah jam dari Perth ke Fremantle dan turun di last station
- Jalan keluar depan station, jika nak naik CAT Fremantle, boleh je tapi aku jalan kaki lintas landasan keretapi tu untuk   ke EShed Market, jalan kaki dalam 10 minit je
- Keluar dari EShed, jalan terus ke pantai Bathers, Round House dan fishing harbour Fremantle.
Kalau boleh pergi EShed dulu sebab dia tutup awal..lepas borong di EShed, baru pergi makan fish and cips serta ke fishing harbour, pantai dan Victoria quay segala tu.

Perth train station
boleh akses train ni dari Art gallery jugak.. gunakan jejantas

dari atas station..escalator naik/turun ikut ni


amik platform 7 (Fremantle Line)
Naik train ni dalam setengah jam dan sampai di hentian last Fremantle station.
Stesen ni kecik je dan suasana agak sesak di hari minggu. Kapal persiaran dari Queensland pun ada berlabuh disini.

Fremantle train station

EShed Market Fremantle

Jalan kaki agak jauh jugak nak ke pantai dan kawasan bot-bot tu. Ada restoren Kaili's, Cicerello's  dan lain-lain yang famous dengan Fish n Cip tu.
Dekat sini boleh melawat Fremantle prison, muzium maritim dan banyak tarikan lain.
Nak lepak atas bukit pun boleh sambil usha laut, jangan buat jakun orang kampung Pisang nak usha orang berjemur plak.
Aku singgah makan kat fishing harbour tu makan Cicerello's dan banyak burung camar yang kerjanya nak mencuri makanan je. Tapi lepas orang makan baru dia datang, burung pun civilized kat sini.
Benda yang boleh di buat di Fremantle ni:

- Minum  kopi sepanjang 'Cappuccino Gaza' atau  Wray Ave, South Tce dan High St.
   Potter melalui Pasar Fremantle.
- Makan Fish & cip di Fishing Boat Harbour dan bersiar-siar/berenang di Pantai Bathers
- Menaiki trem bersejarah.
- Lawati  Muzium Maritim WA dan Pusat Seni Fremantle.
- Lawat The Round House, Fremantle Prison dan The Whaler's tunnel
- Teroka kedai, galeri dan kafe di West End bersejarah.
tempat yang boleh dilawati di Fremantle..Round House, Maritim museum, shipwreck gallery, Victoria Quay, Bathers beach
Check sini untuk lebih info : http://www.experienceperth.com/destinations/fremantle
direction


tandas cantik yang berseni

Round House Fremantle..di bawahnya terowong yang pernah menjadi penjara.
The Whaler's Tunnel..semua kat sini

Bathers beach..
meriam atas bukit..di Round House..
The Round House Cannon.  Fired at 1pm each day, enabling mariners and tourists to calibrate their digital watches. 
jalan kaki ke pantai Bathers
jalan turun ke pantai dari tugu meriam
pantai Bathers...noted langit Perth yang biru dan cantik tanpa awan tu..

ada wedding sini
Basikal untuk di sewa di bandar Fremantle
ramai melepak sini
patung apakah
banyak burung camar


cruise bot untuk di sewa
Kaili's Fremantle
Cicerello's
menu popular berasaskan seafood di restoren terapung

saat-saat bahagia mereka..
tenang di sini
petang yang damai dan dingin


jeti bot-bot yang boleh di sewa

pejabat atas jeti..bila agaknya nak merasa pejabat camni?
Kembong sekilo bang!
Restoren atas jeti
cantik..langit biru tiada berawan
laut biru yang bersatu dengan langit kebiruan
Fish for future

Suasana di pantai adalah mendung dan kelabu sebelah petang, awan jarang-jarang dan masa tu suhu dingin walau nampak panas. Angin dingin yang digelar 'the fremantle doctor' ni melegakan sedikit kepanasan semasa suhu membahang. Sebenarnya aku tak sempat nak melawat muzium dan penjara tu semua sebab dah petang..hanya sempat shoping di EShed dan makan fish n cips. Sebab cepat gelap waktu tu dan nk balik ke Perth city. Terasa la jugak kecewa disitu.


camar yang kelaparan
kembung sekilo!!!

terdampar menjelang petang




8 comments:

  1. Saya try dua-dua Fish n Chips tu sebab nak buat comparison, ternyata CICERELLO'S lagi sedap+ fresh! *dok telan air liur bila teringat balik* hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah..try sampai 2 tempat yer..hehe akak tak bopa nak kaya nk try byk kali

      Delete
  2. SS memang teramat laa hairan Makk... Perth ni asalnya org2 banduan je kan makk... Tapi... Hari ni... Perth paling aman sekali.. Sebab itu... Lebih baik jadi bekas orang jahat daripada jadi bekas orang baik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..good governance yang menjadikan Perth aman dan maju. Tak perlu bkn setakat maju fizikal tapi pemikiran warganya

      Delete
  3. Ayat mak "Jalan kaki turun bawah bridge tu dan masuk dalam train station"... Rasa nak beri ciuman bertubi2... ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..mak takut org tersesat nanti..kang dia turun kat Horseshoe bridge pastu jalan terus ..naya terlepas train station.maklum rusa masuk kg..terpinga-pinga

      Delete