Thursday, April 5, 2012

Hatyai Bombing Mac 2012-tragedi and survived

HAT YAI, 2 April 2012: Thailand’s experienced its first major car bomb targeting a hotel that killed at least three people and injured 23 foreigners causing serious structural damage to the Lee Gardens Plaza Hotel.

Police now say the bomb blast at the 33-storey, 405-room hotel, a popular spot for visiting Malaysian tourists, was linked to a separate bomb incident in Yala province that occurred on the same day. The two attacks killed 13 people and injured over 400 people.
The bombed hotel is a separate property located on a different down-town road to the old Lee Gardens Hotel, but has the same ownership.The bomb was placed in a Toyota Jazz saloon car, parked in the underground parking lot of the hotel.
Initial reports suggested a fire had started at the hotel that ignited gas tanks, but police  later said their investigation identified the car bomb as the cause of the disaster.





I just came back fews days from Hatyai when I learned that city has been exploded exactly the same time and place where i've been.

End of March 2012 : Misi utama adalah cari hotel sekitar Hatyai untuk organize conference on May in Hatyai
Days after site visit: Hotel berkenaan telah di bom
Moral : Taubat dan beramal la banyak-banyak sebab Allah masih peluang untuk hidup lagi

Malaysia-Thailand
Dari Bukit Kayu Hitam akan melalui  tol (RM2 kalo tak salah).Pastu boleh pi The Zone -free duty complex.then pos sempadan utk cop pasport.
Then,drive terus baru nampak pos Thailand.Yg ni kena park keta dulu untuk beratur cop pasport/border pas.Kat sini kena byr RM1 sbg duit kopi kat kastam sana..letak siap-siap ka pasport@pas,jadi muka dia taklah macam nak telan kita sgt.(depa dah siap caj,tak kesah pun selamba je minta kalo ko buat tak faham..mau sehari dapat 1k ye dak..kayo,kayo.kalo kat mesia mesti kecoh rasuah.)
masa ni akan nampak ramai mamat konvoi motor Malaysia yg rajin biking kat sana.Boleh kata tiap wekend ada group biking yg konvoi ke Hatyai ni.

Kali ni tahun 2012 adalah kali ke-2 aku ke Thailand.Kali pertama 2008.
Dan mungkin adalah phobia lepas ni nak ke Hatyai lagi.(tau pun takut mati)
pos sempadan Thailand

Ko akan tau ko dah masuk Thai bila nampak byk wayar letrik berselirat dan gambo Raja Thai yg ada ditepi jalan.Patriotik sungguh Siamese ni kat Raja dia,dengar cerita semua gabenor daerah Thai kena merangkak bila mengadap His Majesty..cuma ada seorang pemimpin dari selatan Thai yg takmo sembah dia sebab beliau Islam dan melayu Thai.Tapi baginda (wah,cam raja aku lak)faham dan mengecualikan pemimpin tu.
Dan jgn ko buat poyos dgn Baginda ni sebab daulat dia kuat ok.
Kenapa la rakyat kita tak se patriotik tu?(termasuk le aku)


Pemandangan biasa..wayar kat ats kepala macam sarang labah jek,tak kisah pun nyah.Anggap je wayar tu takde voltan letrik pape..sekadar untuk spiderman bergayut main gimnastik


 View dari Hotel Lee Garden Hat Yai..hotel yg mana telah mengorbankan 2 rakyat Malaysia dan mencederakan berpuluh yg lain...masa ni time lunch dan aku tgh tunggu sales coordinator hotel ni.Ngam-ngam time ni la kena bom days after.Bawah hotel ada Plaza Lee Garden dgn McDonalds,etc,etc.
Hatyai memang ada sejarah serangan bom sebelum ni.
 Lee Garden Hotel lobby..atas shoping kompleks.



 Dewan seminar Hotel..
Memang ramai Malaysian kat sini..makanan tak halal tau.Sebab aku dah tanya Sales person dia.
But aku tengok ramai je minah bertudung belasah makan kat buffet dia.Mungkin tak served pork dalam buffet tapi dalam menu lain ada..dan sales person tu pun tau yg Malaysian ni bab halal kita memang straight dan takde kompromi.Dan maybe bagi orang islam lain yg biasa dok kat negara minoriti islam,benda tu dah jd liberal.
Tepuk kepala..tanya otak?


Lee Garden Plaza-day of the explosion
Makanan halal ada banyak kat sini..tapi lebih mahal sikit dari kat Malaysia.Contoh kat restoran Salma ni..nasi goreng daging RM50Bath ++.Caj servis dan tax..mahal dari makan kat warung Pak Mat.Tapi biasalah kan kalau melancong..belum pi London lagi senah..Sape yg inform Thai food murah dari Malaysia maybe dia suku sakat Bill Gates takpun Robert Kuok
.Except non-halal tu aku rasa murah.
Ni le restoran yg halal,selain Hameed dan lain2.
Halal Salma Restaurant..most popular ..air kelapa
Lepas pi Lee Garden,survey kat kawasan pinggir bandar..Hatyai Paradise hotel and resort.yg ni memang halal dan pengurus pun melayu islam.
Hotel entrance
Reception

Lobby
view from room coridor


conference room

Alhamdulillah selamat balik dan pulang.
Jadi tempat seminar kenalah tukar,Langkawi lah nampaknya.

No comments:

Post a Comment