Wednesday, May 13, 2015

Vietnam Part 1-Shoping dan membeli belah kain pasang, beg, dan barang dari Ben Thanh Vietnam

Untuk post ini aku akan senaraikan barang yang wajib di beli di Ben Thanh market Ho Chi Minh city Vietnam.
Konon untuk bolot popular entry.
Kalo pergi sini yang popular adalah kain pasang, beg, baju-bajan, kasut dimana kualitinya lebih baik dari China. Kilang kasut Nike ada di sini dan Vietnam merupakan antara pengeksport fabrik terbesar.
Dan entry ni untuk ole-ole yang boleh dibeli di bandar Ho Chi Minh jgk.
Cho Ben Thanh


Ben Thanh market waktu malam
1. Kain pasang - 
Harga nya untuk baju kurung 4 meter bermanik dalam Rm45 - 55. Sutera vietnam dalam Rm20-27 je sepasang. Kain sulam jubah 2.2 - 2.5 meter dalam Rm38 - 45 sepasang.
Kalo jubah siap rega dia pada aku biasa je Rm80 camtu..so aku tak beli.
Dalam Ben Thanh ni jugak ada dua bahagian kedai, iaitu yg bahagian fixed price shop..dan kedai biasa. Yang fixed price memang takleh tawarlah kan..kalo tak paham bahasa jugak, memang ko kena maki kat situ.. redholah kan. Degil sangat.
Fixed price shop ni selalu di bahagian depan pasar.
Jadi, jalan masuk lebih ke dalam untuk lebih feel seperti di Jalan TAR musim raya gamaknya, Penuh orang kampung. Nak bawak mistress ala Devon aoki pun kena pikir seribu kali ok?

tempat pujaan orang Malaysia

Sutera vietnam, sutera egypt, swiss cotton..mcm2 lagik

yang ni kain jubah...2.5 meter RM38

kain jubah gk..rm38 lepas tawar..dia letak rm45
seller sanggup jadi model untuk puaskan ati makcik kiah

kain jubah jgk

macam-macam ada

kain lip lap lip lap

ni sepasang RM35
dah siap potong

cotton vietnam- Rm27 jer tau


Memang gila kalo tengok kain pasang kat sini..rasa nak borong semuanya.
Warna apa nak semua ada..yg buat ko nampak sweet, yang bg nampak garang..nak yg nampak semak pun adoo. Boleh kalo nak tido dalam timbunan kain pun.
hambek ko..nak sgt kan? adeh la...pening nak pilih 

usha kain jer bukan staf nya


Pening nk pilih

kain burberry

2. Beg Kipling dan sama waktu dengannya - 
Memang murah sangat..yang sling tu dalam Rm15-16 jer.
Yang aku jumpa backpack besar dijual dalam 400,000 dong je (RM66).
Sapa backpacker mesti gila tengok beg backpack yang berkualiti dan murah.
pasar mlm tepi ben thanh
Deuter 2 biji ni rega nya 25000 dong (RM 41)..saiiz kecik


3. Kasut adidas dan Nike dan branded lain-lain-
Dua pasang kasut nike yang kualiti boleh dapat 90k dong(Rm150).
Banyak pilihan dan design.




4. Beg cenderahati dan souvenir produk Vietnam.
Banyak pilihan. Fridge magnet, key chain, dompet, beg murah, beg ostrich, beg syiling dan banyak lagi yang boleh diborong. Tawar sikit kak oiiii.
t-shirt vietnam yg murah boleh dapat sehelai Rm7-9 (50 ribu dong)

Beg ni ada 4 biji Rm6-7


yang  ni satu Rm5 jer you..tawar gila2

Keychain sepapan Rm5, magnet pun sama.

dompet tu ada 6 biji Rm15-20..paling murah rm15. Beh merah tu sebijik Rm5 jer..buat boh telekung

paper candy ni 100k dong ( 6 paket)

Hard rock t-shirt Rm9 sehelai

Beg besar Rm10 satu, yg kecik Rm10 utk 4 bijik

Kain sulam jubah Rm38-45


Beg kulit ostrich Rm3o, 50, rm80


Ao Dai Rm20 utk kanak-kanak
Kafling dan tie Rm15
5. Kopi Vietnam / cashew nut-
Yang ini harus dibeli. Ala kopi pekat/hitam. Rm35..aroma sedap dan wangi.
Cashew nut sedap dan berlemak. Makan tak terasa satu balang.
Cashewnut Rm35 dan Kopi Rm35 sekali filter..kualiti tinggi


kopi 'o'

Rm3 je secawan..sedap sangat

6. Telekung, baju kurung siap dan tudung neelofa/ fareeda/ ariani segala.
Rega telekung adalah bermula Rm25 ke atas dan tudung neelofa Rm16 ke atas. Kalo di Malaysia RM50++ kan tudung tu. Baju bermula RM50 keatas untuk manik-manik tu. Yang ni beli kedai biasa bukan di Ben Thanh. I is bankrup lepas balik dari Ho Chi Minh, tak payah dah tempah baju raya 5 tahun okeh.
telekung

baju siap.RM65

telekung

neelofa kalo mai pun pening

tudung ala fareeda

baju siap lagi

half moon..rm12

Bahananya bila balik, beg adalah seperti ini..


30 comments:

  1. Makkkk oiii... Ini dah macam orang nak niaga!

    ReplyDelete
  2. Wah! Banyak betul gambar. Puas hati cuci mata ni =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xde da ke trip ke Vietnam?nk join.hehe

      Delete
    2. Xde da ke trip ke Vietnam?nk join.hehe

      Delete
    3. Hehe setakat ni takde plan lagi

      Delete
  3. nak tanya sekrangkan duit rm smkin merosot..tp kt vitnam diorang still ambil lgi ke?masih untung ke kita? sbb sy nk pergi minggu dpn..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masih terima cuma tambah bg cukup nilai

      Delete
  4. Sis, macam mana nak lepas kastam vietnam masa dekat airport? Ada tips tak

    ReplyDelete
  5. Sis, macam mana nak lepas kastam vietnam masa dekat airport? Ada tips tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maksudnya lepas kastam tu dari segi cukai ke jenis brg?

      Delete
    2. haah la sis..sampai klia bkn kena cukai ke kalau beli byk..mcm mana nak lepas ye?

      Delete
    3. Tak dapek nak nolong..sebab sy beli penuh 2 bag je xde byk sgt pun.tapi ms balik dari klia tu tgk ramai yg tak kena tax pun

      Delete
  6. hi, nk tnye, tudung neelofa tu kt pasar ben thanh jugak ke? ke kt deretan kedai luar? klu boleh nk thu kedai utk 7 gmbr dr bwh tu.... except beg..hehe leh x? nk g jumaat ni..mls nk cri2, ^^

    ReplyDelete
  7. hi, nk tnye, tudung neelofa tu kt pasar ben thanh jugak ke? ke kt deretan kedai luar? klu boleh nk thu kedai utk 7 gmbr dr bwh tu.... except beg..hehe leh x? nk g jumaat ni..mls nk cri2, ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak..tudung ni dekat kawasan rumah kedai yang agak jauh dari Ben Thanh. Jenis kedai borong

      Delete
    2. dekat area mana ek? apa nama kedai? boleh ke share sis? kena naik cab ke?

      Delete
  8. Salam,
    Nak tanya, org ckp kne pandai tawar2 harga yg dieorg letak or bagi..so, kalau mcm harga baju pasang yg dieorg dh display cth cotton satin rm35, tu mmg harga rm35 or blh je tawar lg..
    tqia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm,
      Kalo beli banyak boleh tawar sikit..tapi kalo kita dah rasa harga tu dh rendah jgn tawar sgt nanti salesstaf tu tak lyn

      Delete
    2. Okey.,noted..terima kasih ya..

      Delete
  9. Salam.. Cik yg tudung dan bag dapat harga murah tu kat kedai mana ye..tau x nama kedai..

    ReplyDelete
  10. Jom...join ke Vietnam... ade ug minat x ?

    ReplyDelete
  11. salam
    leh x bagi no hp.saya ada benda nak tanya.
    Nama saya aida. ni no hp saya 017-2899501

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm..nk tanya apa ye..kt sini pun boleh

      Delete
  12. Sis,
    beg luggage mmg bwk dr MSia or beli kat sana?
    kalau beli sana berapa range harga? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luggage memang bawak. Tp kalo nk beli kat sana pun tak mahal..range dlm Rm80 keatas..yg kecik Rm60-70

      Delete
  13. As salam, saya akan ke vietnam untuk kesekian kalinya, awal oct 2016.. sapa2 nak order lace, kain jubah, cotton etc.. boleh whatapps saya di 01133445624 (hanim)..

    ReplyDelete
  14. kalau nak mintak kirim boleh tak???

    ReplyDelete