Thursday, December 17, 2015

Ole - ole dari Perth Australia

Kalau dah pergi ke mana-mana mestilah beli souvenir untuk kengkawan, sedara, atok nenek dan semua yang berkaitan.
Jadi entry ni adalah ole-ole yang sering dibeli di Perth, Australia untuk bawak balik. Harga terkini November 2015. Bawak duhet berkoyan-koyan nak pergi sana okeh??
Bulu kangaroo pun kalau boleh amik, aku nak bawak balik jadikan ole-ole bagi free.
Ini harga lebih kurang..rate $1 Aud bersamaan Rm3.1.


Fridge magnet..1 papan $2.95
1. Fridge magnet - harga dalam A$ 2.95 sepapan yang ada 6psc (Rm 9 )

pluche, key chain dan road sign
2. Key chain - harga dalam A$ 2, ada 10pcs (Rm 6.20)

Aussie T-shirt
3. Tee shirt Australia - harganya paling murah A$ 3.99 (Rm 12.30, $7.99 (Rm 24.70  ). Yang t-shirt macam jersi bola tu rega  $4.50 ( rm 13.90). T-shirt ni penting untuk statement bahawa den dah pogi Australia nun, ko ado?? Kalo den tak pegi pun, ada geng bau-bau bacang den pegi.

Beg yang berbaloi dibeli
4. Beg kecik dan beg aksesori/pensil case - Beg I love Aussie tu paling murah anggaran A$ 1.50 (Rm 4.60  ). Dan pensil case satu $3.95 (Rm12.20). Beli 3 dapat $10 (Rm31)

pencil case..3 ni $10..satu $3.95

boomerang
5. Boomerang dan Didgeridoos  - anggaran dalam palingmurah $ 3.95 (Rm 12.20). Produk bergayakan aboriginal dari sana.

6. Mug, pinggan, seramic product - Yang ni agak mahal..mug dalam $8-10 (Rm 24-30). Baju mug tu $3.50 (Rm 10.85)

7. Road sign - Harga A$2 (Rm6 )
Yang ni kena beli sebab road sign "kangaroo ahead! Koalas ahead! Caution!" hanya di Aussie dik non road sign ni digunakan secara berleluasa dan laku.

8. Opal - Rega taktau sebab tak beli. Bukan suku sakat Kak Mah. Yang ni mahal, sapa nak bertunang atau kahwin sesuai beli bagi kat buah hati. Kat London Court ada banyak kedai opal nih.

9. Pluche Kangaroo/ Koala - Harga $5.95  (Rm18++ )
Yang berbulu dan gebu gebas sedap dipeluk.


10. Topi- paling murah $ 2 je tapi yang elok sikit dalam $4.50 (Rm 13.90)

11. Nougat/nut. Terkenal kat sini. Nougat putih yang ada kekacang dalamnya seperti pistachio dll.
Harga range dalam $12-22 ( Rm36-66)
FM sepapan $.295 utk 6 pcs  (Rm 9)
key chain koala kecik tu sepeket $ 2 ada 10pcs kalo tak salah (Rm 6)
harga t-shirt $3.99 ( Rm 12.30) dan ke atas..utk kanak-kanak ada $2.50 (Rm 7.75) di Megabes

Yang ni harga t-shirt di Aussin..sini murah cuma dia suka jenis promo beli 2-3 baru dapat harga tu..topi $2.50 ((Rm 7.75)
Boomerang..bermula pada $3.95

Didgeridoos..lebih mahal

mug dan pinggan..bermula dari $5 (Rm 15.50)


Jam dan hiasan rumah

Roadsign
pluche koala/kangaroo

tengok harga then kalikan dgn 3.1 dapat la berapa RM



Beg ni $1.50 ((Rm 4.65)..pencil case atas tu 3psc utk $10

topi..bermula pada $2.50..kat bawah tu nougat..mahal jgk nougat ni
Macam-macam ada
Beratus/ribu riban la kan 

Opal kebiruan..kat London Court nih
nougat yang di buat dari madu dan gula, di campur kekacang..byk kat Eshed

11 comments:

  1. Percayalah... Souvenir Perth tu... Memang berbaloi beli... Tahan sampai skrg...

    ReplyDelete
  2. SS bawak duhet berdua dgn HH AUD 500 tapi berjaya bawak balik balance AUD 250... Lebihan tu tuko kpd EURO... Even belanja berdua AUD 250... Memacam boleh dpt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu duit kita rate still tinggi..untung SS...skrg mau nanges tukar

      Delete
  3. eheheh harga lebih kurang sama dengan yang kat Melbourne.. tapi kami huntung sket sebab pegi hari Sabtu.. ada sikit lagi murah..

    btw bagus gila tempat ni.. haaa tayang harga besar gabak sesiap.. xyah tanya2 dah kan.. ehehe... senang orang nak jeling2 dari jauh. bagus2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. OO..murah jgk Melbourne camtu..ingat bandar besar lagi mahal barangnya

      Delete
    2. ikut hari.. hari Sabtu before 12 boleh dapat murah..
      tee selai 4dol.. lepas kul 12 naik 6dol..

      Delete
  4. tshirt dengan bag yes.. wajib untuk diri sendiri..
    utk kawan2 FM saja.. x mampu nak beli bag sorang sbijik.. untuk families depands on sapa yg bakal menerima ehehe.. boleh gitu =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo ikut ati memang la nk memborong semua..tapi..hukhuk..

      Delete
  5. boleh tahu di mana nak beli ni? saya akan k eperth 2 minggu lagi

    ReplyDelete