Posts

Showing posts from November, 2015

Perth- Part 4 Hari Kedua

Image
Hari ni hari kedua di Perth. Baru nak merasa ukur jalan kat Perth selepas sampai semalam terus ke Fremantle.
Untuk ke Perth ni, aku takdelah study sgt pun, just print Perth wikitravel dan baca sikit-sikit info. Takde gigih nak hafal road segala. Backpack setakat mampu di bandaraya yang paling terpencil dunia ni. Jom tengok sikit info mengenai Perth ni.

Perth -Part 3 EShed Market Fremantle

Image
EShed Market ni memang terkenal dikalangan rakyat Malaysia yang gigih membeli belah.
Cenderahati dari Aussie yang harganya berpatutan dan boleh dikatakan paling murah.
Kedai dalam ni yang top tentulah Megabes dan Aussin. Dua taukeh dari Singapura dan Indonesia.
Abis peniaga-peniaga Aussie takleh cari makan dalam ni. Kelebihan mereka yang boleh berbahasa Melayu dan staf pun ada yang terdiri dari student Malaysia dan Indonesia.
Dan bila aku survey di bandar Perth, memang aku jumpa souvenir yang paling murah adalah di EShed..sanggup datang 2 kali ke Freo semata-mata nak borong souvenir yang tak cukup-cukup lagi tu.

Terima Kasih Rerupis Jari Manis

Image
As salam semua..semalam Mak dapat kiriman dari RERUPIS blogger si Jari Manis ..suwett sangat  JM ni. Rasa nak peluk Abam pos tu feeling peluk JM, buleh???

Perth- Part 2 Fremantle harbour

Image
Fremantle adalah bandar pelabuhan yang utama di Australia barat. Di gelar Freo oleh local.

Di namakan sempena Kapten Charles Fremantle yang claim pantai barat New Holland untuk British pada tahun 1829. Antara tahun 1850 dan 1868, banduan telah dihantar dari Britain untuk menyediakan tenaga kerja dan membantu  membina beberapa bangunan warisan Fremantle, termasuk Penjara Fremantle dan Fremantle Arts.

Perth di musim bunga

Image
Bandar Perth ni sangat cantik di penghujung musim bunga yakni awal November.
Memang sangat cantik dan cuaca nyaman dalam 15c purata.
Jalan kaki tak terasa dan pukul 5 petang angin sejuk menerpa. Bunga-bunga berkembang pada kemuncaknya dan tak sia-sia aku pergi pada musim bunga ni. Jakun tau tengok bunga cantik tu, bayangkan kelopak bunga ros sebesar pipi kau!
(pipi aku pau tau, memang besaq yakmat..kalo pipi ala Angelina Jolie tu, sah-sah bunga tu tutup seluruh muka).

Perth Australia - Part 1

Image
Setelah sampai di Esplanade busport tu, kami bergerak ke platform B untuk amik bas CAT biru.
CAT Biru ni akan bermula pukul 8.30 pagi (kalo weekdays CAT bermula lebih awal dlm 6.30am) dan hari tu pulak hari ahad, so sangat lengang keadaannya di busport.

Dari Kuala Lumpur ke Perth Australia

Image
Sebelum berlepas ke Perth, tukar duhet RM yang tak bopa nak laku tu di KL Sentral.
Rate adalah Aud 1$ bersamaan dengan Rm 3.12. Adeh...sakit jiwa bila nak tukar duit tu..tukar Rm1,138 dapat Aud$ 365 aje. Untuk trip seminggu di Perth ni aku bawak hanya Rm1138 je kiah..bajet cheapskate abis.
Perjalanan flight Air Asia dari KL ke Perth mengambil masa selama lebih kurang 5 jam. Penerbangan jam 12.05 tengah malam dan tiba pada jam 5.30 pagi di lapangan terbang antarabangsa Perth.
Sampai je dah cerah benderang di Perth ni macam pukul 7 pagi. Waktu di Perth sama dengan Malaysia..so senang tak perlu adjust jam.
Beratur masuk imigresen dan dia check passport,  ETA yang aku print pun dia tak minta. So simpan keratan tu. Bagi passport je kat dia. Dia semak passport dan maybe ETA dah online so senang je aku dah dapat stamp masuk Aussie. Lega..tenkiu Cik Intan agen visa ETA Australia.
Kemudian pergi collect beg dan beratur ke tempat kastam.
Aku isi arrival card declare aku bawak seafood (sardin, …